• Haberler
  • Sağlık
  • Nasıl sağlıklı besleniriz? 8 adımda sağlıklı beslenme önerileri!

Nasıl sağlıklı besleniriz? 8 adımda sağlıklı beslenme önerileri!

Sağlıklı beslenmenin temel fikri mümkün olduğu kadar doğal olan besinleri seçmektir

Doğru Yemekleri Seçin

Sağlıklı yemek yemenin temel fikri mümkün olduğunca doğal olan gıdaları seçmektir.  Bu sebeple hazır paket, kutu ve torba gıdalar yerine doğal ve taze ürünler tercih edin. Örneğin dondurulmuş tavuk yerine bütün tavuk ya da kutu meyve suları yerine sıkma meyve suları tercih edin.

Daha Fazla Kepekli Tahıl Tüketin

Rafine edilen karbonhidratlardan olan beyaz ekmek, makarna ve pirinç gibi besinin tüketimini azaltın. Bu rafine ürünleri kepekli ekmek, kepekli makarna ve kahverengi veya yabani pirinç ile değiştirin. Ya da yulaf ezmesi, mısır, arpa veya bulgur gibi diğer tahılları tercih edin. Bu değişiklikler sağlığınızda dolayısıyla hayatınızda büyük bir etkiye neden olabilir. Yapılan araştırmalar, tam tahıllı beslenmenin kalp hastalıkları, diyabet ve kolon kanseri riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Meyve ve Sebzeler

Meyve ve sebzeler sağlıklı beslenme adına iki temel unsurudur. Bazı uzmanlar tüm besin kaynaklarının taze olması gerektiğini savunuyor fakat bazı uzmanlar ise alternatif seçenek olarak dondurulmuş ve konserve ürünlerinin ikinci alternatif olarak kullanılabileceğini savunmaktadır. İlk seçeneğiniz her zaman taze gıdalar olsun fakat ihtiyaç dahilinde konserve sebzelere yönelebilirsiniz. Tabi konserve almadan önce muhakkak etiketini okuyarak tuz ve şeker atılmadığından emin olun. Meyve içinde aynı durum geçerlidir. Daha az lif ve daha fazla şeker olan kutu meyve suları yerine doğal sıkma meyve suları tercih edin.

Tuz ve Şeker Kullanımına Dikkat!

Sağlıklı gıdalar doğal olarak tuz ve şeker bakımından azdır. Fakat eğer işlenmiş gıdaları tüketiyorsanız içlerine olabildiğince az tuz ve şeker kullanın.  Ayrıca mutlaka paket gıdaları alırken, etiketlerinde yazan tuz ve şeker oranlarına dikkat edin. Aksi halde, sağlıklı görünen gıdalar bile eklenmiş tatlandırıcılar ve tuzlar ile daha zararlı hale gelebilirler. Ek olarak tuz ve şeker yerine yemeklerinizde baharatlar ve doğal tatlandırıcılar kullanabilirsiniz.

Yapay İçerikleri Geçin

Yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar, koruyucular ve diğer yapay malzemeler kesinlikle sağlıklı beslenme diyetinde yer almıyor. Alışverişinizde mutlaka gıda etiketlerini okuyun ve yapay ürünlerden uzak durun.

Bol Su İçin

Alkollü içecekler ve şekerli meyve suları yerine düşük kalorili içecekler yudumlayın. Örneğin su ve bitki çayı gibi. Su, açlığınızı azalttığı gibi doygun hissetmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda çabuk yorulmayı azaltarak size daha fazla enerji verecektir.

Alkol ve Kafeini Azaltın

Bazı uzmanlar alkol ve kafeini tamamen hayatlardan çıkarmayı savunurlar. Fakat bu konuda biraz daha ılımlı olabilirsiniz. Fakat araştırmalar günde 300 miligramdan fazla kafein (yaklaşık 3 kahve bardağı) ve haftada bir bardak şarap vb alkol içmenin zararı olmayacağını savunmaktadır. Tabi bu durum şekersiz kahve ve çay ile tatlandırıcı içermeyen alkol için geçerli bir durum.

Et ve Sütte Dikkatli Olun

Mağazalardan aldığınız et, süt ve yumurtalarda, büyüme hormonu ve antibiyotik ile yetiştirilen hayvanlardan gelebilir. Sağlıklı beslenme ile sağlıklı yaşamak istiyorsanız bu durumdan kaçınmanız gerekiyor. Bir çiftçi pazarından etinizi ya da organik olduğuna inandığınız bir kasaptan etinizi almalısınız. Sütünüzün de nereden geldiğini iyice araştırarak paket süt yerine günlük süt tercih edin. Tabi protein ihtiyacınız için en iyi yaklaşım önerimiz fıstık, fasulye ve bakliyat olacaktır.

 

Özel Haber

Bakmadan Geçme