Saadet Partisi Konya: Beton yerine toprak betonlaşma yerine üretim
Saadet Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Sinan Toprak, 'Tarım politikalarıyla ilgili olumsuzlukların çözümü için Saadet Partisi olarak, beton yerine toprak, betonlaşma yerine üretim tercih edilmeli ve rantın yerini adil bölüşüm almalı diyoruz' dedi.
Saadet Partisi Konya İl Başkan Yardımcısı Sinan Toprak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toprak, konuşmasının başında; “Hep birlikte 3 aydır farklı bir hayatı yaşadık. Her ne kadar virüsün hayatımıza etkileri azalma eğilimi gösterse de yine de bir belirsizlik hali devam etmekte.
2. hatta 3. dalganın bile yaşanabileceği dillendirilmektedir. En azından bugünkü hali ile sonuçlansa bile bunun ciddi sonuçları olacaktır. Bu süreçte birçok husus söylendi, hatırlatıldı, icraata geçen hususlar oldu, göz ardı edilenler oldu. Parti olarak biz de hemen hemen toplumun her kesimine dair geleceğimize dair birçok hususu defaatle hatırlattık, uyarılarımızı yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz.” dedi.
TARIM ARAZİMİZ YÜZDE 11,7 AZALDI!
Tarım sektörünün artık köklü sorunları olan bir sektör haline geldiğini belirten Toprak şöyle konuştu;
“Bildiğiniz üzere tüm canlılar gibi yaşamak için gıdaya ihtiyaç duyarız. Gıdanın ana kaynağı da toprak ve ziraattan geçmektedir. Hem canlı olarak gıdaya gereksinim duymamız, hem tarım şehri olmamız hasebiyle işin ehemmiyeti açısından, iş işten geçmeden, bazı hususları tekrar söylemekte, tekrar etmekte fayda görüyoruz.
Pandemi sürecinde ve benzeri küresel krizlerde ülkelerin gıda üretimleri bakımından tohum ve ürün bazında kendilerine yetebilirliğinin çok önemli olduğu ortaya çıkmış, hatta sadece tarımda kendi kendine yeterliliğin kendi başına yetmediği, bununla beraber gıda güvenliğinin önemi de daha iyi anlaşılmıştır. Ülkemizde tarım ve hayvancılık sektörü, yıllarca uygulanan yanlış ekonomi ve tarım politikaları sonucunda sektör, köklü sorunları olan bir hâle gelmiştir.
Uygulanan yanlış politikalar sonucunda;
* Çayır ve mera alanları daralmıştır. 2002 yılında 26.579.000 hektar olan çayır ve mera alanı bugün 23.095.000 hektar alana düşmüştür. Bu durum hayvancılığa olumsuz etki etmiştir.
* Ekilen tarım alanları 2002 yılında 17.935.000 hektar iken 2019 yılında 15.387.000 hektara düşmüştür. Nüfusumuz 2002 yılından bu yana %25 artmışken tarım arazimiz %11,7 azalmıştır.
* Kötü tarım politikaları sebebiyle zarar eden çiftçilerimiz, çiftçiliği bırakmak zorunda kalmıştır. 2002 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 588 bin kişi iken 2017 yılından ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayımız 2 milyon 132 bin kişiye düşmüştür.
* Çiftçi sayısı ve tarım alanındaki azalmanın sonucunda tarım ve hayvancılık ürünleri ithal eden bir ülke hâline geldik. 2002 yılında Tarım ve hayvancılık ithalatımıza 1,5 milyar dolar iken 2019 yılındaki ithalatımız 9,3 milyar dolara çıkmıştır. 2002-2019 yılları arasında tarım ve hayvancılık ithalatımız dolar bazında %490 artmıştır."
ÇİFTÇİ, 2002’DEN BERİ KENDİ YAĞIYLA KAVRULUYOR!
Tarım politikalarının sorunlarını belirten Toprak; “Ak Parti iktidarı, iktidarları boyunca tarımı ve hayvancılığı ciddiye almamış, kendi haline bırakmış, köylümüz, çiftçimiz 2002 yılından bu tarafa adeta kendi yağıyla kavrulmuştur. Problemler her yıl büyüyerek bugüne kadar gelmiş sorunlar kronikleşmiştir. Uygulanan yanlış tarım politikalarının oluşturduğu temel sorunlar ortadadır.
Saadet Partisi olarak içerisinde bulunduğumuz hasat mevsiminin kazasız, belâsız, afetsiz geçmesini temenni eder, üretici ve çiftçilerimize için bol ve bereketli hasatlar dileriz” diyerek konuşmasını sona erdirdi.