Sahte alkol can almaya devam ediyor: Metil alkol tehlikesi!

Son günlerde sahte alkol kaynaklı ölümlerin artış göstermesi, uzmanların bu konuda uyarılarını yeniden gündeme taşıdı. Kimya uzmanı Şener, sahte alkol yapımında etil alkol (etanol) yerine metil alkolün (metanol) kullanıldığını belirterek, bunun insan vücudunda ciddi zehirlenmelere yol açtığını söyledi.

Kimya uzmanı Şener, sahte alkol yapımında etil alkol (etanol) yerine metil alkolün (metanol) kullanıldığını belirterek, bunun insan vücudunda ciddi zehirlenmelere yol açtığını söyledi. Metanolün insan vücudunda sentezlenemediğini ve toksik bir birikime neden olduğunu ifade eden Şener, bu maddenin kimya, plastik ve petrokimya sektörlerinde kullanıldığını vurguladı. “Metanol aslında antifriz olarak bilinen kimyasal bir madde. Halkın anlayacağı şekilde ifade etmek gerekirse, bu madde içki olarak tüketildiğinde vücudu zehirliyor,” dedi.

Yarım bardak bile ölümcül olabilir

Şener, metanolün sadece 30 mililitresinin bile ölümcül olduğunu belirtti. İlk 6 saat içinde baş ağrısı, bulantı, kusma ve karın ağrısı gibi belirtilerin ortaya çıktığını, ancak bu semptomların alkolün yan etkisi olarak düşünüldüğü için genellikle hafife alındığını dile getirdi. “6 saatten sonra ise en ayırt edici özelliği görmede bulanıklık ve görme kaybı. Maalesef bu durum kalıcı körlüğe yol açabiliyor. Eğer müdahale edilmezse, metanol zehirlenmesi 24 saat içinde ölüme neden oluyor,” diye konuştu.

En riskli grup: 30-45 yaş arası erkekler

Şener, sahte alkol zehirlenmesinin daha çok 30-45 yaş arasındaki bireylerde görüldüğünü ve erkeklerde daha sık rastlandığını aktardı. Bu yaş grubunda alkol tüketiminin yaygın olduğunu belirten Şener, özellikle yüksek alkollü içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. “Sahte üreticiler, yüksek alkol içeriğine sahip içkilerde daha fazla kar ettikleri için genellikle bu tür ürünlerin sahtesini yapıyorlar,” dedi.

Sahte alkol nasıl anlaşılır?
Yan yana konulan sahte ve gerçek alkollü içkileri tat veya koku ile ayırt etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Şener, bunun ancak kimyasal testlerle yapılabileceğini söyledi. “Bazı durumlarda karbonat gibi maddelerle fark yaratılabilir, ama bu yöntem de her zaman güvenilir değil. Çünkü genellikle sahte içkilerde etanol ve metanol karıştırılıyor,” diyerek uyarıda bulundu.
Şener, alkol tüketimi sonrası herhangi bir sağlık sorunu yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

 

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
AA

Bakmadan Geçme