NEÜ'den Orta Asya'da önemli bilimsel iş birlikleri
Necmettin Erbakan Üniversitesi Özbekistan'da bulunan üniversiteler ve enstitüler ile bilimsel iş birliklerini geliştirmek için karşılıklı anlaşmalar imzaladı
Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Özbekistan’da bulunan üniversiteler ve enstitüler ile bilimsel iş birliklerini geliştirmek, lisans ve lisansüstü öğrenciler ve akademisyen değişimlerini başlatmak, ortak bilimsel proje faaliyetlerini yürütmek ve akademik yayınlar oluşturmak amacıyla bilimsel iş birliği ve tecrübe paylaşımı için karşılıklı anlaşmalar imzaladı.
Necmettin Erbakan Üniversitesini temsilen Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Mercan, Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Gökhan Bozbaş ile Ali Kuşçu Teknoloji ve İnovasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nahit Yılmaz; Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ı kapsayan bir dizi çalışma ziyaretinde bulunarak Namangan Devlet Üniversitesi, Namangan Bilim ve Teknoloji Enstitüsü, Cizzak Pedagoji Enstitüsü, Taşkent Devlet İktisat Üniversitesi, Taşkent Sanat Enstitüsü, Özbekistan Devlet Sanat ve Medeniyet Enstitüsü ile anlaşmalar imzaladı.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan NEÜ Dış İlişkiler Genel Koordinatörü Doç. Dr. Gökhan Bozbaş, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev arasında başlayan diyalog, akabinde ekonomik ve siyasi olarak yoğun iş birliği kanallarını açmıştı. Ancak akademik iş birliği kanalları ise, bu yıla kadar arzu edilen seviyeye bir türlü getirilememişti. Bununla beraber Ocak ayının son haftasında Özbekistan’ın başkenti Taşkent'te Özbek ve Türk üniversite rektörlerinin katıldığı "Özbekistan ve Türkiye Arasında Yükseköğretim Alanındaki İş Birliği Beklentileri" toplantısı düzenlenmişti” diye konuştu.
“Özbekistan ile İlişkilerde Üniversitemiz Üzerine Düşeni Yapıyor”
Üniversite olarak, Özbekistan ile yürütülen yakınlaşmada üstlerine düşen sorumluluğun bilinciyle hareket ettiklerini belirten Doç. Dr. Bozbaş, “Özbekistan’da bulunan üniversiteler ve enstitüler ile bilimsel iş birliklerini geliştirmek, lisans ve lisansüstü öğrenciler ve akademisyen değişimlerini başlatmak, ortak bilimsel proje faaliyetlerini yürütmek ve akademik yayınlar oluşturmak amacıyla bilimsel iş birliği ve tecrübe paylaşımı için karşılıklı anlaşmalar imzaladık” dedi.
“İpek Yolu’nun Canlandırılmasında Bilimsel Faaliyetlerle Yer Alıyoruz”
Asya ülkelerinin tarihi İpek Yolu’nu tekrar canlandırmak için son yıllarda bir dizi adımlar attığını kaydeden Bozbaş, “Bu konudaki en sembolik adım ise, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan ülkeleri demir yolu ağı ile birbirine bağlayarak bu bölgedeki ticareti daha hızlı ve yoğun bir hale getirmekti. Özbekistan, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan önemli ve nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkelerden birisi. Bu sebeple yapımı devam eden bu demiryolunun daha şimdiden bölge ülkeleri içerisinde bir takım sosyal, siyasal ve ekonomik değişim ve dönüşümlere sebep olduğu bilinmekte. Buradan hareketle, 2022 yılının Ekim ayında Kazakistan’dan Ahmet Yesevi ve Kırgızistan’dan Manas üniversitelerinin de paydaş olacakları “Yeniden İpek Yolu” başlıklı kongre Namangan Devlet Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek. Üniversitemizin yürütücülüğünü üstlendiği bu organizasyonun her yıl farklı bir bölge ülkesinden yapılması amaçlanmakta, organizasyonu; bölge ülkelerinin araştırmacı ve akademisyenlerinin bir araya gelerek tecrübe paylaşımına katkı sunduğu bir uluslararası foruma dönüştürmek hedeflenmektedir. Bu çerçevede Üniversitemizi temsilen Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Birol Mercan ve Ali Kuşçu Teknoloji ve İnovasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Nahit Yılmaz ile birlikte Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızıstan’ı kapsayan bir dizi çalışma ziyaretinde bulunarak kongrenin bilimsel ve organizasyon komitesini oluşturup düzenleneceği yeri belirledik” ifadelerini kullandı.