Kuraklık Konya'nın en sulak bölgelerini de tehdit eder hale geldi
Dünyanın birçok ülkesinde ve bölgesinde yaşanan kuraklıktan Konya'nın en sulak alanları da nasibini aldı. İlk olarak Beyşehir Eflatunpınar ve Konya'nın en eski yerleşim yerlerinden olan İvriz'de su kaynaklarının kuruduğu görüldü.
Toros Dağları’nın zirvesinden gelerek Halkapınar sınırları içerisinde yer alan İvriz Deresi’ne dökülen kar suları her yıl Mayıs ayından itibaren akmaya başlardı. Ancak bu yıl beklenen olmadı.
Her yıl birçok misafire ev sahipliği yapan ve serinliği ayrıca tazeliğiyle gelen misafirler tarafından yoğun ilgi gören İvriz’in suyu resmen kurudu.
Kısa bir yol izleyen ancak tonlarca suyun farklı kaynaklarla birleşerek aktığı İvriz Barajı’nda da korkutan görüntü ortaya çıktı.
Yüzde 49’larda bulunan Altınapa Barajı, yüzde 39 seviyesinde bulunan Bağbaşı Barajı’nın gölgesinde kalan 1981-1984 yılları arasında yapılan, o günden bu yana Ereğli’deki birçok tarım arazisine hizmet veren İvriz Barajı, eski günlerini arıyor.
2020 YILININ GERİSİNDE KALDI
2020 yılında da büyük çekilmelerin görüldüğü İvriz Barajı’nda doluluk oranı yüzde 50’lere ulaşmıştı. Her yıl Mayıs ayı içinde yüzde 75-80 doluluk oranını yakalayabilen barajda 2021 Mayıs ayı itibariyle doluluk oranı ise yüzde 20’lere kadar düştü.
TARIM ÜRÜNLERİNİN HALİ KÖTÜ DENİYOR AMA
Ereğli Ziraat Odası Başkanı Abdullah Çelik, çiftçinin ürünlerinin tarlada çürüdüğünü ve devletin kendilerine yardım etmesi gerektiğini söylüyor.
Bölgede incelemelerde bulunan Hakimiyet Gazetesi muhabirleri ise köylerde bazı çiftçilerin tarlalarına ikinci ürünleri ektiği görüldü. Bazı çiftçilerden bilgi alan muhabirlerimiz bu yıl beklenen yağışların gelmediğini ve köylerde desteklerden en çok yararlanılan tarım ürünü haline gelen mısır ekiminin yaygınlaşması nedeniyle kiraz ağaçlarını söken çiftçilerin tarlalarını bu yıl ikinci kez ektiklerini söylüyor.
MISIR NE KADAR SU TÜKETİYOR?
Çok su tükettiği bilinen mısır bitkisinin üretimi için su kaynağı olan bir arazinin seçilmesi gerekiyor. Yayınlanan bir akademik makalede mısır bitkisinin su tüketimiyle ilgili şu bilgiler veriliyor:
Yıllara göre mısır gelişim döneminde 3-4 kez sulanmakta olup su tüketimi 569-670mm ve sulama suyu gereksinimi ise 358-437mm arasında değişmektedir.
Mısırın gelişme dönemindeki su tüketimi 637mm, sulama suyu gereksinimi ise 386mm ve ortalama günlük su tüketimi 4.2mm'dir.
HALK TEDİRGİN
Aynı zamanda içme suyunun temin edildiği İvriz Deresi’nin kuruması ilk olarak çiftçiler arasında paniğe neden olurken barajın kuruması da olaya tuz biber ekmiş gibi görünüyor. Bölge halkının tek beklentisi ise yağmurların bir an önce gelmesi.
HATİCE KARAKUŞ | ÖZEL