• Haberler
  • Teknoloji
  • Markalar için gizli tehdit: İnternetteki her 2 profilden 1' i gerçek değil!

Markalar için gizli tehdit: İnternetteki her 2 profilden 1' i gerçek değil!

Marketing Türkiye'nin araştırmasına göre, 2023 yılında internet trafiğinin neredeyse yarısını botlar oluşturdu. Daha da çarpıcı olan, bu botların yüzde 32'si kötü amaçlı faaliyetlerle markalar için büyük bir risk oluşturuyor. Peki, dijital dünyanın bu görünmez tehdidi şirketlerin geleceğini nasıl etkiliyor? İşte detaylar...

Dijitalleşmenin hızla artmasıyla birlikte, markalar artık sadece rakipleriyle değil, internetteki kötü niyetli botlarla da mücadele etmek zorunda.

Estonya merkezli siber güvenlik şirketi BotGuard'ın Başkan Yardımcıdı Artur Cyganek, 2023 yılında internet trafiğinin %49,6'sının botlardan oluştuğunu, bu botların %32'sinin ise kötü amaçlı faaliyetler gerçekleştirdiğini belirtiyor.

Markalar için gizli tehdit: İnternetteki her 2 profilden 1' i gerçek değil!

Cyganek'in Marketing Türkiye'ye aktardığı verilere göre, kötü botlar markaların iletişim stratejilerini manipüle etmekten fiyat oyunlarına, veri hırsızlığından dolandırıcılığa kadar geniş bir yelpazede zarar verebiliyor. Bu durum, özellikle e-ticaret, finans, sağlık, oyun ve telekom sektörlerini hedef alıyor.

KÖTÜ AMAÇLI BOTLARIN TEHLİKESİ BÜYÜYOR

Kötü botlar, markaların müşteri deneyimini olumsuz etkileyerek satışları baltalıyor ve müşteri sadakatine zarar veriyor. Daha da kötüsü, kişisel bilgilerin çalınması, dolandırıcılık ve kampanyaların manipüle edimesi gibi faaliyetlerle kullanıcı güvenliğini tehdit ediyor.

BotGuard Başkan Yardımcı Cyganek,

 “Siber suçlular artık basit araçlarla çok daha sofistike botlar oluşturabiliyor. Örneğin, bir alışveriş sitesinde önden sıraya girmek, önemli bir konserin biletini herkesten önce kapmak ya da piyasadaki bir ürün saniyeler içinde sepetine eklemek neredeyse bir e-posta göndermek kadar kolay hale geldi” dedi.

SİBER GÜVENLİK 2025'TE İŞ DÜNYASININ ANA GÜNDEMİ OLABİLİR

Uzmanlar, kötü amaçlı bot trafiğiyle mücadele için yapay zeka tabanlı güvenlik çözümlerinin hızla devreye alınmasını gerektiğini vurguluyor. Cyganek, 2025 yılında CTO'ların birincil önceliğinin daha güvenli altyapılar oluşturmak ve gerçek kullanıcılarla güvenli bağlantılar kurmak olacağını ifade ediyor.

Kaynak: Marketing Türkiye

Hakimiyet Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
Özel Haber

Bakmadan Geçme