Maske Takmak: Uzun Süre Maske Takmak İnsan Sağlığını Bozar Mı?
2019 senesinde ortaya çıkan korona virüs şu an hala aramızdadır. Korona virüsten korunmak için birçok tedbir almak zorunlu hale geldi.
Bu tedbirler kısaca elleri düzgünce yıkamak, elleri ağıza buruna yaklaştırmamak, aşı olmak, maske takmaktır. Bu tedbirler ile birlikte halk arasında birçok soru yankılanmaya başladı.
Bunlardan biri maske takmanın sağlığı bozduğuna dair teoridir. Teoriden ibarettir, çünkü kesinliği henüz kanıtlanmamıştır. Doktorlar ve bilim insanları da bu konuda ikiye bölünmüş durumdadır. Bazıları maskenin uzun süre kullanılması sonucu iç organlarımızda hasara neden olabileceğini düşünmektedir. Uzun süre maske takılması sonucu solunum güçlüğüne yol açabileceğini düşünüyor.
Hatta kalp ve akciğer rahatsızlıklarına kadar gidebileceğini düşünmektedir. Uzun süre maske kullanımının sonucunda vücutta karbondioksit oranı artıyor. Temiz havadan uzak kalınıyor. Bu durumun vücudu yorma ihtimalinin olduğunu, bu nedenle bir süre kullandıktan sonra değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Maske Takmak
Uzun süre maske kullanan insanlar için özel maske kullanılmasını tavsiye etmektedirler. Bu özel maskeler daha fazla oksijen alan, karbondioksiti dışarı atmaya yarayan özel parçası bulunan maskelerdir. Bazı doktorlar ise bu durumun tam tersini söylemektedir. Maske takmanın zararlı olduğu iddiasını yalanlamaktadırlar. Halk arasında kullanımı yaygın olan maskelerin oksijeni alamama ya da karbondioksiti biriktirme gibi durumların olmadığını iddia ediyor.
Kullanılan maskelerin birçok çeşidi vardır. Bunlar valfli ve valfsiz olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Valfli olanların önünde kapak bulunmaktadır. Valfsizler ise üç katlı normal maskelerdir. Valfli olanlarda karbondioksit birikmesi diye bir durumun söz konusu olmayacağını söylüyorlar. Valfsiz olanlarda ise az miktar karbondioksit birikmesinin olabileceğinin ama tehlikeli bir durum olmadığının da altını çiziyorlar. Fakat uzun süre maske kullanımı olduğunda baş ağrısı, uzun dönemde konsantrasyon eksikliği olabileceğini söylüyorlar. Bazı doktorlar ise maske takmanın faydalı olacağını söylüyorlar.
Özellikle kış aylarında boğaz ve burundaki mukoza tabakasının korunması önemlidir. Korunduğu takdirde üst solunum yollarında rahatsızlığa rastlanma ihtimalinin düştüğünü söylemektedirler. Maske sıcak ve soğuk havalarda mukoza zarını koruma ihtimalinin olduğu düşünülüyor. Kuru burun mukozaları veya burun kanama gibi durumlarda burun deliğini bir şeyle kapatmanın tavsiye edildiği biliniyor. Bu durum, mukoza zarının iyileşmesine katkı sağlar. Maske de bu durumda aynı işlevi görüyor.
Takılan bez veya tıbbi maskelerde bakterilerin ya da virüslerin sürekli solunması durumunda risk oluşturduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını söylüyorlar. Maske kullanımı konusundaki düşünceler bu şekildedir. Sağlıklı günler dilerim.