- Haberler
- Konya
- Saygı Özel Eğitim Kurumları'nda engelli bireylere yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı
Saygı Özel Eğitim Kurumları'nda engelli bireylere yönelik değerlendirme toplantısı yapıldı
Konya Saygı Özel Eğitim Kurumları tarafından engelli öğrencilere yönelik fizik tedavi seansı gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen eğitimde özel gereksinimli öğrenciler için birçok bilgi aktarıldı. Eğitimde önemli açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Devrim Tarakçı: 'Kişinin dinamiklik kazanmasını ve hareket kabiliyetinin güçlenmesine katkı sağlıyoruz.' dedi.
Konya’da engelli öğrencilere yönelik fizyoterapi eğitimi ve seansları düzenlendi. Saygı Özel Eğitim Kurumları’nın organize ettiği eğitime İstanbul Medipol Üniversitesi Doç. Dr. Fizyoterapist Devrim Tarakçı katılım sağladı. Kurumda eğitim alan özel gereksinimli bireylerin sorunlarına yönelik seansların değişmekte olduğunu ifade eden Kurucu Müdür Muzaffer Yıldırım: “Daha öncede kurumumuzda gerçekleştirilen seanslara katılım sağlayan Doç. Dr. Devrim Tarakçı ile geçen senelerde olduğu gibi bugün de velilerimizle birlikte eğitim süreci ve alınması gereken tedbirler üzerinde değerlendirmeler yaptık. Öğrencilerin gelişim düzeyleri konusunda, eğitim seanslarıyla birlikte öğretmenlerimize ve velilerimize gerekli bilgilendirmelerde bulunduk.” Şeklinde konuştu.
“BEDENİN GENEL DURUŞUNU YENİDEN İNŞA EDER”
Özel gereksinimli bireylerin büyük sorunları arasında yer alan yutma rehabilitasyonu için Kurumda öğrencilere kas, iskelet gibi fiziksel problemlerin yanında duyusal, davranışsal ve algısal problemleri de ele alan uygulamaların gerçekleştirildiğini söyleyen Yıldırım: “Uzay Terapi de vücut farkındalığı vestibüler sistem çalışmaları için serebral palsi, spina bifida, hidrosefali, west sendromu gibi pek çok nörolojik hastalıkta kullanılan tedavi metodudur. Propriosepsiyonu geliştirir. Patolojik refleksleri azaltır. Bedenin genel duruşu ve düzgün hareket paternlerini yeniden inşa eder. Harici denge sağlar ve zayıf kasları destekler vücudun görünüşünü düzeltir. Manuel terapi yani elle tedavi anlamına gelen terapi ise, eklemlerde oluşan hareket ve koordinasyon bozukluğu, ağrı ve fonksiyon kaybını ortadan kaldırmak için kullanılan bir yöntemdir. Bu tedavi yöntemi yüz yıldan uzun bir zamandan beri omurga ve ekstremitelerde oluşan ağrı ve hareket bozukluğunun tedavisinde kullanılmaktadır. Bu ve buna benzer birçok tedavi yöntemi mevcuttur.” Dedi.
“KİŞİNİN DİNAMİKLİK KAZANMASINI VE HAREKET KABİLİYETİNİN GÜÇLENMESİNE KATKI SAĞLIYORUZ”
Özel gereksinimli bireylerde amacın bireyin topluma kazandırılması olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Devrim Tarakçı: “Bireylerin günlük hayatta yaşadığı sorunların önüne geçebilmemiz gerektiğini düşünüyorum. Doğru tedavi ve müdahaleyle bireyin tedavi edilip ağrıların azaltılarak, kas ve eklem fonksiyonlarının normal düzeye gelmesi sağlanır. Doğru ve kanıta dayalı uygulamalarla rehabilitasyon daha kolaylaşır. Böylelikle herhangi bir sebeple koordinasyon problemi yaşayan bir bireyin düşme, yaralanma gibi risklerini en aza indirgemiş oluyoruz. Kişinin dinamiklik kazanmasını ve hareket kabiliyetinin güçlenmesine katkı sağlıyoruz.” İfadelerine yer verdi.
SAADETTİN KALECİ-MAKBULE DOĞAN