Şarkılar: Bazı Şarkılar Dilimize Neden Takılır?
Çoğu zaman eskiden dinlediğimiz, belli dönemlerde popülerleşen ya da tam tersi fazla rağbet görmese de kulağımıza tanıdık gelen dilimize takılan şarkılar olur.
Kendimizi gün boyu o şarkıyı söylemeye çalışırken buluruz. Dilimize dolanır durur. Hatta bazen "yeter ya sürekli sürekli dilimde!" Diye sinir bile olabiliriz. İçimizden söylerken yetmezmiş gibi fark etmeden dışımızdan bile söylemeye başlarız. Bu durumun bilimsel açıklaması vardır.
Londra'da yapılan araştırmalara göre dünyada insanların diline en çok dolanan 5000 hatta daha fazla şarkıyı inceleyerek çoğunun nakaratının basit, akılda tutması kolay sözlerden oluştuğunu fark etmişlerdir.
Bazı Şarkılar Dilimize Neden Takılır?
Oliver Sacks, sürekli dilimizden düşmeyen şarkılara " müziğe karşı beynimiz çok fazla hassas" demiştir. Dinlediğimiz şarkılarda nakarat vardır ve sürekli tekrar edilir. Dilimizden şarkıların düşmemesi özellikle nakarat kısımlarının tekrar edilmesi belki de bu yüzden kaynaklanıyor olabilir.
Dilimize dolanan bazen sinir bile olduğumuz bu şarkılardan nasıl kurtuluruz peki ? En kolay yolu başka bir işe yönelmek uğraşmak. Dikkatimizi başka konu üzerinde yoğunlaştırırsak beynimiz şarkıyı unutacaktır. İç kulağımız, sesleri hatırlamamıza ve tekrar etmemizi sağlar. Dilimize takılan şarkılar da iç kulağımızın etki olanına dahil oluyor. Bu alanı kontrol edemeyiz. Ne kadar kontrol etmeye çalışsak da "yeter artık sus" desek de işe yaramaz. Hatta daha da beter olabilir. Bu yüzden yapabileceğimiz en iyi en kolay şey bilişsel mekanizmamızı başka görevle uğraşlarla oyalamaktır.