Prof. Dr. Kerim Çınar: Kültür bilinci daldan değil, kökten gelir
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi'nin düzenlediği konferansta Prof. Dr. Kerim Çınar, Konya'nın 100 yıl önceden günümüze ulaşan mekânlarını anlattı.
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği konferansta Prof. Dr. Kerim Çınar, Konya’nın 100 yıl önceden günümüze ulaşan mekânlarını anlattı. Gülnihal Uğur’un sunumuyla yapılan program sonunda Çınar kitaplarını imzaladı.
Meram Belediyesi Tantavi Kültür Sanat Merkezi’ndeki konferansa fotoğraf sanatçısı Ara Güler’in “Sanat olmasına gerek yoktur fotoğrafın, fotoğraf tarih olayıdır, tarihi zapt ediyorsun. Bir makine ile tarihi durduruyorsun” şeklindeki sözleriyle başlayan Çınar eski Konya fotoğraflarıyla hazırladığı sunu eşliğinde konuşmasını yaptı.
Konuyu seçerken tekerlekten yola çıktığını söyleyen Çınar, “Tekerlek insanlara medeniyeti taşımış. O dönemdeki taşıma araçlarından kağnılar ve fayton önemlidir. Biz de bunların izlerini takip edeceğiz” dedi. Çınar sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“Tekerlek; asrın icadı olmaktan çok toplumlara medeniyet ışığını yansıtan, onları geliştiren ve değiştiren bir değer olmuştur. Tekerleğin değip geçtiği topraklarda bıraktığı izler, bir başkasına yol açmış ve açılan her yol geleceğe bir rehber olmuştur. Neler olmuş bitmiş; bugün belli bir kesiti ele alıp sizinle yüz yıl geriye gidecek, o günlerdeki şehri görerek dolaşacağız. Neler varmış, neler yokmuş, bugüne ne kalmış, ne olmuş onu izleyeceğiz.”
Günümüzde varlığını sürdüren Hayat Apartmanı, Merkez Bankası, Sanayi Nefise Mektebi, Vakıf İş Hanı, Eski Osmanlı Bankası, Ziraat Bankası, Yeni İş Bankası, Tekel Binası, Tahtıkale Mescidi, Türk Telekom, PTT Binası, Yüzüktaş Binası, Fatih Çarşısı ve Gazi Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nu örnek olarak anlatıp konumları ve kullanım amaçlarını da anlatan Çınar, yıkılan Muallimler Birliği, Yeni Sinema, Yusuf Şar Konağı, Eski İş Bankası ve İl Halk Kütüphanesine de vurgu yaptıktan sonra “Kültür bilinci; daldan eğme değil, kökten sürme olur. Kültürel birikimden yoksun, geçmişten gelen izleri yok sayan yeniden tekrar arayışları, taklitçilikten öteye gidemez” diyerek konuşmasını tamamladı.
AKMAN VE ÖZPINAR TAKDİM ETTİ
Programın sonunda izleyicilerden gelen sorulara da cevap veren Prof. Dr. Kerim Çınar’a Mevlevi Sikkesi minyatürünü hocası Tahir Özpınar takdim etti. TYB Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ahmet Akman’da Çınar ve Uğur’a TYB’nin 2021 yılı kitabını hediye etti.