- Haberler
- Keşfet
- Kuru fasulye, nohut, mercimek yemeği pişirirken aşçıların uyguladığı teknik! Suyuna 1 tutam eklemeniz yeterli oluyor... Gaz sancısına elveda!
Kuru fasulye, nohut, mercimek yemeği pişirirken aşçıların uyguladığı teknik! Suyuna 1 tutam eklemeniz yeterli oluyor... Gaz sancısına elveda!
Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatlar lifli gıdalardır. Bu da karın şişkinliğine ve gaz sorununa neden olabilir. Usta aşçılar yemeğin suyuna 1 tutam ekleyerek gaz sorunu ortadan kaldırıyor. İşte 40 yıllık aşçıların uyguladığı teknik.
Bakliyatlar, besin değeri açısından oldukça zengindir. Anadolu mutfağında da her zaman yeri olan bakliyatlar enerji verir ve tokluk hissi uyandırır. Bu sebeple neredeyse sofralarda kuru fasulye, mercimek ya da nohut yemeği eksik olmaz. Fakat fazlasıyla lifli olan bu besinler şişkinlik yapar ve bu da gaza dönüşür. Çoğu zaman bu büyük bir sorun oluştursa da usta aşçıların tarifiyle yapılan yemeklerden sonra gaz sancısına elveda diyecekseniz. İşte kuru fasulye, nohut, mercimek gibi yemekleri yaparken bilmeniz gereken aşçılık sırrı.
Cumhuriyet.com.tr'de bakliyatların yarattığı gaz sancısının önüne geçebilmek adına taze kişniş, taze nane veya taze zencefil ekleyebilir ya da suda bekletebilirsiniz.
BİR TUTAM YETERLİ
Yemeklere taze kişniş, taze nane veya taze zencefil eklemek, gaz sorununu hafifletebilir. Nohut ve Kuru fasülye pişirirken içine katacağınız bir tutam tarçın, kimyon, zencefil gibi baharatlar ve kişniş, nane gibi otlar yemeklere tat ve aroma katarak aynı zamanda gaz yapma potansiyelini azaltabilir.
SUDA BEKLETME
Fasulye ve nohutu pişirmeden önce bol su içinde bekletmek, gaz yapma potansiyelini azaltabilir. Bu işlem, fasulye ve nohuttaki fazla nişastanın çözünmesine yardımcı olur. Genellikle bir gece boyunca ıslatma yeterlidir. Islattığınız suyu değiştirerek taze su eklemek, nişasta ve gaz oluşumunu daha fazla azaltabilir.
Fasulye ve nohutu haşlamak, gaz oluşumunu azaltabilir. İlk önce yüksek ateşte kaynatın, sonra ısıyı düşürüp düşük ateşte pişirin. Pişirme sırasında köpüren suyu atın.
BAKLİYATLAR NEDEN ŞİŞKİNLİK YAPAR?
Bakliyatlar, kurubaklagiller olarak da bilinen kuru fasulye, mercimek, nohut, bezelye gibi gıdalardır. Bu gıdalarda lif ve kompleks karbonhidratlar bol miktarda bulunur. Lif, sindirim sistemi için önemli olan bir besin maddesidir. Sindirim sisteminde suyla birleşerek hacmi artırır, bu da dışkının yumuşak olmasını sağlar ve kolayca geçişine yardımcı olur. Bu süreç, bakliyatlar tüketildiğinde sindirim sisteminde artan hacme ve gaz oluşumuna yol açabilir.
Ayrıca, bakliyatlar doğal olarak oligosakaritler adı verilen kompleks şekerler içerirler. Bu şekerler, sindirim sisteminde fermantasyona uğradıklarında gaz oluşumuna neden olabilirler. Sindirim sisteminde bakteriler tarafından parçalanmaya çalışıldıkları için bu süreçte gazlar açığa çıkar.