Rosalind Franklin'in DNA'nın Keşfine Katkıları Nelerdir?
Rosalind Franklin, DNA'nın yapısını keşfetmedeki katkılarıyla tanınan İngiliz bir biyokimyacıdır. 1952'de, DNA'nın helikal yapısının kanıtlarını geliştiren kritik veriler sağladı. Ancak, DNA'nın yapısını açıklamak için James Watson ve Francis Crick'in çalışmalarına temel teşkil etti.
Rosalind Franklin, DNA'nın yapısını keşfetmedeki katkılarıyla tanınan İngiliz bir biyokimyacıdır. DNA'nın çift sarmal yapısını belirlemek için X-ışınlarından yararlanarak kritik verileri sağlamıştır.
1952'de, Maurice Wilkins ve Raymond Gosling ile birlikte DNA'nın X-ışını difraksiyonundan elde edilen fotoğrafları analiz ederek DNA'nın helikal yapısının kanıtlarını geliştirmiştir. Bu çalışmalar, James Watson ve Francis Crick'in DNA'nın yapısını açıklamalarına yol açmıştır.
Rosalind Franklin'in DNA'nın yapısındaki rolü, genellikle Watson ve Crick'e atfedilmiştir, ancak Franklin'in katkıları sonradan daha geniş bir şekilde takdir edilmiştir.
Franklin'in çalışmaları, 1962'de Nobel Ödülü'nü alan Watson, Crick ve Wilkins'i desteklemiştir, ancak Franklin ödül alamamıştır.
Rosalind Franklin, 25 Temmuz 1920'de Londra'da doğmuş ve 16 Nisan 1958'de 37 yaşında kanserden ölmüştür.
O zamanlar, DNA'nın yapısını belirleme çalışmaları sırasında maruz kaldığı X-ışınlarına bağlı olarak gelişen kanser nedeniyle hayatını kaybetmiştir.