• Haberler
  • Eğitim
  • Osmanlı'nın 500 yıllık Amin Alayı geleneği Konya'da yaşatılıyor

Osmanlı'nın 500 yıllık Amin Alayı geleneği Konya'da yaşatılıyor

Armağan Koleji Osmanlı'nın 500 yıllık 'Amin Alayı' geleneğini yaşatmaya devam ediyor.

Osmanlı'nın 500 yıllık Amin Alayı geleneği Konya'da yaşatılıyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Armağan Koleji Ilkokul-Ortaokul Müdürü Musa Bağcı, "Osmanlı döneminde çocuklar okul hayatına “âmin alayı” olarak adlandırılan törenle başlardı. Okula başlayacak çocuğun ailesi bir gün önceden mektebin hocasına haber gönderirdi. Hoca da merasim günü çocukları sıraya dizer, öndekiler yüksek sesle ve koro halinde ilâhiler okuyarak, arkadakiler de beyit aralarında “âmin!” diye bağırarak neşe içinde yeni başlayacak çocuğun evine gelirlerdi. Âmin alayı eve doğru yaklaşırken çocuk kapıda bekletilir, eve gelince hoca dua eder, arkasından herkes “âmin!” derdi.

Daha sonra çocuk, önceden süslenerek hazırlanmış bir arabaya bindirilir ve ilâhiler söylenerek çıkılırdı. Çocuğun ailesi ile davetliler ve halk kafilenin arkasında giderlerdi. Şehrin sokaklarında bu şekilde bir müddet dolaşılarak çocuk mektebe getirilirdi. Çocuk ilk dersini aldıktan sonra hocasının ve davetlilerin ellerini öper, diğer talebelerden birisi kısa bir sure okur ve hocanın yaptığı dua ile tören biterdi.

Çocuğun eğitim hayatı boyunca unutamayacağı tatlı bir hatıra olan âmin alayı, günümüzde de güncellenerek uygulanabilecek bir eğitsel merasimdir. 

Bizlerde Armağan Koleji olarak Âmin Alayı geleneğimizi 3 yıldır yaşatıyoruz. Âmin alaylarının önemli bir pedagojik değer taşıdığı ve bilhassa çocuklarda büyük bir okuma arzusu uyandırdığı muhakkaktır. Okula yeni başlayan çocukların okul korkusunu giderme, çocuklara okuma isteğini aşılama ve çocukları arkadaşlarıyla kaynaştırma gibi önemli pedagojik faydalar taşıyor.

Bu yıl Âmin alayı duasını Süleyman Durak hoca yaptı. Hocamıza,  öğretmenlerimize,  velilerimize, öğrencilerimize, emek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Bu güzel geleneğimizi yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.

HASAN HÜSEYİN ALEMDAR

Bakmadan Geçme