Ramazan ayından sonra şok diyetlerden uzak durulmalı
Diyetisyen Zişan Taşdemir, Ramazan ayı sonrası yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir. Bu nedenle bayram sonunda düşük kalorili ve şok diyetlerden uzak durmalıyız ' dedi.
Ramazan ayından sonra da pandemi sürecinde özellikle güçlü bir bağışıklık sistemi için yeterli ve dengeli beslenmenin çok önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bayramda alınan kilolardan dolayı düşük kalorili ve şok diyetlerden uzak durulmalıdır ! diyen Diyetisyen Zişan Taşdemir, vatandaşlara önerilerini sıraladı. Ramazan ayında oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve beraberinde öğün sayılarında değişiklikler olmaktadır. Uzun süre aç kalınması metabolizmada yavaşlamalara sebep olabilmektedir. Ramazan ayında değişen beslenme rutininin ardından normal günlük beslenmeye geçişte yeni bir beslenme düzenine ihtiyaç duyulur.
Günün en önemli öğünü olan sabah kahvaltısı başta olmak üzere öğün atlamayın.
Uzun süreli açlık durumunda kan şekerinizin düşebileceğini, bu durumunda bir sonraki ana öğünde daha fazla besin tüketmenize sebep olabileceğini, dolayısıyla fazlaca alınan kalorilerinde kiloya sebep olabileceğini unutmayıp, beslenmenizde ara öğünlere de yer verin.
Tek tip beslenmek yerine beslenmenizde çeşitlilikler sağlayın.
Posa ve liften zengin meyve ve sebzeleri her gün tüketmeye çalışın.
Ekmek tüketiminde tercihinizi beyaz ekmekten yana kullanmak yerine; tam buğday, kepekli, çavdar ekmeklerinden yana kullanın.
Makarna tüketiminde tercihinizi integral (tam buğday), kepekli, ruşeymli makarnalardan yana kullanın.
Daha az tuz tüketmeye çalışın.
Şeker ve şekerli ürünleri çok sık tüketmeyin.
Ambalajlı ürünlerin tüketiminden de mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.
Yağ tüketiminizi azaltın. Margarinden uzak durun.
Hızlı yemek yememeye özen gösterin. Yiyeceklerinizi küçük lokmalar halinde ve çok çiğneyerek tüketin.
Herhangi bir böbrek hastalığınız yoksa günde en az 2-2.5 litre su içmeye özen gösterin. Çay ve kahvenin su yerine geçmediği, aksine vücuttan suyu artırmasından dolayı çay ve kahve tüketiminizi minimumda tutun. Her çay ve kahve tüketiminizden sonra 1 su bardağı su tüketmeye özen gösterin Sıvı alımınızı desteklemek adına ayran, herhangi bir tansiyon probleminiz yoksa sade maden suyu, ev yapımı kompostolar ve limonataları da tercih edebilirsiniz.
Düzenli olarak her gün egzersiz ya da yürüyüş yapmaya çalışın.
Özellikle Ramazan ayında uyku süresi ve yatış saati değişiklikleri de sıklıkla görülmektedir. Uyku süresi ve kalitesinin açlık - tokluk hormonlarını ve bağışıklık sisteminizi etkilediğini unutmayarak, her gün düzenli olarak belirli saatlerde uyuyun.
Ramazan Bayramı sonunda düşük kalorili ve şok diyetlerden uzak durmalıyız. Ve Sağlığımız tehlikeye atmamalıyız.” Dedi.