• Haberler
  • Konya
  • MÜSAD'da işçi ve İşverenin sorumlulukları masaya yatırıldı

MÜSAD'da işçi ve İşverenin sorumlulukları masaya yatırıldı

MÜSİAD Konya Şubesi'nde düzenlenen programda konuşan Konya Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge, üç ayların önemini, İşçi ve İşverenin sorumluluklarını ve güncel konuları anlattı.

MÜSAD'da işçi ve İşverenin sorumlulukları masaya yatırıldı
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Program açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı: “Toplumda yaşayan insanlar arasında bir iş bölümü vardır. Bu iş bölümünden işçi ve işveren hakları ortaya çıkar. İşçi ve işveren ilişkisi her şeyden önce insani bir ilişkidir. İslam dini, işçi ve işveren ilişkisini sağlam bir ahlaki temel üzerine kurmuştur. İnsani adil bir ilişki kurulması sürdürülmesi açısından işçi ve işverenlerimizin bu konuda bilgilendirmesinin önemli olduğunu, bu konuda biz iş dünyası temsilcileri olarak üzerimize düşen bu önemli konuları şubemizde ele alıyoruz” diye konuştu.

'HAKLAR VE SORUMLULUKLAR KARŞILIKLIDIR' 

Konya İl Müftüsü Doç. Dr. Ali Öge: “İslam dini, toplumda yaşayan insanlar arasındaki adaleti sağlamak için maddi, manevi haklar ve sorumluluklar belirlemiştir. Bu haklar ve sorumluluklar karşılıklıdır.  İşçi ve işverenin birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları dinimizde de önemli yer tuttuğundan, Diyanet İşleri Başkanlığı’mızda gerek iş sağlığı ve güvenliği, gerekse ücret ve gerekse de diğer işçilik alacakları başta olmak üzere hazırladığı Cuma Hutbelerinde zaman zaman bu konuya yer verilmektedir” dedi

'İŞVERENİN HAK VE SORUMLULUKLARI ÖNEMLİDİR'

Öge: “işveren işçinin ücretini önceden belirler, bunu zamanında ve tam olarak öder. Peygamber Efendimiz(s.a.v.) bu konunun önemini şöyle ifade eder: “İşçiye ücretini alın teri kurumadan ödeyiniz.” İşveren işçiye iyi davranmalıdır. İşveren işçinin özgürlüğünü kısıtlayacak ve sağlığını tehlikeye atacak bir davranışta bulunmamalıdır. Peygamber Efendimiz(s.a.v.) işçileri işaret ederek şöyle buyurur: “Onlar sizin kardeşleriniz olup Allah onları sizin sorumluluğunuz altında kılmıştır. Böyle bir din kardeşi eli altında bulunan kimse, ona yediğinden yedirsin giydiğinden giydirsin. Onlara güçlerinin yetmeyeceği işleri yüklemeyiniz. Şayet yüklerseniz onlara yardımcı olunuz.” İşveren, işyerinin güvenliğini sağlamak zorundadır. İşçilerin hayatını tehlikeye atacak bir durum olmamalıdır. Günümüzde işyeri kaynaklı kazalar olmaktadır. İşveren, işçinin iş güvenliğini düşünerek iş ortamını güvenli hale getirmelidir. İşçilerin çalışma saatinden fazla çalıştırılması veya zorla alıkonulması da dinî açıdan kul hakkı olduğu gibi hukuken suçtur. İşverenin bir diğer sorumluluğu, işi ehline vermesidir. Eğer işveren devlet kurumu veya vakıf ise bu daha önemli bir hale gelir” şeklinde konuştu.

İŞÇİNİN HAK VE SORUMLULUKLARI

Öge: İşçi kendisine emanet edilen işi gerektiği şekilde yapmalıdır. Müslüman bir kişi işini yaparken özen göstermelidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurur: “Allah, kul bir iş yapacağı zaman onu sağlam yapmasını ister.”

Ücret, işçinin en temel hakkıdır. İşçi yaptığı iş karşılığında alın terinin karşılığını alması sağlanmalıdır. İşçi kendisine emanet edilen eşyaları korumalı, zarar vermemelidir. Müslümanın en önemli özelliğinin emanete riayet eden kişi olduğu unutulmamalıdır" dedi. Müftü Öge, "İşçi, meşru ihtiyaçları hariç iş saatlerinde çalışmalıdır. İşvereni zarara sokacak başka bir işle meşgul olmamalıdır. İşveren ve işçi birbirlerinin çaresizliğinden yararlanmamalıdır. Birbirlerinin haklarını savunmalı ve adaletli davranmalıdır" diye konuştu.

Doç. Dr. Ali Öge, programın sonunda üç ayların öneminden ve faziletlerinden bahsetti. Daha sonra da misafirlerin sorularını cevapladı. İyilik temennisi ve dua ile program sona erdi. FATMA  DOĞANAY

Bakmadan Geçme