• Haberler
  • Güncel
  • Mağara Tavanlarındaki Sarkıtlar: Mağara Tavanlarındaki Sarkıtlar Nasıl Oluşur?

Mağara Tavanlarındaki Sarkıtlar: Mağara Tavanlarındaki Sarkıtlar Nasıl Oluşur?

Mağara tavanlarındaki sarkıtlar, mağara tavanından damlayan suların oluşturduğu şekillerdir.

Mağaralar herkes için ilginç gözüken yer şekilleridir. Mağaraların içinde sarkıt, dikit ve sütun gibi bazı oluşumlar vardır. Bu oluşumların her biri coğrafik anlamda bazı fiziksel kurallara göre oluşmuştur. Bunlardan biri olan sarkıtların oluşumu şu şekildedir.

Sarkıtlar Nasıl Oluştu

Mağara tavanlarındaki sarkıtlar, mağara tavanından damlayan suların oluşturduğu şekillerdir. Çünkü mağara tavanından damlayan suyun içerisinde kalsiyum yani aslında kireç vardır. Zaten mağaranın oluştuğu topoğrafya kireçli kayaçlardan meydana gelmiştir. Dolayısıyla mağara tavanından damlayan suların içinde de kireç vardır. İşte damlayan bu kireçli suların içindeki kireç yavaş yavaş mağaranın tavanında birikmeye başlar. Uzun zaman sonra ise mağaranın tavanlarındaki sarkıtlar oluşmuştur.

Mağaranın tavanından damlayan suyun yere düştüğü yerde de dikitler oluşur. Bunların oluşumunda ise damlayan suyun içinde az miktarda kalan kireç rol oynar. Dikitler sarkıtlara göre daha yayvan şekillidir. Bunun sebebi damlayan suyun etrafa sıçramasıdır. Ancak sarkıtlar daha sivridir. Çünkü mağaranın tavanındaki suyun sıçraması gibi bir olayı yoktur. Sonuç olarak bu oluşumlar kalsiyum karbonatlı suyun etkisi ile oluşmuştur.

Bakmadan Geçme