• Haberler
  • Ekonomi
  • Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Yüzde 25 faiz şoku: Merkez Bankası beklentileri aştı...

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Yüzde 25 faiz şoku: Merkez Bankası beklentileri aştı...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün yaptığı toplantıda politika faizinde 7,5 puanlık bir artışa gitti. Böylece faiz oranı yüzde 17,50'den yüzde 25'e çıkarıldı.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Yüzde 25 faiz şoku: Merkez Bankası beklentileri aştı...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Bu karar, piyasa beklentilerinin çok üzerinde oldu. Piyasalar, faiz oranının en fazla 2,5 puan artırılacağını tahmin ediyordu.

Merkez Bankası, son üç toplantısında da faiz artırımına gitmişti. Temmuz ayında faiz oranı 250 baz puan artırılarak yüzde 17,50'ye yükseltilmişti.

TCMB'nin PPK Metnin bir kısmı ise şu şekilde:

"Hafize Gaye Erkan (Başkan), Osman Cevdet Akçay, Elif Haykır Hobikoğlu, Yaşar Fatih Karahan, Hatice Karahan. Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir.

Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu’ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir."

Bakmadan Geçme