Patlıcan yemeği yaparken muhakkak deneyin. Besin değerini ve lezzetini katlıyor!
Tam bir vitamin deposu olan patlıcanı ustası pişirirken un da katıyor. Unun besin değerini ve lezzetini artırdığını söyleyen Ahmet Şef, doyuruculuğun da arttığını söylüyor.
Bünyesinde C, K, B vitaminleri ile bol miktarda folik asit barındıran patlıcan sofraların baş tacıdır. Et ya da kıyma ile pişirildiğinde ise lezzetine lezzet katan patlıcanın yemekleri oldukça meşhurdur. Özellikle musakka, kebap, fırında ya da kızartmasıyla tanınan patlıcan insan sağlığı için çok sayıda vitamin barındırır.
PİŞİRİRKEN DENEYİN! LEZZETİNİ ARTIRIYOR…
Ahmet Şef, fırında patlıcan yemeği yaparken bir miktar un ekliyor. Patlıcan yemeğine eklenen unun lezzeti artırdığını belirten Ahmet Şef, doyuruculuğun da arttığını söylüyor.
1 yemek kaşığı unu kuru kuru kavuran ve sonrasında üzerine yeteri miktarda yağ ile 3 bardak süt ekleyen Ahmet Şef, tencereyi bir güzel karıştırarak kaynama kıvamına getiriyor. Yoğun ama akıcı kıvama gelen karışımı güveç kaselerin zeminine yerleştirerek üzerine de fırınlayacağı patlıcan ile içini yerleştiriyor. Böylece yemeğin lezzeti artıyor.
PÜF NOKTASIYLA PATLICAN MUSAKKA TARİFİ
Lezzetli ve damak çatlatan bir patlıcan musakka için 1 yemek kaşığı un yetmez. yemek.com’da yer alan tarife göre patlıcan musakkanın püf noktası; tuzlu suda bekletilen patlıcanların iyice suyunu çektikten sonra kızartılması…
Damak çatlatan musakka tarifine geçelim…
• 2 yemek kaşığı sıvı yağ
• 1 adet orta boy kuru soğan
• 3 adet orta boy çarliston biber
• 4 adet orta boy patlıcan
• 300 gram az yağlı kıyma
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 2 adet domates
• 1 su bardağı su
Patlıcanları kızartmak için:
• 1 su bardağı ayçiçek yağı
- Patlıcanların uç kısımlarını aldıktan sonra kabuklarını alacalı şekilde soyun.Halka halka kestiğiniz patlıcanları, acısının çıkması için bol tuzlu suda bekletin.
- Sıvıyağını tavada kızdırın ve yemeklik doğradığınız soğanları üzerine ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun. Üzerine biberi ilave edip kavurmaya devam edin.
- Kıymayı, salçayı, tuzu, karabiberi ve kimyonu da ekleyip pişirmeye devam edin.
- Küp doğradığınız domatesleri de ekleyip pişirmeye bırakın. Domatesler piştikten sonra ocaktan alın.
- Patlıcanları kızartmak için ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tavada kızdırın. Acısının çıkması için tuzlu suda bekleyen patlıcanların suyunu süzdürün. Salata kurutucusu ya da kağıt havlu yardımıyla patlıcanları kuruladıktan sonra kızgın yağda arkalı önlü ters çevirerek kızartın.
- Altın rengini alan patlıcanları kızgın yağdan çıkarın ve ayrı bir tencereye dizin.
- Ardından üzerine kıymalı harcı ekleyin ve bir su bardağı ilave ettikten sonra 15 dakika pişirmeye bırakın.
Yemeğiniz hazır. Afiyet olsun…
PİŞMİŞ PATLICAN GEBELERE ZARAR VERİR Mİ?
Pişmiş patlıcanlar, genellikle hamile kadınlar için güvenli bir gıda olarak kabul edilir. Ancak, pişmiş patlıcanları tüketirken bazı dikkatli önlemleri almak önemlidir:
Temizlik: Patlıcanları hazırlarken ve pişirirken hijyenik bir şekilde çalışın. Patlıcanları yıkayın ve temizleyin. Pişmiş yemekleri hazırlamadan önce ellerinizi iyice yıkayın.
Pişirme: Patlıcanları iyice pişirin. Pişirme, patlıcanın içinde bulunan bazı doğal kimyasalların nötralize edilmesine yardımcı olabilir. Ayrıca, pişirme işlemi patlıcanın daha kolay sindirilmesine yardımcı olabilir.
Yeterli pişmiş olmasına dikkat edin: Patlıcanlar iyi pişmiş olduğunda daha kolay sindirilir ve potansiyel sağlık riskleri azalır. İyi pişirilmiş patlıcan yemekleri, hamilelik sırasında daha güvenli bir seçenek olabilir.
Çiğ patlıcanlardan kaçının: Çiğ patlıcan tüketmek, hamilelik sırasında riskli olabilir çünkü sindirimi daha zor olabilir ve bazı kişilerde mide rahatsızlığına neden olabilir.
Alerji veya hassasiyet durumunuza dikkat edin: Bazı insanlar patlıcanlara alerjik reaksiyon gösterebilir veya patlıcanlara karşı hassasiyeti olabilir. Eğer daha önce patlıcan tüketirken herhangi bir olumsuz reaksiyon yaşadıysanız, bunları hamilelik sırasında tüketmekten kaçının.
Hamilelik döneminde beslenme konusunda doktorunuzun veya beslenme uzmanınızın tavsiyelerine uymak her zaman en iyisi olacaktır.
Kaynak: yemek.com
Görsel kaynak: Ahmetsefinmutfag
Derleme: hakimiyet.com