• Haberler
  • Konya
  • Selçuk Üniversitesi Türk arkeolojisini gün yüzüne çıkarıyor

Selçuk Üniversitesi Türk arkeolojisini gün yüzüne çıkarıyor

Konya'daki Savatra Antik Kenti'nde, Selçuk Üniversitesinin yönetiminde yürütülen çalışmalar Konya ve Anadolu tarihinin kültürel birikimini gün yüzüne çıkarıyor.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Doktor, İlker Işık'ın gözetiminde 2021 yılında başlayacak kazılarda en önemli bulgulara ulaştı.

2022 yılında İslam öncesi döneme ait bir belgede Türkçe'de "Türk" kelimesi ve "Türkoğlu" yazısı bulundu. Yunan alfabesi. MS 9-11. Yüzyıla ait yazıt, 1071 öncesinde Anadolu'da Türklerin varlığını belirtse de, MS 4. veya 5. yüzyıla ait çocukların ana mezarı, 1.800 yaşında olduğuna inanılan Zafer Çelengi, sunak ve rölyefler. askerler ve bayraklar, kiliseler ve kuyu. kazılar bulundu. Bu yıl yeni kilise ve mezarlık inşaatları görülebilir.

"Arkeopark oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor"

5 bin yıllık bir geçmişe sahip Savatra’nın Roma döneminden itibaren garnizon kenti olduğunu, Bizans döneminde de aynı ihtişamın devam ettiğini belirten Doç. Dr. Işık, 

“Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü olarak Konya'nın ilk Antik Kenti kazısını yapmanın gururu içerisindeyiz. Hem Konya’mızın kültür ve turizm tarihine hem de ülkemizin arkeoloji tarihine hizmet edebilecek önemli çalışmaları Selçuk Üniversitesi olarak yürütüyoruz. Üniversitemiz, Arkeoloji Bölümü özelinde bir ekol. Kıymetli hocalarımızın yapmış olduğu araştırmalar neticesinde Türk arkeolojisine yön verebilecek önemli kazı çalışmaları yapıldı. Üniversitemiz çok önemli arkeologlar yetiştirdi” ifadelerini aktardı.

Konya’nın, bütün kültür hatlarının bir potada eritildiği önemli bir havza olduğuna dikkat çeken İlker Işık, “Buradaki çalışmalarımızı, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesinin destekleriyle yürütüyoruz. Bu alanda Arkeopark oluşturulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Buranın önemli bir turistik destinasyon sahası olması için uğraşıyoruz. Bölgenin arkeolojik kültür tarihinin tanıtılabileceği, özellikle çocuklara hitap edebilen kültürel miras bilincini aşılayabilecek alanlar oluşturmayı hedefliyoruz” sözlerini aktardı.
 

Bakmadan Geçme