Memur ve emeklilere müjde! Dev refah payı açıklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan'dan peş peşe açıklamalar geldi. Emekli ve memur maaşlarına yönelik zam düzenlemeleri için Meclis'ten geçmesi planlanan Torba Yasa çalışmaları devam ediyor. Emeklilere kademeli bir zam yapılacak. Şu anda en düşük memur maaşı 11.848 TL iken, refah payı olarak 10.152 TL eklenerek 22 bin TL'ye çıkması düşünülüyor. İşte yeni maaş tablosu ve haberin detayları...
Kurban Bayramı'ndan hemen sonra Meclis'te hızlı bir şekilde çalışmalar başlayacak. İlk olarak emekli ve memurlara yönelik ek zamları içeren bir torba yasa Meclis'e sunulacak. En düşük memur maaşı 22 bin TL olacak. Emekli maaşları için ise taban maaşa ek olarak kademeli artışlar yapılacak ve bu artışlar yasal düzenlemelerle belirlenecek. Haziran ayı enflasyonu 5 Temmuz'da açıklanacak ve 6 aylık enflasyon belirlendikten sonra emekli ve memur maaşları için rakamlar netleşecek. Refah payı artışıyla birlikte Temmuz zammı daha da yükselmiş olacak.
"SÖZÜMÜZÜ TUTACAĞIZ"
sgari ücrete yüzde 34 zam yapılmasının ardından, 20 milyondan fazla kişi Temmuz zammını beklemeye başladı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Bağ-Kur ve memur emeklileri ile memur maaşları için çalışmalara başlandı. Maaş zammıyla ilgili açıklamalar ardı ardına gelmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Seçim öncesi memur maaşlarıyla ilgili verdiğimiz sözleri inşallah yerine getireceğiz" diyerek memurlara seslendi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da, "Bürokratlarımız çalışıyor. En düşük memur maaşı net 22 bin olacak. Maliye Bakanlığı ile çalışıyoruz. Hedefimiz, paydaşlarımızı memnun edecek bir düzenleme yapmak. Şu an prosedüre uymamız gerekiyor, ancak Meclis tatil öncesinde yasayı çıkarmayı düşünüyoruz" şeklinde açıklama yaptı.
ARTIŞ GELİYOR
Yapılacak çalışmaların ilk adımı, en düşük memur maaşı için atılacak. Bu çerçevede, memur maaş zammı için üç farklı formül üzerinde durulduğu ifade ediliyor. Şu anda en düşük memur maaşı 11.848 TL iken, yüzde 85'in üzerinde bir artışla 22 bin TL'ye çıkarılması mümkün olacak. İkinci formül olarak ise yüzde 55 zam yapılarak 5.000 TL seyyanen bir artış gündemde. Üçüncü olarak ise tüm artışın seyyanen zam olarak uygulanabileceği belirtiliyor. Yasada seçilecek olan bu üç formülün ardından, taban maaşın 22 bin TL olmasının ardından diğer maaşların da buna göre kademeli olarak artacağı öğrenildi.
Bilindiği üzere en düşük emekli maaşı 5.500 TL iken, bu rakam 7.500 TL'ye yükseltilmişti. Ancak, emekliler arasında hak kayıpları yaşayanlar için kademeli bir zam yapılacağı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Bu kapsamda 7.500 TL ile 10.000 TL, 10.000 TL ile 15.000 TL, 15.000 TL ile 20.000 TL ve 20.000 TL üzeri emekli maaşları için kademeli olarak zam yapılacak. Zam oranları için masada olan rakamların yüzde 30 ila 40 arasında olabileceği öngörülüyor.
SGK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı emeklileri ve memurlar, 6 aylık enflasyon ve enflasyon farkının yanı sıra refah payı artışını da maaşlarında görecekler. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı enflasyonunu 5 Temmuz saat 10.00'da açıklayacak. Merkez Bankası verilerine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri için 6 aylık enflasyon oranının yüzde 18,50 olması bekleniyor.
6 aylık memur enflasyon farkı bu veriye göre yüzde 10,31 olarak hesaplanırken, 6 aylık memur zammı da yüzde 16,31 olarak belirlendi. Ancak kamu işçilerinin zam oranlarına göre, memur zammının yüzde 40 ila 45 arasında gerçekleşmesi bekleniyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Temmuz zammı öncesinde yapılan anketlere göre, memur zammı yüzde 40 olursa, ek zam oranı yüzde 23,69 olacak; yüzde 45 olursa ise ek zam oranı 28,69 olacak.