Prof. Dr. Şahin mide balonu tedavisini anlattı

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Şahin Mide balonu tedavisinin geçici ve kalıcı bir etkisi olmayan bir tedavi şekli olduğunu söyledi

Prof. Dr. Şahin mide balonu tedavisini anlattı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Şahin konu ile ilgili yaptığı açıklamada ‘midede Mide balonları  hastalarımızın kilosu ve mide özelliklerine göre değişen miktarlarda(400-700 cc) hava veya sıvı ile şişirilerekmideye yerleştirilen özel silikon bir yapısı olan balonlardır. Uygun diyet ve egzersiz uygulamalarına rağmen kilo vermekte zorlanan, hafif-orta derecede obez (boy-kilo endeksi 27-35) olup cerrahi tedavi ihtiyacı olmayanlarda, veya ileri derecede obez olmakla birlikte cerrahi tedavi olmak istemeyenlerde veyacerrahi tedavi riski yüksek olan hastalarda endoskopik olarak uygulanır. Balon tiplerine göre 6 ile 12 ay arasında midede bırakılarak süre bitiminde çıkarılır, geçici bir tedavi yöntemidir. Balon çıkarıldıktan sonra midede kalıcı bir etki bırakmamaktadır’ dedi.

Tedavi uygulanan hastalarda balonun etkisi ile tokluk hissi oluşturduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Şahin ‘Uygulanan hastalarımızda midede bulunan balon tokluk hissi oluşturarak yeme alışkanlıklarında değişiklik oluşturur. Balon mide içerisinde tokluk hissi oluşturarak hastaların porsiyonlarını küçültmesini ve yeme sıklığını azaltmasına yardımcı olur. Yapılan çalışmalarda metabolik sendrom, bozulmuş glukoz toleransı, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliği olanlarda tedavilerinde kilo kaybı sayesinde olumlu etkiler sağladığı gösterilmiştir’ ifadelerine yer verdi.

Şahin açıklamasının son bölümlerinde ise balon tedavisinin kimlere  uygulanabileceğini, uygulama şeklini, yan etkilerini ve sonuçlarını şu cümlelerle açıkladı. Dünyada ve ülkemizde boy kilo indeksi 27 ila 35 kg/m2 olan hastalar için, kilo kaybını sağlamak için erken bir müdahale olarak mide balon tedavisi uygulanmaktadır. Bu hastalar obezite cerrahisi için uygun değildir, ancak obezite ile ilişkili tıbbi hastalıkları önlemek veya tedavi etmek için mide balonu iyi bir seçenektir. Ayrıca mide balonu uygulanması ameliyat açısından yüksek riskli olan ileri derecede obez ( boy kilo indeksi>40kg/m2) hastalarda da sıklıkla tercih edilen, güvenilir bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.

Mide içerisinde ülser, geniş bir mide fıtığı gibi rahatsızlığı olan hastalar için mide balonu ilk aşamada uygun değildir. Mide ülserleri tedavi edildikten sonra balon uygulaması yapılabilir. Mide balonu uygulaması sedoanaljezi dediğimiz damar yoluyla uygulanan düşük doz anestezi ilaçları ile hastalarımızı uyutarak yapılmaktadır. İşlem çoğu kez 20 ile 30 dakika kadar sürmektedir. Balon mideye yerleştirilmeden önce hastalarımızın yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağı ayrıntılı olarak incelenmekte ve herhangi bir hastalık ya da balon yerleştirilmesine engel bir durum olup olmadığı değerlendirilmektedir. Mide balonu yerleştirilmesine engel bir durum yok ise aynı seansta endoskopik incelemenin devamında balon mideye yerleştirilerek şişirilmekte ve işlem sonlandırılmaktadır. İşlem sonrası hastalar dinlenme odasında bir süre takip edilmekte ve sonrasında taburcu edilmektedir.

Mide balonları türü ve hasta ihtiyacına göre 6 ile 12 ay sonrasında yine endoskopik olarak çıkarılmaktadır. Mide balonu genel olarak yan etkisi çok az olan bir işlemdir.

Mide balonu sonrası en sık görülen yan etkiler bulantı ve kusmadır. Bu yan etkiler çoğunlukla ilk üç gün içerisinde geçmekte, nadiren 1 hafta kadar sürebilmektedir. Kusma şikayetleri şiddetli olursa hasta doktoruna ulaşmakta ve gereğinde bulantı önleyici ilaçlar ilk birkaç gün kullanılabilmektedir. Bazı balon türleri içerisindeki hava yada sıvının azaltılıp artırılabilmek özelliği taşımakta, bu balonların uygulandığı hastalarda balon içeriği ilk günler azaltılarak bulantı ve kusma sorunları çözülebilmekte ve mide balona uyum sağladığında içeriği tekrar artırılarak daha etkin hale getirilebilmektedir. Nadir de olsa uyum sağlayamayan hastalarda balonun erken çıkarılması gerekebilmektedir.

Sonrasında nelere dikkat etmek gerekir

Mide balonu uygulaması sonrası beslenmeye dikkat edilmesi en önemli noktadır. Özellikle ilk birkaç gün sıvı ağırlıklı beslenme hastalarda bulantı ve kusma şikayetlerinin önüne geçebilir. Gerektiğinde bazı hastalarımıza kısa süreli mide asit baskılayıcı ilaçlar verilmektedir. Buna rağmen ilk günlerde görülebilen bulantı şikayetleri şiddetli olan hastalarda bu şikayetleri geçinceye dek çeşitli ilaçlar kısa süreli olarak verilebilir. Balon her ne kadar tokluk hissi sağlayıp hastalarımızın öğünlerini küçültse ve kilo vermeye katkıları olsa da düzenli bir beslenme şekli belirlenerek buna uyum sağlanması yeterli kilo verilebilmesi için önem taşımaktadır. Balon mideden alındığında ise ilk günler oluşabilecek iştah artışı konusunda dikkatli olunmalıdır. ŞEYMA BIYIKLI

Bakmadan Geçme