Sahte içki uyarısı: Metil alkol ölümcül tehlike taşıyor
Sahte içkide kullanılan metil alkol 'düşük miktarda bile öldürücü olabiliyor'
Acil Tıp Uzmanları Derneği (ATUDER) Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, sahte içki kaynaklı zehirlenmelerin kasım ve aralık ayrlarında arttığına dikkat çekerek, metil alkolün (metanol) insan sağlığı için taşıdığı ciddi tehlikleri vurguladı.
Cander, yaptığı açıklamada, metil alkol içeren içkilerin en düşük miktarlarının bile ölümcük olabileceğini belirtti.
Son dönemde yaşanan zehirlenme vakalrının hastanelere başvuruları artırdığına işaret eden Cnder,
"Ne yazık ki çok sayıda vatandaşımızı kaybettiğimizi duyuyoruz. Metil alkol en öldürücü zehirlerden biri ve bu yıl vakalar oldukça arttı. Yine ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıyayız," dedi.
METİL ALKOL İÇEREN İÇKİLER SESSİZ TEHLİKE TAŞIYOR
Sanayide yaygın olarak kullanılan metin alkolün sahte içki üretiminde sıklıkla kullanıldığına dikkat çeken Cander, bu maddenin, tüketildikten sonra kısa sürede kana karıştığını ve etkilerinin genellikle "sessiz dönem" adı verilen bir süreçte fark edilmediğini ifade etti.
Bu sessiz dönemin 30 saate kadar sürebildiğini belirten Cander, ilk belirtiler arasında bulantı, kusma, baş dönmesi ve baş ağrısının yer aldığını, ancak asıl dikkat çekici septomların gözlerde görüldüğünü söyledi.
Işıktan korkmak, bulanık ve çift görmek ile körlüğe kadar giden bir süreç. Çünkü metil alkol vücutta asite dönüşüyor,
diyen Cander, metil alkolün vücutta asite dönüşerek özellikle göz sinirlerini etkilediğini ve vakaların yaklaşık yüzde 25'inde kalıcı hasar görüldüğünü dile getirdi.
BEYİN VE ORGANLARDA CİDDİ HASARLAR
Metil alkol zehirlenmesinin ilerleyen aşamalarında, kanda "asidoz" olarak bilinen ciddi bir durum geliştiğini belirten Cander, asidin birikmesi nedeniyle neredeyse tüm organların zarar gördüğünü ifade etti.
"Gözlerden sonra en çok etkilenen organ beyindir" diyen Cander, bu durumun parkinson gibi kalıcı hastalıklara yol açabileceğini, bazı vakaların ise diyaliz gerektirdiğini söyledi.
"En iyi hastanede bile bu tabloyu geri döndürmek mümkün olmayabilir," diyen Cander, sahte içki tüketiminin önlenmesinin en etkili korunma yöntemi olduğunu vurguladı.
METİL ALKOLÜN GÜVENLİ DOZU YOK
Kaçak içki üretiminde kullanılan metil alkolün ölümcül tehlikesine işaret eden Cander, bu maddedinin güvenli bir dozunun olmadığını belirtti.
"Kilogram başına 0,1 milimetre bile öldürücü olabilir," diyen Cander, ev yapımı içki üretiminde yapılan hataların da benzer tehlikeler oluşturduğunu ifade etti.
"Metin alkol zehirlenmesi durumunda, etil alkol kullanarak tedaviye çalışmak gibi yöntemler hem vakti kaybettirir hem de riski artırır. Böyle bir durumda vakit kaybetmeden acil servisi başvurulmalıdır," diye konuştu.
HAYATİ UYARI
Prof. Dr. Cander, sahte içkiyle mücadeledebilinçli olmanın ve bu tür içkilerden tamamen uzak durmanın hayati önem taşıdığını vurguladı. Sahte içki tüketimi sadece bireysel bir risk değil, aynı zamanda toplum sağlığını tehdit eden bir sorun olarak görülüyor.