Meyve suyu ihracatında 2023 hedefi 1 milyar dolar

MEYED Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Diren:- 'Türkiye'de şeftali, kayısı ve vişneli ürünler tercih edilirken, dünyada elma ve portakal suyu yoğun talep görmektedir'- 'Dünyaya baktığımızda kişi başına düşen meyve suyu tüketimi ülkemize oranla 2-4 kat daha faz

Meyve suyu ihracatında 2023 hedefi 1 milyar dolar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

ANKARA (AA) - ZEYNEP DUYAR CANLI - Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Diren, meyve suyunda ihracatın geçen yıl 400 milyon doları aştığını belirterek, "2023 için 1 milyar dolar ihracat hedefimizi tüm zorluklara rağmen yakalamak için çalışıyoruz." dedi.

Diren, AA muhabirine, Türkiye'nin yaş meyve üretiminin yaklaşık 20 milyon ton düzeyinde gerçekleştiğini söyledi. Diren, "Meyveleri katma değerli bir şekilde işleyerek bu yararlı ürünü tüm dünyaya sunan meyve suyu endüstrisi, yıllık yaklaşık 1,3 milyon ton meyve alımı gerçekleştirirken, Türkiye'nin dört bir yanındaki 1 milyon çiftçi ve ailesine güvenli gelir kaynağı fırsatı sunarak kırsal kalkınmaya yarar sağlamaktadır." diye konuştu.

Sektörün, dönemsel ihtiyaçlara paralel olarak 100 bine varan istihdam sağladığına işaret eden Diren, şu değerlendirmede bulundu:

"Endüstrimizin temel hedefi, tüketimin ve ihracatın artacağı öngörüsüyle halihazırda yüzde 10 düzeyine yaklaşmakta olan meyve işleme hacmini, kademeli olarak yüzde 20’ler, hatta 30’lar seviyesine çıkararak tarıma ve tarım emekçilerine, ihracat, istihdam ve yatırımda büyüyerek, ülkemiz ekonomisine katkı sağlamaktır. Ülkemizin meyve çeşitliliği ve kalitesinden başlayarak Ar-Ge becerileri, üretim kalitesi ve teknolojileri, Türk iş insanları ve profesyonellerinin girişimcilik ve uluslararası ticaret alanındaki atılganlığı sayesinde endüstrimiz dünya genelinde önemli bir yere sahiptir. Ürünlerimiz, yurt dışı pazarlarda rekabetçi bir konumdadır. Dünyada tüm sektörlerde güvenilir ve sürdürülebilir tedarik zincirleri arayışı var. Bu durum, ülkemize katkılarını daha da artırma fırsatı sunuyor. Endüstrimizin hedefi, bu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmektir."

- İhracatın yarısı elma suyu

Diren, Türkiye'nin 2015'te 180 milyon dolar seviyesinde bulunan meyve suyu ihracatının, 2021'de 400 milyon doları aştığını belirterek, "2023 için 1 milyar dolar ihracat hedefimizi tüm zorluklara rağmen yakalamak için çalışıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin, 120'den fazla ülkeye meyve suyu ihracatı yaptığını söyleyen Diren, ABD, Güney Kore, Hollanda, Birleşik Krallık ve Almanya’nın en fazla ürün gönderilen ülkeler olduğunu söyledi. Toplam ihracatın yaklaşık yüzde 50'sini elma suyunun oluşturduğunu ifade eden Diren, nar, portakal suyu, üzüm suyu, vişne suyu, karışık meyve sularının yanı sıra siyah havuç konsantresinin ihracatta kuvvetli ürünler olduğunu dile getirdi.

- Kişi başı meyve suyu tüketimi yıllık 10 litre

Kişi başı meyve suyu tüketiminde Türkiye'nin, yıllık maksimum 10 litreyle düşük bir seviyede bulunduğunu belirten Diren, şunları kaydetti:

"Dünyaya baktığımızda, kişi başına düşen meyve suyu tüketimi ülkemize oranla 2-4 kat daha fazladır. AB ülkelerinde tüketim ortalaması yılda kişi başına 18 litre düzeyinde, Almanya'da ise 30 litreye ulaşıyor. Türkiye’de şeftali, kayısı ve vişneli ürünler tercih edilirken, dünyada elma ve portakal suyu yoğun talep görmektedir. Karışık meyve suları, nara yönelik talep de artmaktadır. Önceden yarı mamul şekilde meyve konsantresi ihracatı gerçekleştirirken, şimdi endüstri olarak yurt dışında Türk meyve suyu markalarının raflarda yer alması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz."

Bakmadan Geçme