'Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi' okurlarıyla buluştu!
Danışman Emrihan Aydın'ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yapılması gereken reformları da kaleme aldığı 'Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi' kitabı, okurlarıyla buluştu.
Danışman Emrihan Aydın’ın Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yapılması gereken reformları da kaleme aldığı “Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi” kitabı, okurlarıyla buluştu.
STK, devlet ve özel sektörde 20 yıldan fazla zamandır yönetim danışmanlığı yapan Emrihan Aydın’ın 2023 yılında yayımladığı “Anka Doktrini” sonucu kaleme aldığı Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi; Kıta Avrupası, Anglo-Amerikan yaklaşımından sonra dünya kamu yönetimi yaklaşımlarına yeni bir alternatif olarak görülüyor. Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi, kamu yönetimi kavramının devlet yönetimine evrilmesini amaçlamakta ve devlet yönetiminin, yönetim biliminin bir parçası olduğunu savunmakta.
DEVLET YÖNETİMİNİN MERKEZİ ANADOLU
İmpala Yayınları’ndan çıkan kitap ile binlerce yıllık devlet yönetimi deneyimi ve bilgi birikimi ile merkezin Anadolu olduğuna atıfta bulunulmuş.
Bu modelin en önemli farkının yönetim ve devlet yönetimine dair kimlik arayışına son vermek olduğunu dile getiren Aydın, “Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi ile başta Türk Devletleri olmak üzere tüm devletlerin bu sistemi kullanabileceği bir model sunduk.
Böylece devlet yönetiminin disiplin mi, model mi yoksa bilim mi olduğu tartışmalarına da noktayı koyduk.” şeklinde konuştu.
Her devletin yönetim modelinin, tıpkı parmak izi gibi, kendine özgü ve eşsiz olması gerektiğini savunan Emrihan Aydın, “Yönetim, odağına insanı koyduğu için değişimi baz alan bir anlayış içerisinde; belirli statik ilkeleri haricinde, tamamen dinamik bir yapıda olmalıdır.
Devlet yönetimi sistemleri de bu özelliği barındırmalıdır. Fakat Kıta Avrupası ve Anglo-Amerikan yaklaşımları bu ihtiyacı karşılamaktan uzaktı.
Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi, tamamen dinamik bir yapıda olmasıyla da statik yönetim anlayışına son vermeyi amaçlıyor.” dedi.
Birçok ilki içinde barındıran Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi ile Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde yapılması gereken reformlar da ele alınarak, tam bir Türk tipi ulusal devlet yönetim modeli oluşturuldu.
ARKA KAPAK YAZISI
Türkler, tarih boyunca kurdukları devletler ile devlet yönetiminde deneyimi ve birikimiyle eşsiz olan bir millettir. Yüzlerce yıl dünyada hâkim güç olması da bunun ispatıdır.
Her kurdukları devlet, öncekilerden gelen yönetimsel deneyim mirası ile daha iyisini yapmış. Fakat yönetimsel olarak Osmanlı’dan Türkiye’ye geçiş sağlıklı olmamıştır.
İntikal etmesi gereken yönetimsel mirasın çoğu aktarılamamıştır. Bu sebeple de Cumhuriyet ile geçmişi arasındaki bağ çok zayıf kalıyor.
Tarih boyunca yönetimde başarılı olan Türklerin genlerine işli olan yönetim olgusunun henüz dünyada kimlik arayışı içindeki devlet yönetimine yeni bir alternatif olması bakımından Anka Doktrini sonucu Merkez Anadolu Devlet Yönetimi Sistemi ortaya çıkmıştır.
Geleceğin dünyasındaki devlet gücünün şifresi, yönetimdir. Bu sebeple yönetime şimdiden daha fazla yatırım yapılmalıdır. Türkiye’nin başarılı olması için özüne dönmesi, geçmişiyle yönetimsel bağı kurması; yaşadığı toprakları ve geçmişini hatırlaması yeterli olacaktır.