• Haberler
  • Ekonomi
  • Müşterek tapu sorunu artık çözüldü! Şimdi müstakil tapuya çevirebilirsiniz!

Müşterek tapu sorunu artık çözüldü! Şimdi müstakil tapuya çevirebilirsiniz!

Birçok Anadolu kentinde görülen müşterek tapu sorunu artık sorun olmaktan çıkıyor. Peki nasıl müstakil tapuya çevireceksiniz? İşte bilmeniz gereken detaylar...

Müşterek tapu sorunu artık çözüldü! Şimdi müstakil tapuya çevirebilirsiniz!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

 

Mülkiyet hakkı birden fazla kişiye ait olan gayrimenkullerin tapusu hisseli tapu olarak bilinmektedir. Bu tapulara sahip gayrimenkullerden hissedarlar istedikleri gibi yararlanamayabiliyorlar. Bundan dolayı da hisseli tapu olarak bilinen müşterek tapuyu müstakil tapuya çevirmek gerekiyor. Lakin de bu da hiç kolay bir yol değil. Farklı değişkenler müstakil tapuya çevirmede etkili olabiliyor.

MÜSTAKİL TAPUYA ÇEVRİMEK MÜMKÜN MÜ?
Hisseli bir tapuya sahip olan tarlaların müstakil tapuya çevrilmesi oldukça zor olabiliyor. Tarımsal üretim yapılan alanların mal paylaşımı ile daralmaması için tarlalar için özel kurallar uygulanıyor. Örneğin tarlanın toplam büyüklüğü 5.000 metrekareden az ise o tarlayı hissedarlar anlaşsalar bile bölemiyorlar. Dolayısıyla ya hissedarlardan birisinin tüm hisseleri satın alması veya tüm hisselerin üçüncü bir kişiye satışı ile bu tarla müstakil tapuya çevrilebilir.

Müşterek tapu sorunu artık çözüldü! Şimdi müstakil tapuya çevirebilirsiniz!

PAYLAŞIMA UYGUN MU?
Müşterek tapulu bir gayrimenkulün müstakil tapuya çevrilmesi için ilk bakılacak olan paylaşıma uygun olup olmadığıdır. Örneğin bir konut müşterek tapuya sahipse bu ev paylaştırılamaz. Ancak bir arsa müşterek tapuya sahipse ve ortaklar arasında paylaşım yapılmasına engel teşkil edecek bir durumu yoksa parçalara ayrılabilir. Bu ayrılan parçalar için hissedarların her birine kendi paylarına düşen alanın müstakil tapusu verilir.

ANLAŞMA OLMAZ İSE NE OLACAK?
Müşterek tapunun müstakil tapuya dönüşümünde ortakların anlaşma sağlamaları gerekmektedir. Anlaşma sağlanmazsa mahkeme devreye girebilir. Mahkeme önce gayrimenkulün paylaştırılmasını deneyecektir. Fiziksel olarak buna imkan yoksa o zaman hisse paylarının bir hissedara ücreti karşılığı devri formülü devreye girer. Bu da olmazsa mahkeme tüm gayrimenkulü satışa çıkarıp hisse paylarına göre gelir dağılımı yapar. Gayrimenkulün yeni sahibi ise müstakil bir tapuya sahip olur.

Bakmadan Geçme