Payitaht, Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da yeni yerli ve milli Payitaht ekmeklik buğday çeşidi göz kamaştıran görüntüsü, verimi ve kalitesi ile büyük yankı uyandırdı.

Payitaht, Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye’nin yerli ve milli kaliteli ekmeklik buğday çeşidi olan Payitaht, buğday çiftçisinin yeni gözdesi oldu. Tarım ve Orman Bakanlığınca tescil edilip, kalitesi Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından da tescil edilip birinci sınıf buğday sınıfına alınan Payitaht, yüksek veriminin yanı sıra kalitesiyle de adından söz ettirmeye başladı.   

Payitaht, Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor
Konya’nın Karatay ilçesi Esentepe mahallesinde çiftçilik yapan Bünyamin Çuhadar, Payitaht buğday çeşidini hasat ettiklerini, kurak geçen iklime rağmen dekarda 900 kilo ile 1.050 kilo arasında verim elde ettiklerini belirterek, bu değerlerin bölge ortalamasının yüzde 30 üzerinde olduğunu söyledi. Çuhadar, Payitaht çeşit buğdayın verimi kadar kalitesi, hektolitre değerleri, başak yapısı, dolgunluğu, kardeşlenme kapasitesi, hastalık ve soğuğa dayanıklılığının da son derece iyi olduğunu söyledi. Çevresindeki komşu çiftçilerin de sık sık tarlasını ziyaret ederek çeşitle ilgili bilgi aldıklarını ve bir çoğunun önümüzdeki yıl tohum tedarik etme imkanı olursa Payitaht çeşidini ekmek istediklerini vurgulayan Bünyamin Çuhadar, böyle bir çeşidi bölge çiftçisine kazandırdığı için emeği geçenlere teşekkür etti.

Payitaht, Çiftçinin Yüzünü Güldürüyor

Ankara Polatlı’dan çiftçi Faruk Olgaç ise Payitaht buğdayın kıraç alanlarda da iyi verim verdiğini gördüklerini belirterek, yeterli yağış almamalarına rağmen dekarda 500-550 kilo ürün aldıklarını dile getirdi.Taşpınar Tarım tarafından yerli ve milli imkanlarla geliştirilen Payitaht ekmeklik buğday çeşidi; verimi, kalitesi, hastalıklara dayanımı nedeniyle çiftçiler tarafından tercih edilirken, un sanayicisinin istediği kalite değerlerine sahip olmasıyla da un sanayicileri tarafından tercih edilmektedir.

Bakmadan Geçme