• Haberler
  • Konya
  • Muhtar Doğan: Ardıçlı TOKİ İçin Gece Gündüz Mücadele Veriyoruz

Muhtar Doğan: Ardıçlı TOKİ İçin Gece Gündüz Mücadele Veriyoruz

Konya Selçuklu ilçesi Akademi Mahallesi'nde bulunan Ardıçlı TOKİ konutlarındaki sorunlar, gazetemizin yaptığı haberin ardından mahalle muhtarı Şerife Doğan tarafından gündeme taşındı. Doğan, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi ile sürekli görüşmeler yaptıklarını, mahalledeki eksikleri gidermek için gece gündüz çalıştıklarını belirtti. Muhtar Doğan, bu süreçte kendilerine yöneltilen iddiaları kabul etmediklerini vurguladı.

Gazetemizin Selçuklu Mahallesi Akademi Mahallesi’nde bulunan Ardıçlı TOKİ konutlarındaki sorunları dile getirdiği haberimiz üzerine açıklama yapan Akademi Mahallesi Muhtarı Şerife Doğan, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Selçuklu Belediyesi’yle sürekli istişare halinde olduklarını, gün aşırı görüşmeler yaptıklarını ve mahalledeki sorunları düzenli olarak dile getirdiklerini ifade etti. 

Kendilerine yöneltilen iddiaları kabul etmediklerini kaydeden Doğan, gece gündüz demeden Akademi Mahallesi’nin eksiklerini ve sorunlarını gidermek için mücadele ettiklerini belirterek, Selçuklu Belediyesi’ne sundukları 23 maddeden oluşan taleplerini ve Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ulaştırılan 8 maddelik taleplerini  gazetemizle paylaştı.

O dilekçeler ise şu şekilde:

SELÇUKLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA SELÇUKLU/KONYA

1.    Mahallemiz Ardıçlı Toki Konutlarında 4 bin konut ve 15 bin nüfus yaşamaya başlamış olup şehir merkezine uzak olan bu bölgeye tüm TOKİ etaplarına hitap edecek uygun bir alana kış ayı gelmeden elzem ihtiyaç duyulan ve vatandaşlar tarafından da defaten dile getirilen kapalı pazar yeri yapılmasını talep etmekteyiz. Şuan için pazarcı arkadaşlar ana yol üzerine her hafta Pazar günü sergi açmaktalar fakat kış şartlarının çok sert geçtiği bu yerde pazarcılar kışın sergi açmaz duruma gelecektir.
2.    Ardıçlı Toki Şehit Eren Bülbül Caddesinde yani 1. Etaba çıkan ilk rampada buzlanmaya karşı yapılan solisyon sisteminin daha da dik konumda bulunan 2. Etap ve 6. etap çıkışlarına da yapılması talep etmekteyiz.
3.    Kış şartlarının çetin geçtiği Ardıçlı Toki konutlarının ulaşımı şuan için tek bir yol üzerinden sağlanmaktadır. Bu durumda önceki senelerde örnekleri olduğu gibi kış yağışlarının etkili olduğu zamanlarda arazi şartlarından dolayı ulaşım sağlanamıyor ve vatandaşlarımız yaklaşık 5-6 km'lik yolu yaya olarak çıkmak zorunda kalıyorlar. Bu nedenle tokilere ulaşımın alternatif yollarla çoğaltılmasını talep etmekteyiz.
NOT: Tokilerin inşaat aşamasında nakliye kamyonları tarafından grand otel yani bosna tarafına doğru açılmış toprak yol bulunmakta olup bu yol İstanbul caddesine bağlanmaktadır. Her iki uçtan toprak yığını ile kapatılmış bu yolun ve ayrıca seçim öncesi Fırat caddesinin ortasından tokiye doğru belli bir mesafesi açılmış olan ve şu an için çeşitli sebeplerden ötürü durdurulmuş olan alternatif yol çalışmasının devam etmesi ve kış gelmeden biran evvel tamamlanıp hizmete açılmasını talep etmekteyiz.
4.    Vatandaşlarımızdan aldığımız en önemli taleplerden bir diğeri de Büyükşehir belediyesine defalarca talep olarak iletmiş olduğumuz tatlı su şebekesi getirilmesi ve uygun yerlere tatlı su çeşmesi konulmasıdır. Bu konuda ilçe belediyesinin talep katkıda bulunması istenir. Bize yakın olan Ardıçlı köyündeki doğal kaynak suyunun da getirilebilmesi için çözüm bulunmasını talep etmekteyiz.
5.    Şuan için yapımı devam eden okullarımızın ilgili birimlerle görüşülerek biran evvel hizmete açılması konusunda desteklerinizi bekliyoruz. Beklentimiz bu sezon yani Eylül ayına yetiştirilmesi yönündedir. Çünkü çevre mahallelerde ki okullar mesafe yönünden çok uzak bu yüzden ulaşım sıkıntısı çekilmektedir. Dar gelirli ailelerimizin okul servis ücretlerinden bıkmış durumdadır.
6. Ardıçlı Toki bölgesinde sahipsiz ve kulağı küpesiz sokak hayvanlarında ciddi bir artış görülmektedir. Neredeyse her gün köpek saldırı vakası meydana gelmektedir. Muhtarlığımız ve vatandaşlar tarafından gerek belediyemize gerekse CİMER üzerinden sayısız şekilde ihbar bırakılmıştır. Bu durumda olan köpeklerin uygun şekilde toplatılıp gerekli sağlık kontrolleri ve kısırlaştırma işlemi için çalışma yapılmasını ivedilikle talep etmekteyiz.
7. Ardıçlı Toki konutları özellikle 5. Etap ve 6. Etap bölgesinde ana yol üzerinde birçok yerde bozuk yerler, yol seviyesinin altında kalan rögar kapakları mevcuttur. Durumu Fen İşleri Müdürlüğüne bildirdik fakat ilgili firmalar tarafından yolların teslim edilmediği belirtildi. Yani yapımcı firmaların yapacağı söylendi. Bu konuda belediye olarak ilgili firma ile görüşülüp gerekirse ücreti tahsil edilerek belediyemiz tarafından yapılması talep etmekteyiz. Çünkü bu yerler ciddi boyututta bozuk olup araçların ön düzenlerine hasar vermektedir.
8. Beyhekim hastanesinin oradan itibaren belediyenin yetki ve sorumluluğunda bulunan Ardıçlı Tokiye çıkış ana yol üzerinde bulunan peyzaj alanlarına ve diğer etaplara çıkan yollardaki peyzaj alanlarına ağaç, çiçek vs. ekim çalışmasının yapılmasını talep etmekteyiz.
9. Ana yol üzerlerinde bulunan demir korkulukların birçoğu oluşan kazalar nedeniyle yerinden sökülmüş vaziyette mevcut yerinde takılı olanlar da sağlam değil bu nedenle eksik yerlerin tamamlanması ve demir korkulukların komple sağlamlaştırılmasını talep etmekteyiz.
10. Belediyenin sorumluluğunda bulunan ana yol üzeri birçok noktada kaldırım taşları yerinden sökülmüş, kırılmış durumda ayrıca bisiklet yolları üzerinde kaldırım taşı toprak gibi engeller mevcut ve bisiklet yolları deforme olmuş durumda. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılarak sorunlu yerlerin düzeltilmesini talep etmekteyiz.
11. Mahallemiz sağlık ocağı ile eczanelere geçen ana yol üzeri orta refüj’ün bebek arabası olan bayanların ve yaşlı bireylerimizin kolay geçebilmesi için belirli bir metrajda açılması ve yaya geçiti işareti konulmasını talep etmekteyiz.
12. 6. Etap üniversite tarafındaki ana yoldan ipekhane sokak ve cevharder sokaklara geçiş için sokak karşısına denk gelen orta refüjlerin kaldırılmasını talep etmekteyiz. Vatandaşların birçoğu yukarıda bulunan göbekten u dönüşü yapmamak için tersten yönden trafik akışını sağlamaktadırlar.
13. 6. Etap Üniversite tarafı dik rampa ana yol üzerine kaza esnasında araçların uçuruma düşmemesi için demir korkuluk yapılması talep etmekteyiz.
14. Yaklaşık 1000 konutun olduğu 5 ve 6. Etap bölgesine toki tarafından hiç dükkân yapılmamış olup burada oturan vatandaşlarımız özellikle ekmek alma konusunda ciddi anlamda zorluk çekiyor. En yakın yer olarak 1. Etapta bulunan markete yaklaşık 1 km yürüyerek gidip gelmek zorunda kalıyorlar. Büyükşehir belediyesine bu bölgeye ekmek satış büfesi konulması konusunda çok talepte bulunduk fakat bu güne kadar netice alamadık. İlçe belediyesi olarak sizlerden de bu konuda destek ve yardım talep ediyoruz. En azından halkın temel gıdaları alabileceği büfe yapılması veya büyükşehir tarafından ekmek satışı büfesi konulması talep etmekteyiz.
15. Mahallemiz Ardıçlı Toki'de bulunan otobüs duraklarının yanına vatandaşların otobüs beklerken sigara izmariti ve yiyecek kabuklarını yere atmasının önüne geçilmesi adına dış mekan çöp kutularından konulmasını talep etmekteyiz.
16. Mahallemiz Ardıçlı Toki Yunus Mermer Cad. No:31 önü 1. Etap ile 2. Etabın bağlantı yolu yukarıdan gelen araçlar çok hızlı bir şekilde aşağıya indikleri için kaza riskini ciddi anlamda artırmaktadırlar yine aynı şekilde aşağıdan çıkan araçlarda dik rampayı rahat çıkayım diye hızlı şekilde ilerliyor bu sebeple yan yoldan gelen araçla kaza riskini artırıyor ve çocuk parkına geçmek isteyen yayalar içinde sıkıntı oluşturmaya başlamış durumdadır. Belirtilen noktalara hız kesici veya ışıklı uyarı lambası, ayrıca yan yoldan çıkan için trafik aynası konulması talep etmekteyiz.
17. Mahallemiz Ardıçlı Toki Konutları 1. Etap tan 6. Etaba geçiş noktasında Şehit Mehmet Aksoy sokaktan Şehit Eren Bülbül Caddesine çıkan araçlar ana yoldan gelen araç olup olmadığını göremedikleri için araç burnunu öne çıkarmak zorunda kalıyorlar sağlık ocağı yönünden gelen ve 6. Etap bölgesine giden araçlar buradan geçerken çok hızlı geçtiği için kaza kaçınılmaz oluyor bu noktanın güvenliği için kasis veya trafik aynası konulmasını talep etmekteyiz.
18. Mahallemiz ana yol üzerlerine giriş ve çıkışlar başta olmak üzere belirli noktalara mobese kamera sisteminin takılması güvenlik açısından elzem bir durumdur. Yapılmasını talep etmekteyiz.
19. Mahallemize karakol binası yapılması için ilçe emniyet müdürlüğüne başvuru yaptık olumlu bakıldı fakat yer tahsisi ve bina yapımı için belediyenin öncü olması gerektiği belirtilmiş olup bölge ihtiyacını karşılamak adına bu konuda gerekli adımın atılmasını talep etmekteyiz.
20. Ardıçlı TOKİ'lerde ikamet eden vatandaşlarımız çoğu sanayi bölgesi çalışanı olduğundan dolayı sağlık ocağının karşısına ve diğer etapların uygun yerlerine sabah işe gitmek için servis bekleyen kardeşlerimizin oturması için yeterli sayıda oturma banlarının konulmasını talep etmekteyiz.
21. Ardıçlı TOKİ bölgesine 4-6 yaş çocuklarımız için kuran kursu açılmasını talep etmekteyiz. TOKİ'lerde bulunan mevcut camilerimiz küçük olduğundan dolayı fiziki olarak bu talebi karşılayamaz durumda olup tüm etapları kapsayan ortak bağımsız bir alana yapılmasını talep etmekteyiz.
22. Ardıçlı TOKİ'de bulunan cami bahçelerimizin peyzaj düzenlemesinin yapılması ve çim ekilmesini talep etmekteyiz. Kurumuş yabani ot ve ağaçlardan dolayı kötü bir görüntü mevcuttur.
23. 2. Etap çıkış dik rampa ana yol üzerine ve Konya manzarasını gören yerlere akşam saatlerinden sonra gece geç vakitlere kadar Konya manzarası eşliğinde alkol almak için çok sayıda araç gelip konaklıyorlar ve zaman zaman taşkınlık boyutuna giden işler yapıyorlar. Rampa üzerinde bulunan ve yola bakan yerlerde oturan vatandaşlarımız bu durumdan çok rahatsızlık duymaktadırlar. Emniyet yetkililerine haber ediyoruz fakat kanun gereği park halindeki araçlara işlem yapamayız diyerek koyup gidiyorlar. Bu bölgeler için çözüm bulunmasını talep etmekteyiz.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞINA

1. Şehir merkezine uzak olan mahallemiz toki konutlarının bulunduğu ve teslimattan sonra belediyelerimiz sorumluluğunda olacak olan alanlara bilgehane, komek hanımlar lokali, top sahası, yüzme havuzu ve spor faaliyetlerinin yapılacağı sosyal donatılar ve lise eğitimi için okul yapımının planlanarak hayata geçirilmesini talep etmekteyiz.

2. Mahallemizde 4 bin konut ve 15 bin nüfus yaşamakta olup ilçe belediyesine iletmiş olduğumuz Pazar yeri yapım işine yer tesliminden sonra büyükşehir belediyesi olarak ta yardımlanınızı bekliyoruz. Aracı olmayan vatandaşlarımız maalesef ki toplu taşıma araçlarına yasak olduğu için Pazar arabası ile binemiyorlar bu konuda acil çözüm arıyoruz.

3. Mahallemize yapılması kadar dilekçe vermemize rağmen bir türlü gerçekleşmeyen tatlı su şebekesinin getirilmesi talebimiz bizi çok üzüyor. Konya gibi bir yerde şehrin her bir köşesinde gördüğümüz bu çeşmelerin manidar bir cevapla reddedilmesini doğru bulmuyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın beklentisi çok fazla kaynaklarımız yetersizlik nedeni ile ilerleyen dönemlerde diyerek reddediliyor. Konya gibi bir yerde şehrin her bir köşesinde gördüğümüz bu çeşmelerin manidar bir cevapla reddedilmesini doğru bulmuyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın beklentisi çok fazla akıp giden doğal kaynak suyunun buraya getirilmesi gündeme alınabilir. Buradaki çoğu vatandaşlar oraya gidip dolum yapıyor.

4. Fırın Fırın Ekmek satış büfesi sayısının artırılmasını talep etmekteyiz. Şuan 1 tane büfe hizmet vermekte 4000 konut ve 15 bin kişinin yaşadığı bölge olması münasebetiyle ekmek satış büfesinin özellikle dukkân açılacak iş yeri bulunmayan etaplar başta olmak üzere (1200 konutun bulunduğu 5 ve 6. Etap bölgesinde hiç dükkan bulunmamaktadır ve bu konuda en çok mağdur olan bu etaplarda oturan vatandaşlarımızdır.) tüm etaplarda oturanların yaya olarak kolay ulaşabileceği noktalara da ilave konulmasını talep etmekteyiz. Ayrıca mahalle esnafının kalkınması adına Unlu mamul satış yerleri ile küçük bakkallara da bu ekmeğin satış imkanı verilmelidir.

5. Mahallemiz 2. Etap iş yerlerinin olduğu Tatlısu Sokak ile Celalettin Özdemir Sokak kesişim Dörtyol bağlantısı ile yine aynı yolun lerisinde 4. Etap iş yerlerinin bulunduğu Oyalı Sokak ile Tatlısu Sokak kesişim noktasına yolların teslimatı yapılır yapılmaz ışıklı sinyalizasyon talep etmekteyiz. Bu belirttiğimiz noktalar ijyerlerinin tamamının yer aldığı tokilerin çarşı merkezidir. Çok sayıda kaza olmaktadır. Acil çözüm bekliyoruz.

6. Daha önce çok sık talep ettiğimiz kamera sistemlerinin henüz sonuç alamadık. Bu talebimize ilave olarak belediyemizin sorumluluğunda olan özellikle iş yerlerinin bulunduğu işlek yerlere ve ana yol üzerlerine yaptığınız firmaların yolları tesliminden sonra mobese kamera sistemi konulmasını talep etmekteyiz.

7. Belediyelerimiz ve çeşitli kurumlar tarafından her yıl düzenli fidan dikme etkinlikleri yapılmaktadır. Bu tür etkinliklerin ağaçtan yoksun ve yeşile hasret Ardıçlı toki bölgesindeki fidan dikime uygun alanlara planlanması ve hayata geçirilmesini talep etmekteyiz.

8. Yüklenici firma tarafından yapımı devam ve büyük oranda biten okul inşaatlarının bir an evvel tamamlanarak yeni dönemi yani aynı yılın eylül ayına yetişmesi adına belediye başkanımız ve Konya Milletvekillerimizden de takiple merkeze görüşme sağlayarak sürece katkı sağlamasını arz ederiz. Mahallemizde okul olmayınca öğrencilerimiz diğer mahallelerdeki okullara gitmek zorunda kalıyor. Bu durum sabah ve akşam saatlerinde otobüslerin doluluk oranını da ciddi anlamda artırıyor ve birçok öğrenci yer olmadığından otobüse binemeyip okula geç kalıyor. Ayrıca dar gelirli ailelerin çoğunlukta olduğu bu yerde okul servis ücretini veremeyen birçok aile bulunuyor. Okulumuzun açılması hususunda acil çözüm bekliyoruz.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİULAŞIM DAİRE BAŞKANLIĞINA

1. Mahallemiz Ardıçlı Toki Konutları 4000 konut ve 15-20 bin nüfusun yaşamaya başladığı büyük bir yer oldu. Bu nedenle artan nüfusla birlikte buna paralel olarak otobüs yoğunluğu da hat safhaya ulaşmış durumda. Özellikle sabah ve akşam işe ve okula gidiş geliş saatlerinde tabiri caizse balık istifi taşıma yapılıyor ve buna rağmen binemeyen birçok kişi de oluyor. Ulaşım filosuna devamlı yeni otobüslerin alındığını başkanımızın paylaşımlarından görüyoruz. Daha önce de çok sayıda başvurumuz olmasına rağmen tarafınızsa bir türlü çözüm bulunamamıştır. Bu konuda ivedilikle kalıcı bir çözüm için adım atılmasını arz ve talep etmekteyiz.

2. Ardıçlı Toki 1. Etap 1.kısım Gross market alt kısmında 40'lı blokların ve yine aynı şekilde 6. Etabın Bosna tarafına doğru olan en alt kısmındaki blokların olduğu yerlerden otobüs geçmemektedir. Bu nedenle burada oturan vatandaşlarımız 7-8 yüz metre dik rampayı tırmanarak otobüs durağına ulaşmak zorunda kalmaktadır. Daha önce çok sayıda bu konuyu resmi olarak bildirmemize rağmen henüz sonuç alamadık. Yaşlı, nefes darlığı çeken hastalarımız ve engel durumu olan hastalarımızında bulunduğu bu bölgeler ile diğer etaplarda da buna benzer durağa uzak yerler göz önünde bulundurularak durakların yeniden düzenlenmesini arz ve talep etmekteyiz.

3. Kış şartlarının çok çetin geçtiği mahallemizde bulunan otobüs duraklarının tam kapalı ve mümkünse ısıtmalı olarak yeniden düzenlenmesini arz ve talep etmekteyiz. Çünkü burada şehrin diğer yerlerinde görülmeyen tipi oluyor o yüzden vatandaş durakta 1 dakika bile bekleyemez duruma geliyor. Acil çözüm.

4. Sayın Başkanımız Uğur İbrahim Altay beyin ilk senelerburada oturanlara söz verdiği ve daha önce de 500'e yakın kişiden imza toplayarak birçok kez talep olarak ilettiğimiz sanayi bölgelerinde çalışanlar için direk otobüs seferi konulması konusunda tarafınızca henüz bir adım atılmadı. Şuan Ardıçlı tokilerin neredeyse yarıya yakını sanayi bölgesinde çalışmakta ve bunların çoğunluğu toplu taşıma kullanmaktadır. Bu nedenletalebimizin ivedilikle hayata geçirilmesini arz ve talep etmekteyiz.

5. Sanayi bölgesinde vardiyalı çalışan çok sayıda vatandaş bulunduğundan dolayı saat 16-24 vardiyasında çalışan gece 24'te işten çıkanlar Japon parkı tranvay durağına gelinceye kadar son sefer saatindeki otobüse yetişemiyorlar ve kendi imkanlarıyla taksi tutarak veya yürüyerek tokiye gitmeye çalışıyorlar. Bunun da gece ve kış şartlarında vatandaşlara büyük zorluk yarattığını belirtmek isteriz. Bu nedenle vardiyalı çalışan arkadaşlar için gece iş çıkış ve yetişme saatleri de göz önünde bulundurularak son sefer saatlerinin tekrar düzenlenmesini arz ve talep etmekteyiz.

6. Ardıçlı Toki'lere şu an sadece 51 ve 61 numaralı otobüsler hizmet vermekte ve sadece Japon Parkı tramvay durağına kadar götür getir yapmaktadır. Bu konuda ki talebimizi de tekrar iletiyoruz. Ardıçlı Tokide bulunan son durak yeterli alan bulunmakta o yüzden buraya Otobüs hareket şefliği kurularak Beyhekim mahallesinden geçerek bosna, otogar ve çarşı bölgelerine giden otobüs seferlerininde Ardıçlı Toki konutlarına kadar çıkmasını arz ve talep etmekteyiz.

7. Tarafınızca tahsis edilen ve bakımı tamamlanan Minibüsçülerin kullanımına verilecek olan Konteyner hazır olmasına rağmen henüz bir adım atılmamıştır. Bu konudaki beklentimiz biran evvel buranın faaliyete geçmesi ve beyhekim de bulunan mevcut Aydınlık, Cumhuriyet ve Binkonut hatlarının tamamının son durak yeri olarak bizim buraya getirilmesi arz ve talep ederiz.

8. Bazı Otobüs duraklarının karşısındaki iniş noktalarının olduğu yerler toprak zemin olduğu için yağışlı havalarda vatandaşlar otobüsten inerken ister istemez çamurlu zemine basmak zorunda kalıyor. Bu kısımlardaki sıkıntının giderilmesini arz ve talep ederiz.

9. Artıçlı Toki yollarının durumu ortada o yüzden sizlerden ricamız mümkün mertebe yeni otobüslerin bu hatta çalıştırılmasıdır. Eski otobüsler tokinin yollarında güçlükle ilerlemekte ve zaman zaman yolda kalmaktadır.

Özel Haber

Bakmadan Geçme