Libya'da can kaybı artıyor
Libya'daki sel felaketinde can kaybı 6 bine yükseldi
Libya Ulusal Birlik Hükümeti sel felaketinde 6 bin kişinin öldüğünü, binlerce kişinin de kayıp olduğunu açıkladı. BM Uluslararası Göç Örgütü ise Derne kentinde 30 bin kişinin yerinden olduğunu bildirdi.
Hükümete bağlı Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Saadettin Abdulvekil, sel felaketiyle ilgili AA muhabirine bilgi verdi.
Bu sabah itibarıyla ölü sayısının 6 bini aştığını, binlerce kişinin de kayıp olduğunu ifade eden Abdulvekil, rakamın selden etkilenen tüm bölgeler için verildiğini, en çok kaybın Derne kentinde kaydedildiğini aktardı.
Abdulvekil, selden etkilenen bölgelerdeki devlet hastanelerinin neredeyse atıl durumda olduğunu, 10 hastaneyi çalışır duruma getirmek için çaba sarf ettiklerini belirtti.
BM: DERNE'DE 30 BİN KİŞİ YERİNDEN OLDU
Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Libya temsilciliği de sel felaketine ilişkin rapor yayımladı.
Buna göre, Daniel kasırgasından en çok Derne etkilenirken, burada yaşanan sel nedeniyle en 30 bin kişi yerinden oldu.
Beyda'da 3 bin, Bingazi'de 2 bin 85 ve El-Mehili kentinde ise 1000 kişinin seller nedeniyle yerinden olduğu belirlendi.
Derne'de yaşanan yıkım nedeniyle yollar kapanırken, bu durum insani yardımları da engelliyor.
MENFİ'DEN "SEL FELAKETİNİN SİYASİ MALZEME YAPILMAMASI" ÇAĞRISI
Öte yandan, Libya Başkanlık Konseyi Basın Ofisi'nden paylaşılan videoda açıklamalarda bulunan Konsey Başkanı Muhammed el-Menfi Menfi, "Siyasi liderlere ve kurumların yöneticilerine sel felaketinin siyasi malzeme yapılmaması çağrısında bulunuyorum." dedi.
Sel felaketinin siyasi malzeme yapılmasının "felaketle mücadele çabalarını olumsuz etkileyeceğini" vurgulayan Menfi, "Kardeşlerimizin acısını dindirmek için bu zorlukların üstesinden beraber gelmek, tek yumruk ve tek yürek olmak zorundayız. Bu tür sıkıntılar ve felaketler, bize her zaman dayanışma ve işbirliğinin önemini hatırlatıyor." diye konuştu.
LİBYA'DAKİ SEL FELAKETİ
Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu.
Libya resmi ajansı LANA, en son Derne şehrinde selde ölenlerin sayısının 5 bin 300'e çıktığını, binlerce kişinin de kayıp olduğunu duyurmuştu.
Libya Kızılayı Sözcüsü Tevfik Şükri, sel felaketi nedeniyle yerinden olan aile sayısını 20 bin olarak tahmin ettiklerini kaydetmişti.
Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.
Ülkenin doğu bölgelerindeki yağış miktarının 40 yıldan uzun süredir kaydedilen en yüksek miktar olduğu ifade edilmişti.
LİBYA'DA SELİN VURDUĞU DERNE KENTİNDE 2 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN NAAŞI TOPRAĞA VERİLDİ
Ülkenin doğusundaki Temsilciler Meclisi tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Derne kentinde defnedilenlerin sayısı 2 bin 90'a ulaştı, bunlardan 1100'ü kimliği belirlenemeden toprağa verildi." dedi.
Derne'deki kayıp kişilere ilişkin ise Harraz, henüz bildirilmeyen kayıplara ek olarak, 2 bin kişi hakkında resmi kayıp başvurusunun olduğunu aktardı.
Sözcü Harraz, kayıp olarak bildirilen kişilerden 35'inin Mısırlı olduğunu ifade ederek, 151 Sudan uyruklunun da naaşının toprağa verildiğini kaydetti.
LİBYA ORDUSU KURTARMA OPERASYONLARINI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN DERNE'Yİ TAHLİYE EDİYOR
Libya'nın doğusundaki Temsilciler Meclisi (TM) tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı, ordunun arama kurtarma operasyonlarını kolaylaştırmak için Derne kentindeki halkı ve gazetecileri tahliye ettiğini duyurdu.
TM tarafından atanan hükümetin İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık el-Harraz, AA muhabirine konuya dair açıklama yaptı.
Harraz, ordunun yerel ve uluslararası kurtarma ekiplerinin çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla Derne sakinlerini ve gazetecileri tahliye ettiğini söyledi.