- Haberler
- Güncel
- Saksıda limon ağacı yetiştirirken bilmeniz gereken bakım tüyoları! Limon asla çürüme yapmıyor
Saksıda limon ağacı yetiştirirken bilmeniz gereken bakım tüyoları! Limon asla çürüme yapmıyor
Limonun mis kokusu balkonda ya da salonda hissetmek isteyenlerin bilmesi gereken ağaç bakım tüyoları. Bu püf noktaları sayesinde hiçbir limon çürümeyecek.
Uygun mevsim koşullarının haricinde saksıda limon ağacı yetiştirirken özen göstermeniz gereken bazı kurallar vardır. Bu kurallara uymadığınız zaman limon ağacı istediğiniz verimi vermez ve çürüme yapar.
Aksam.com.tr'de yer alan bir habere göre; büyük tohumlar kullanmak, güneşli bir yer seçmek, besin maddeleri eklemek ve kışın kapalı bir alanda tutmak limon yetiştirmek isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususların başında geliyor.
1. Büyük tohumlar kullanın
Organik olan büyük limon tohumları tercih edin. Bunları tencereye koyduğunuzda, fidanlıktan alabileceğiniz organik substratı eklemeniz gerekecektir. Bu, çalının büyümesi için gerekli besin maddelerini sağlayacaktır.
2. Güneşli bir yer seçin
Akdeniz ikliminde tam güneşte yetişen bu narenciye meyvesi, en az altı saat boyunca güneşli fakat ılıman bir sıcaklıkta kalmayı gerektirir.
3. Saksıya besin maddeleri ekleyin
Düzenli sulamaya ek olarak, özellikle büyüme döneminde her 15 günde bir özel narenciye gübresinin eklenmesi önemli bir işlemdir. Bu saksıdaki limon ağacının daha fazla büyümesine yardımcı olacaktır.
4. Limon ağacını evin içinde tutabilirsiniz
Limon ağaçlarını saksılara dikmenin avantajı, onları iç mekanda yetiştirebilmenizdir. Tek dezavantajı bunu dışarıya yerleştirilen bir saksıdaki kadar hızlı yapmayacaktır.
5. Kışın o mis kokulu narenciye saksılarını kapalı yerde saklayın
İlkbaharda ekilen bu narenciyenin kış aylarında korunması gerekir. Soğuk havalarda bu bitkinin ölmesini önlemek için çalıyı kapalı alanda tutabilirsiniz.
BUDAMA YAPARKEN DOĞRU ZAMANI SEÇİN
Limon ağacı, düzenli budama ile şekil verilebilir, sağlıklı büyümesi teşvik edilebilir ve meyve verimini artırabilir. İşte limon ağacını nasıl doğru şekilde budayacağınıza dair bazı temel adımlar:
Limon ağaçlarını genellikle ilkbaharda budamak en iyisidir. Soğuk hava riski geçtikten ve don tehlikesi kalmadıktan sonra budama yapılmalıdır. Kesim yapmak için keskin ve temiz budama makasları veya testere kullanmalısınız. Aletlerinizi önce temizleyip dezenfekte etmek, hastalık ve zararlı organizmaların yayılmasını önlemeye yardımcı olur. Limon ağaçlarında yatay yönde büyüyen dallar meyve ağırlığına dayanamaz ve kırılabilir. Bu tür dalları temizleyerek ağacın şeklini koruyabilir ve meyve verimini artırabilirsiniz.
Ağacınızda hasta veya zarar görmüş dallar varsa bunları kesmelisiniz. Bu dalların kesilmesi, ağacın sağlıklı büyümesini teşvik eder. Dikey yönde uzayan dallar, ağacın merkezine doğru büyüyebilir. Bu durumda, bu dalları kısaltarak ağacın daha yatay ve dengeli bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.
Çok fazla meyve bir araya geldiğinde, meyveler birbirine zarar verebilir. Ayrıca, çok fazla meyve ağaç üzerindeyken, meyvelerin küçük ve kalitesiz olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle, fazla meyve kümelerini incelterek ve gerektiğinde meyve seyreltme işlemi yaparak meyve kalitesini artırabilirsiniz.
Ağacın alt kısmındaki dalları ve sürgünleri kesmek, ağacın alt kısmının havadar olmasını sağlar ve hastalıkların ve zararlıların ağaca yayılmasını engeller. Büyük kesimlerin üzerini bahçe balmumu veya benzeri bir madde ile kaplamak, kesim yerinin kurumasını ve hastalıkların girmesini engeller. Limon ağaçları genellikle dayanıklıdır, ancak aşırı budama yapmaktan kaçının.
Kaynak: Aksam.com.tr