• Haberler
  • Ekonomi
  • Reeskont Kredilerinde TCMB'den limit artışı sağlandı

Reeskont Kredilerinde TCMB'den limit artışı sağlandı

Reeskont kredileri uygulamasında esas alınan net ihracatçılık koşulu yerine katma değerli ihracatı öne çıkaran firmaların skorlanmasına dayalı yeni bir modele geçildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredileri günlük limitlerini 3 milyar TL'den 4 milyar TL'ye yükseltti.

Reeskont Kredilerinde TCMB'den limit artışı sağlandı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Anadolu Ajansı’ndan edinilen bilgiye göre, reeskont kredileri uygulamasında net ihracatçılık koşulunun yerini, katma değerli ihracatı öne çıkaran firmaların skorlanmasına dayanan yeni bir model alıyor.

Bakan Bolat’tan "ihracatçılara finansmana erişimde kolaylık" açıklaması

Bakan Bolat, ihracatçılara finansmana erişimde kolaylık sağlamak amacıyla geliştirdikleri bu yeni sistemin detaylarını açıkladı. Veri temelli ve analitik bir yapı üzerine inşa edilen modelde, firmaların net ihracatçılık durumlarının yanı sıra ihraç edilen ürünlerin çeşitliliği, destinasyonları, ürünlerin teknolojik düzeyi ve firma ölçeği gibi değişkenler dikkate alınarak her bir firma için bir ihracatçı skoru belirlenecek.

Firmaların bu yeni uygulamaya uyum sağlamaları için 3 aylık bir geçiş süresi tanındı ve uygulamanın 13 Ocak 2025 tarihinde başlayacağı belirtildi. Düşük ihracat skoruna sahip firmalara, 2025 yılı sonuna kadar vadesi gelecek reeskont kredilerini yenileyebilme hakkı tanınarak finansman planlamaları konusunda destek sağlanacak.

Bu yeni skorlama modeli, reeskont kredilerinin daha hedefli bir şekilde kullandırılmasını sağlayarak, yüksek teknolojili ve katma değerli üretim yapan firmaların bu kredilerden daha fazla yararlanmasını amaçlıyor. Böylece, Türkiye'nin ihracat potansiyelinin artırılması hedefleniyor.

Bakmadan Geçme