Selçuk Üniversitesi'nin koronavirüs aşı çalışmaları DSÖ'nün listesinde
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi SARS-COV-2 mRNA aşı çalışmaları Dünya Sağlık Örgütü izlem listesine alındı.
Kovid-19 mRNA Aşı Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nadir Koçak, dünyada aşı çalışmalarında mRNA aşısını uygulayan grupların şu anda aşı konusunda önde olduğunu belirterek bu grupların insan uygulamalarında pozitif yanıt aldıklarını bildirdi.
Çalışmalara fiilî olarak Haziran ayında başlandıklarını bildiren Doç. Dr. Koçak şöyle devam etti:
“Uygulamaya çalıştığımız aşı teknolojisinin dünyada da en yeni aşı teknolojilerinden birisi olması bu teknolojiye ait literatürde ayrıntılı protokollerin bulunmasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle başlangıçta uzun bir süre ayrıntılı protokollerin oluşturulması için yoğun çaba sarf edildi.
Uyguladığımız yöntemin dizayna dayalı sentetik biyoloji tekniklerini içermesinden dolayı hedeflenen spesifikimmün yanıtı oluşturabilecek dizaynlar üzerinde çalışıldı. Oluşturduğumuz tasarım ve modifikasyonlar üzerinden kendi plazmidlerimizidizayn ettik ve klonladık. Tek bir aşı modeli üzerinden değil hem doğal hem de modifiye tip dizaynlarla çoklu tasarımlar şeklinde ilerlemeye çalıştık.
Oluşturduğumuz bazı konstraktların in vitro transkriptlerini tamamlayarak hücrelere uyguladık ve burada oluşturduğumuz mRNA’ların işlevsel olduğunu belirledik. Şu anda mRNA’nın hem dayanıklılığını hem de immüjenitesini artırmak amacıyla modifiye ettiğimiz mRNA’nın in vitro transkripsiyon işlemlerine devam etmekteyiz. Gerçekleştirdiğimiz prototip aşılardan birisi, prefüzyon stabilize trimer aşı niteliği taşıyacaktır.
Hayvan deneylerinde etkinliği gösterilmesi ile kısa sürede preklinik çalışmaları tamamlamayı hedeflemekteyiz. Yakın zamanda bir ilk örnek aşımızı oluşturmuş olacağız. Aşımızı oluşturduktan sonra hayvan deneylerine geçmeyi düşünüyoruz. Hayvan deneylerinden sonra artık faz çalışmalarına başlayabileceğimizi ümit ediyoruz.”