LGS ile ilgili tüm merak edilenleri Özel Başak Anadolu Lisesi Müdürü Taşçı açıkladı
Hangi okula gideceğim/gitmeliyim? Özel okul tercihinde ne yapmalıyım? Sorularına cevap arayan veli ve öğrenciler var. Özel Başak Anadolu Lisesi Müdürü Yılmaz Taşçı konuyla ilgili gazetemize çarpıcı açıklamalarda bulundu
Sayın Taşcı, LGS sonuçları ve eğitime yansımaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Pandemi sürecini de işin içine alarak sonuçları nasıl okumalıyız?
-Yılmaz TAŞCI: Öncelikle uzak doğudan gelen istenmeyen misafir Corona yalnız gelmedi. Çantasında belirsizlik ve endişeyi de beraberinde getirdi. Bu durum dünya genelinde ilk zamanlarda her sektörde ciddi problemleroluşturdu. Okullarda bu durumdan nasibini aldı. İsveç ve İzlanda hariç tüm Avrupa ülkelerinde okullarda eğitime ara verildi. Uzaktan eğitim ağırlık kazandı.
Alışık olunmayan bu süreçte öğrencilerimiz, devletimizin aldığı olağanüstü koruyucu önlemlerle sınavlarına girdiler ve sonuçlar açıklandı. 20 Temmuz itibariyle de tercihlerini yapmaya başladılar.
Pandemi döneminde LGS'ye 1,5 milyona yakın öğrencimiz katıldı. Olağanüstü bir dönemde yapılan LGS'ye 8. sınıfta okuyan tüm öğrencilerin kayıtları e-Okul üzerinden otomatik yapıldı. 1 milyon 671 bin 337 öğrenciden 1 milyon 472 bin 88 öğrenci sınava girdi. (Yaklaşık yüzde 88)
Adrese dayalı yerleştirme sisteminin en önemli hedefi sınava girecek öğrenci sayılarını azaltmaktı. Bu durumda hedeflenen başarıya ulaşılamadığı görülmektedir. Bunun sebebi şu şekilde açıklanabilir. 2012/2013 Eğitim Öğretim Yılında 4+4+4 sistemine geçildi. 66 ayını dolduran zorunlu kayıt yaptırdılar. 60-66 aylık olanlar isteğe bağlı kayıt yaptılar. Bunun yapılan sınava yansıması bir önceki yıla göre 600 bin öğrenci fazladan sınava girdi.
Sayın Taşcı sayısal olarak derslerde durum nedir?
FenBilgisi hariç bir önceki yıla göre tüm derslerde düşmevar.En fazla doğru Fen bilgisinde. (10.21) Bir önceki yıla göre 0,24 puan artış var. En düşük ortalama doğru yabancı dilde (3,53), en az doğru cevap verilen ders matematik (4,89). Bu sayısal ifadeler bizlere çok şey anlatıyor, anlatmalı.
Öğrencilerimizde ülke genelinde Temel okuma ve sayısal alanlarda oldukça düşük performans gözleniyor.
İlkokuldan başlayan yabancı dil eğitiminin eksiklikleri söylenebilir. Bundan şu sonuç çıkar. Temel eğitim güçlendirmek zorundayız. Kız çocukları erkelere göre daha başarılı görülüyor.(Matematik hariç)
Anne baba eğitim düzeyinin öğrenci başarısı üzerindeki etkisi dikkat çekici. İlkokul mezunu aile ile lisans mezunu aileler arasında 120 puanlık fark var. Çocukların ailelerinden taşıdıkları sosyal ve kültürel sermaye eğitimdeki başarıları büyük ölçüde etkiliyor. Merkezi-ulusal-uluslararası sınavlarda da gözlenen durum fırsat eşitsizliğinin giderek derinleştiğini gösteriyor.42 ilden 181 şampiyon var. Okul başarı puanı ve sınav başarı puanı arasında doğru orantı var… Son 3 yıldır yapılan raporlarda önemli ayrıntı-sistemin yapısal sorunları devam etiğini gösteriyor.
-Temel eğitim zayıflığı-Fırsat eşitsizliğinin artması-Okullar ve bölgeler arası farklılık
25 milyona yakın öğrenciye sahip ülkemizde bu sorunların tamamen ortadan kalkması düşünülemez. Bakanlığımız çok güzel çalışmalar yapmakta, programlar geliştirmekte. Ne yapılmalı denilirse; Okullar olarak bizlerde üzerimize düşenleri yapmalı, bu raporları doğru okumalıyız. Tüm paydaşlar sorumluluk bilinciyle hareket etmeli. Temel eğitim güçlendirilmek ve daha çok önem vermek zorundayız. Öğrencilerimiz daha sık aralıklar la izleme değerlendirmeye alınmalı, farklı ölçme değerlendirme teknikleri ile çok yönlü tanımaya çalışmalıyız.
Yabancı dil eğitimi yeniden ele alınmalı güçlendirilmeli-OYKA tekniğinin çok ötesinde öneriler geliştirilmeli. Kız çocuklarının desteklenmesi olumlu yansımaya devam ediyor. Devam ettirilmeli. Öğrenci ve velilerin merkezi sınava ilişkin beklentileri sorgulanmalı, doğru yönlendirmeler yapılmalı. Meslek liselerinin takdire şayan çalışmalarını COVID sürecinde hep beraber izledik.
Herkese en iyi eğitimi vermek zorundayız. Kaybedecek hiçbir çocuğumuz yok. Her çocuğun başarılı olacağı bir alan muhakkak vardır. Bulunmalı. Burada önemli olan doğru tespitler yapmak ve lise seçerken dikkatli olmak. Liseye atılan adımlar Üniversite hayatlarını/kariyerlerini belirleyecek etken faktörlerden. İnsan mektebi olan okullar öncelenmeli. Karnenin sadece sol tarafını değil, sağ tarafını da önemseyen okullar tercih edilmeli.
Sayın Taşçı özel okullarda kayıt süreci hakkında-resmi okullarda tercih süreciyle ilgili ne söylersiniz?
-Özel okullarda kayıtlar 16 Temmuz 2020 itibariyle başladı. Resmi liselerde tercihler 20-29 Temmuz tarihleri arasında olacak. Kazanalar listesi 10 ağustosta açıklanacak. 10-14 Ağustos tarihlerinde 1. Nakil işlemleri, 17-21 ağustosta 2. Nakil işlemleri gerçekleşecek. 24 ağustosta 2. Nakil sonuçları da açıklanacak. Yerel yerleştirme 5 okul-merkezi puanla 10 okul-pansiyonlu 5 okul tercih edilebilecek.
Öğrencileri tercihlerde bekleyen zorluklar nelerdir?
Sayısal veriler incelendiğinde yüksek puanlarda ciddi yığılmalar gözleniyor. Öğrencilerin %7 si 400-500 puan arasında yer alıyor. 200-300 puan %56 birikim var. Sınava giren öğrenci sayısı çok ancak artsa da kontenjanlar yetersiz.
Özel Okul olarak sizi tercih sebebi nedir? yada veliler özel okul tercihinde nelere dikkat etmeliler? Tercih eden öğrencilere burs imkânı sunuyor musunuz?Özel Başak Eğitim Kurumu olarak öğrenci başarısına bakışınız ve bu konudaki değerlendirmeleriniz nelerdir?
Özel Başak Eğitimcileri olarak her öğrencinin başarılı olacağı bir alanın mutlaka var olduğuna inanıyoruz. Her öğrencimizin öğrenmek isteyeceğini, başarısız olmayı kimsenin istemediğini ve başarısızlıklarla başa çıkılabileceğini düşünüyor ve telkinde bulunuyoruz.
Kullandığımız nitelikli yayınlar ve öğretmenlerimizin yapmış oldukları özverili çalışmalar, Veli-Okul-Öğrenci işbirliğimizle başarıyı yakalayan bir kurum olduğumuzu düşünüyorum.
Bütün Programlarımızda örtük/açık, öğrencilerimizi ihtiyaçları ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda programlar geliştirmeye çalışıyoruz. Onların sosyal becerilerini ve birbirlerine karşı sorumluluk duygularını yükseltmeye çalışmak önceliklerimiz arasında yer almaktadır.
Öğrencilerimize Zihinsel-Duyuşsal-Davranışsal Yetkinlikler kazandıracak şekilde uygulamalara yer veren bir okuluz.
Bir okuldaki eğitim kalitesi, eğitim ortamlarının kalitesi ile yakından ilgilidir. Eğitim ortamının kalitesini etkileyen faktörlerden biri de o okuldaki iklimdir.Sağlıklı bir okul iklimimiz olduğuna inanıyorum.
Beyaz Bayrak, Beslenme Dostu Okul Sertifikası olan, E-twinning kalite etiketine sahip, belli bir geleneği olan okuluz.
Bir okul öğrenci mezun etmekten başka bir işlev gerçekleştirmiyorsa, yani onlarla renklendirilmiş bir kültür kazandırmıyorsa o okula bir eğitim kurumu olarak bakmak ne derece doğrudur?
Velilerimiz okul tercihinde bu konuya çok dikkat etmelidirler. Geleneği olan okul, geçmişin zenginliği ile geleceği kucakladığı gibi aynı zamanda cesarette verir. Sahip olduğu Rehberlik gücüyle Düzen duygusu aşılar. Uzun bir geçmişi olan özel okul başlı başına bir örgütlenme zaferi olup birçok alanda etkisi yüksektir. Sorumluluk öğretir.
Geleneği olan özel bir okul meydan okur. Kurum olarak, İrade ve yeteneğin topluma hizmet edecek sağlam kişiliklerin iki temel unsuru olduğuna inanıyoruz. Gelenekleri aracılığıyla bu unsurları öğrencilerine aşılayan bir okul gerçek bir eğitim abidesi olarak nitelendirilmeli diye düşünüyorum.
COVID sürecinde yaptığımız çalışmalar, sosyal medyadan takip edilebilir. Sadece bilgi boyutu değil, Duygu-Düşünce-Davranış ve Değerler boyutu da ele alınarak birçok programlarla veli ve öğrencilerimizin yanında olmayı başardık.
Burslar konusuna gelirsek;
Güçlü bir maziye sahip,26 yıllık tecrübesi ve Eğitime yön veren bir kurum olarak, Özel Konya Başak Anadolu Lisesi olarak bizler, bu süreçte öğrencilerimiz ve velilerimizin yanında olduğumuzu hissettirmek adına onlara yüksek burs imkânları sunuyoruz. Birçok öğrencimiz istedikleri okullara giremedik diye üzülmesinler.
Bizler onların geleceğine katkı sunmak adına onları en güzel şekilde yetiştirmek için hazırız. Okulumuza gelip bizlerden detaylı bilgiler alabilirler.
Son olarak aynı zamanda Biyolog olduğunuzu biliyoruz. 31 Ağustosta eğitim öğretim yılı başlayacak. COVID ve süreç hakkında düşünceleriniz nedir? Veli ve öğrencilere öneriniz nedir?
“Virüs bedene, korku ruha zarar verir…”
Çocuklarımız bu süreçte; Yalnızlaşmamalı, kendi toplumuna yabancılaşmamalı, Dijital ortamın kötülüklerine maruz bırakılmamalı, kimliğine şahsiyetini korumalı…
Bu konuda hepimize büyük işler düşüyor. İşin sadece bilgi yönü değil, insani, ahlaki, vicdani yönleri de ele alınmalı. Yaşam da bir köprü görevi olan okullar tercih edilirken bu söylediklerim göz ardı edilmemeli.
Virüsün ortaya çıktığı dönem de bizler onu tanımaya çalışıyorduk. Virüs artık tanınıyor ve etkisi biliniyor. Ne yapacağımızı nasıl önlemler alacağımızı biliyoruz. Bu konuda ülkemiz yaptığı çalışmalarla ve uygulamalarla ne kadar büyük ve güçlü bir ülke olduğunu gösterdi. Bizler sorumluluk bilinciyle hareket ederek, Resmi makamların açıklamalarını dikkate alarak bu virüse karşı savaşı kazanacağız. Velilerimiz başta kendileri olmak üzere öğrencilerimizle ilgili sağlık konusunda endişe ye kapılmadan üzerine düşen sorumluluklarını yerine getirmeleri gerekiyor.
Bağışıklık sistemimizi güçlü tutarak, fiziksel aktiviteye önem vererek, uyku düzenimize dikkat ederek, yeterli ve dengeli beslenerek, Hijyen-Sosyal Mesafe ve maske kuralına uyarak virüse karşı mücadeleyi hep birlikte kazanacağız.
Dikkat edilmesi gereken bir konuda Corona toplumda “tavistock” etkisi oluşturmamalı…
Sayın Yılmaz TAŞCI; vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı gazetemiz adına teşekkürlerimizi sunarız…