Selçuk Üniversitesinde 'Kızıl Elma' anlatıldı
Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen 'Kızıl Elma Neresidir' adlı konferansa Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz katıldı. Gündüz, 'Kızıl Elma nerede olursa olsun biz oraya kadar gideriz' dedi.
Sultan Alpaslan Kültür Merkezinde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Yörük, “Yaklaştıkça uzaklaşan, uzaklaştıkça da cazibesi artan Kızıl Elma, Türklerin fetih arzularını sürekli diri tuttu ve cihan hakimiyeti anlayışıyla bütünleşti. Türk boylarının sürekli batıya akışlarının ülküsü haline geldi, Anadolu’ya girişten itibaren hiç eksilmeyen fetihler ve Anadolu’nun Türkleşme süreci bu ülküyü besleyen gerçekçi ve toplumsal gelişmelere zemin hazırladı” diye konuştu.
Kendi insanımızı, Türkleri ve bugünü anlayabilmek için geçmişten taşınan tüm malzemelere dikkatli bakmak gerektiğini vurgulayan Hacettepe Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Gündüz, “Araplar, Kabe’nin bulunduğu yeri; Romalılar, Roma’yı dünyanın merkezi olarak kabul eder ancak Türkler için dünyanın merkezi diye bir yer yok. Nasreddin Hoca ‘Dünyanın merkezi, tam burası’ derken dünyaya nereden baktığınızı, bulunduğunuz yeri, dünya görüşünüzü anlatmaya çalışıyor” dedi.
Türklerin İslamiyet’i kabul etmesinin, Türk tarihi için dönüm noktası olduğunu aktaran Prof. Dr. Gündüz, “Kızıl Elma, güneş batarken oluşan ve elmaya benzeyen kızıllık. Türk’ün aklı gözünde. Türk, somutlaştıramadığı zaman kafasında canlandıramaz. Kızıl Elma, o kadar uzak ve tanımsız bir yerde ama nerede olursa olsun biz oraya kadar gideriz. Buna psikolojik güç diyoruz. Ordunun kendisini nasıl gördüğüyle alakalı muazzam bir psikoloji var” ifadelerini kullandı.
Öğrencilerin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Gündüz, programın sonunda kitabını da imzaladı.