'Otizim Onlar Hepimizin' projesine katıldılar
Meram Kozağaç Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Özel Eğitim Uygulama Okulu ile Meram Rehberlik ve Araştırma Merkezi ''Otizim Onlar Hepimizin'' adlı AB Erasmus+, Ulusal Ajans aracılığıyla Uygulamaların değişimi projesine katıldılar.
İspanya’nın Gijon kentinde: 7-15 Kasım 2021 tarihlerinde; Konya’dan Meram Kozağaç Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Özel Eğitim Uygulama Okulu ile Meram Rehberlik ve Araştırma Merkezi ‘’Otizim Onlar Hepimizin’’ adlı AB Erasmus+, Ulusal Ajans aracılığıyla Uygulamaların değişimi projesine katıldılar.
8-12 Kasım 2021 tarihleri arasında Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı Kozağaç Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Özel Eğitim Uygulama Okulu ile Meram Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ekip olarak otizm spektrum bozuklukları konusunda eğitim faaliyetine katıldı. İspanya’nın Gijon kentinde gerçekleşen etkinlik, Türkiye, İspanya, Polonya ve Belçika’daki ortak kurumlardan yararlanıcıları bir araya getirdi. Etkinlik, 2019-2021 döneminde yürütülen Erasmus projesi ‘’Otizm Onlar Hepimizin’’ çalışma takviminin kapsamında yürütülmektedir.
Amacı, otizm spektrum bozukluğu tanısı alan çocukların sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak için yaşam becerilerini geliştirmek, bu bozukluk tanısı alan öğrencilere ve ailelerine haklarını bilmelerine yardımcı olmaktır. Diğer bir amaç ise, bu öğrencilerin kişisel yeteneklerinden yararlanarak okula ve sosyal içermelerine yöneliktir. Aynı zamanda hem ailelerinin hem de bu alanda çalışan öğretmenlerin bilgi ve becerilerini geliştirerek otizm spektrum bozukluğu tanılı çocukların yaşamlarında okul ve ailenin rolü konusunda farkındalık yaratmak amaçlanmaktadır.
Beş günlük eğitim süresince, ilgili ülkelerden uzmanlar teorik konuları tartıştı ve otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin okul entegrasyonu için uygulanabilecek eğitim uygulamalarını kullandılar. Faaliyetlerin merkezinde teşhis ve tarama, bu bozukluğun ilk belirtilerini belirleme yolları, uluslararası mevzuat ve her katılımcı ülkeye özgü konular vardı.
OSB’li çocukların okulla bütünleşme yollarına, kapsayıcı okul ortamlarının oluşturulmasına ve bu öğrencilerin okula uyumunu kolaylaştırabilecek strateji, yöntem ve materyallerin belirlenmesine özellikle dikkat edildi. Tartışmalar; otizmli çocukların zorluklarını anlamaya yol açabilecek en iyi eğitim uygulamalarını belirlemeye odaklandı.
Teorik yönler ve yaygın eğitim uygulamaları, çeşitli engelli çocukların ve gençlerin sosyo-profesyonel entegrasyonu için özel beceriler geliştiren özel bir merkez olan Vinjoy Vakfı’nın Oviedo kentindeki bir müdahale ve terapi merkezine yapılan ziyaretle tamamlandı. HASAN HÜSEYİN ALEMDAR