- Haberler
- Sahib Ata Konferansları devam ediyor
Sahib Ata Konferansları devam ediyor
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Vakıflar Konya Bölge Müdürlüğü iş birliğinde düzenlenen Sahib Ata Konferansları'nın üçüncüsü yapıldı.
Konferansın bu ayki konuğu Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinden Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alptekin Yavaş oldu. Konya Mimarlar Odası’nda gerçekleştirilen programda Prof. Dr. Yavaş, katılımcılara “Bir Ortaçağ Banisi: Sahib Ata Fahrettin Ali” konulu sunumunu gerçekleştirdi.
Sahib Ata Fahrettin Ali’nin Anadolu Selçukluları için çok önemli biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yavaş, Sahib Ata Fahrettin Ali’ye çeşitli şehirlerde yaptırdığı eserlerden dolayı Ebul Hayrat (Hayırların Babası) dendiğini kaydetti.
Sahib Ata’nın yaptırdığı yapıların bir prestij yapısı olduğunu belirten Yavaş, “Ahşap sanatında birinci sınıf işçilik, en iyi çinilerin kullanımı, mekan tasarımı birer başyapıt... Sahip Ata, paradan kaçınmamış ve alanında en kabiliyetli kişilerle çalışmış. Yaptırdığı eserleri incelediğimizde, sanat değerlerinin çok yüksek olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
Oruç Bey’in, “Moğol tahakkümü biraz daha gecikseydi Avrupa’dan 200 yıl önce Selçuklu, Rönesans’ı gerçekleştirmişti” ifadesini hatırlatan Prof. Dr. Yavaş, “O dönemde bunu yapabilmek için yeterli miktarda bilim adamı var, yeteri kadar sanatçı var, buna talepkâr bir ortam var, ekonomik ortam son derece zinde. Ama maalesef Moğollar böyle bir ortamı yok etmiş” dedi.
Programda konuşan Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ahmet Çaycı ise, konunun uzmanlarını Sahib Ata Konferansları dahilinde ağırlamaya devam edeceklerini söyledi.
Vakıflar Konya Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı da, konferanslarla vakıf anlayışını ve kültürünü anlatmak istediklerini ve buna Sahib Ata Konferansları ile başladıklarını ifade etti.
Etkinlik, Vakıflar Konya Bölge Müdürü Nurullah Osmanlı’nın Prof. Dr. Alptekin Yavaş’a plaket takdimiyle sona erdi.