- Haberler
- Konya
- Mevsimlik işçilerin çağrılarına vekil Ekici'den destek: 'Türkiye yüzyılında mevsimlik işçilerimizin bu şartlarda çalışması Türkiye'ye yakışmıyor'
Mevsimlik işçilerin çağrılarına vekil Ekici'den destek: 'Türkiye yüzyılında mevsimlik işçilerimizin bu şartlarda çalışması Türkiye'ye yakışmıyor'
Türkiye genelinde sayıları 500 bin civarında olan ve her yıl sorunlarının çözümü için talepte bulunan mevsimlik işçilerin, çağrılarına Gelecek Partisi Konya Milletvekilli Hasan Ekici'den destek geldi. Ekici, 'Türkiye yüzyılında mevsimlik işçilerimizin bu şartlarda çalışması Türkiye'ye yakışmıyor.' diye konuşarak, yöneticilere çağrıda bulundu.
İlkbahar mevsimiyle birlikte zorlu mesaileri başlayan ve Türkiye geneli sayıları 500 bini bulan mevsimlik işçiler, her dönem barınma ve güvenlik başta olmak üzere birçok sorunun çözümü için yetkililerden çözüm talep ediyor.
Sorunlarının çözüm talepleri gündeme gelmesine rağmen, halen de talep ettikleri hakları alamayan mevsimlik işçilere, Gelecek Parti Milletvekili Hasan Ekici'den destek geldi.
Ekici, "Türkiye yüzyılında mevsimlik işçilerimizin bu şartlarda çalışması Türkiye'ye yakışmıyor." dedi.
“BARINDIKLARI MEKANLARDA HERHANGİ BİR SU SİSTEMİ YOK”
Mevsimlik işçilerin birçok sorunla karşı karşıya kaldığını ifade eden Hasan Ekici, barınma sorununun altını çizdi.
Çözüm önerisi olarak konteyner kentlerin oluşturulmasının gerekliliğine değinen Ekici,
“Mevsimlik işçilerimizin birinci sorunu, barınma sorunudur. Mevsimlik işçilerimiz, geçici olarak konaklıyor, barınıyorlar.
Ve geçici oldukları için de genel de çadırlarda kalıyorlar. İşte çok iyi şartları olanlar, belirli bölgelerde konteynerlerde kalıyorlar.
Tabi orada barınma olduğu için temel ihtiyaçların giderilmesi için su ihtiyacı doğuyor. Hem temizlik hem de içme suyu noktasında. Maalesef çadırlarda barındıkları mekanlarda herhangi bir su sistemi yok.”
BARINMA SORUNUNA KARŞI KONTEYNER KENT ÖNERİSİ!
“Su ihtiyacını genellikle taşıyarak karşılıyorlar. Bölgenin kaynağına göre kuyu suyu oluyor. Ve bu anlamda da sağlıklı ve hijyenik olmayabiliyor.
Diğer bir temel ihtiyaç ise, lavabo ve tuvaletin olmaması. Bir banyo ihtiyacı var. Fakat bu çadır ortamında, konteyner ortamında bu ihtiyaçlarını dahi gideremiyorlar.
Dolayısıyla birinci ve en temel sorunun barınma sorunu olduğunu görüyoruz. Tabi bunun çözüm önerisine, mevsimlik işçilerin yoğun olduğu bölgelerde konteyner kentler oluşturulabilir.”
“BİRDEN FAZLA SORUNU OLAN MEVSİMLİK İŞÇİLERİN, BİR BAKANLIĞI DEĞİL, BİRDEN FAZLA BAKANLIĞI İLGİLENDİRİYOR”
Mevsimlik işçi sorunun birden fazla bakanlığı ilgilendirdiğini ifadelerine ekleyen vekil Ekici, çözüm için hükümet, yerel yönetim ve iş verenleri ilgi olmasının da gerekli olduğuna dikkat çekti.
Hasan Ekici, “Bunun için tabi ki hükümettin ilgili olması gerekiyor. Birden fazla sorunu olan mevsimlik işçilerin, bir bakanlığı değil, birden fazla bakanlığı ilgilendiriyor.
Bu yüzden bir koordinasyon da gerektiriyor. Çadırlarda görüyoruz her taraf çamur oluyor. Yağmur yağdığı zaman çadırlarda yaşanılacak hal kalmıyor ve tüm erzakları ıslanıyor.
Dolayısıyla orda bir yaşam alanının, barınma alanının 6,7 aylık süre için oluşturulması gerekiyor. Mevsimlik işçiler aile olarak göç ediyorlar.
Çocuklarını işte yaşlı anne babaları varsa, onları evlerinde bırakıp gelemiyorlar, onları da yanlarında getiriyorlar.
Örneğin bu çocukların da eğitimleri aksıyor. Yine işçiler, çok fazla çalıyorlar.
Bazı yerlerde 10 saat ve 12 saat çalışan işçiler var. Burada da işçi hakları noktasında iş kanunundaki çalışma saatlerinin, SGK il müdürlükleri ya da işçi,
işveren uyuşmazlıklarının kamu idareleri tarafından denetlenmeleri gerekiyor. 2024’te Türkiye yüzyılında mevsimlik işçilerimizin bu şartlarda çalışması Türkiye'ye yakışmıyor” diye konuşarak sözlerini noktaladı.
İŞÇİLERE SORDUK, İŞTE ÇÖZÜLMESİ GEREKEN TEMEL SORUNLAR
Hakimiyet.com olarak, işçilere geçen dönem ve bu dönem başı çözülmesi gereken sorunları sorduk.
Türkiye’nin birçok bölgesinde çalışan 15 işçinin verdiği yanıt ise şu şekilde:
Barınma Sorun
Güvenlik sorunu (Herhangi bir sigortaları yok)
Sağlık sorunu
Temiz içecek su sorunu
Yıkanacak su sorunu
Yağışlı havalarda çadırları su basma, tüm eşyaların su altında kalma sorunu
Hijyen sorunu (Özellikle de sıcaklıklar arttığında)
Aileleriyle birlikte işe gelen çocukların, eğitimden geri kalma durumu (Şu an mevsimlik işçiler yavaş
yavaş çalışacakları illerin yolunu tutuyorlar)
Fazla mesai çalışma sıkıntısı (Yevmiye azlığı)
Elektrik sorunu (Alanlara göre)