Ramazan'da iftar sofraları israf sofrası olmasın!
Ramazan ayına özel hazırlanan iftar ve sahur menüleriyle gıda israfında dikkat çeken artışlar yaşanıyor. Yetkililer bu konuda gerekli önlemlerin ve çalışmaların yapılması gerektiğine vurgu yapıyor. Bu yüzden iftar sofralarımız israf sofrası olmasın.
Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere çeşitli kurum ve kuruluşlar, iftar sofralarında gıda israfı yapılmaması yönünde uyarılarda bulunuyor. Restoranların ve lokantaların hazırladığı yüksek fiyatlı menüler, fahiş ücretin yanı sıra birçok gıda atığına da neden olabiliyor. Yetkililer Ramazan’da ve diğer aylarda bu israfın önüne geçilebilmesi için kapsamlı bir çalışmanın yapılmasını istiyor. Öte yandan halka bütçelerine göre iftarlı mekanlara gitmeleri önerildi. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre ülkemizde her yıl kişi başına 93 kilogram, toplamda ise 7,7 milyon ton yiyecek çöpe atılıyor. Türkiye, dünya genelinde en fazla gıdanın israf edildiği ülkeler arasında.
Ramazan ayında Müslüman ülkelerde gıda israfının artması, dünya genelinde yaşanan gıda krizinin derinleşmesine neden oluyor. Yapılan araştırmalarda Ramazan ayında hazırlanan gıdanın yarısı çöpe gidiyor. Diğer aylara göre yüzde 25 daha fazla israf yapılıyor. Gıda israfının en yüksek olduğu ülkeler Suudi Arabistan 18 bin ton, Malezya 19.2 bin ton. Dünyada her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar değerinde gıda kayboluyor veya israf ediliyor. Dünyada yetersiz beslenen insan sayısı 1 milyar. Gıda atıklarının toplam miktarı 2 milyar insanı beslemeye yetebilecek büyüklükte. İsraf edilen gıda miktarı dünyada açlıktan etkilenen insanların günde 1.3 öğün fazladan yiyebileceği yemeğe eşdeğer.