KTÜN' den prematüre bebekler için yapay zeka destekli sağlık çözümü
KTÜN' de prematüre doğan bebeklerin hastalık teşhisinde yapay zeka destekli yazılım kullanılıyor.
Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Elektirik- Elektronik Mühendesliği Bölümü'nden Prof. Dr. Murat Ceylan, prematüre bebeklerin hastalıklarını hızlı ve doğru şekilde tespit edebilen bir yapay zeka yazılımı geliştirdi. "ai2neo" adı verilen bu yazılım, termal görüntüleme teknolojisi ile yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde kullanılmak üzere tasarlandı.
Ceylan, programın geliştirilme sürecinde Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde toplanan 4 binin üzerinde termal veriyi analiz ettiklerini belirtti.
İki yıl boyunca uzman doktorların klinik raporlarıyla etkiketlenen veriler sayesinde, yapay zeka algoritması hastalıkları %95 doğruluk oranıyla tespit edebiliyor.
Yazılım, prematüre bebeklerin vücudundaki termal değişimleri gerçek zamanlı olarak analiz ederek hastalık belirtlerini tespit ediyor.
Prof. Dr. Ceylan,
"32 haftadan önce doğan ve 500 gramdan başlayan doğum ağırlıklarına sahip bebeklerin termal görüntülerini işleyerek erken tanı koyabiliriz," dedi.
"ERKEN TANI İLE DAHA AZ GİRİŞİM VE DAHA ETKİN TEDAVİ"
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Murat Konak da yazılımın erken teşhis ve tedavi süreçlerinde devrim oluştarabileceğini belirtti.
Prematüre bebeklerin hassas yapılarından dolayı sık tetkik yapmanın zorluklarına değinen Konak,
"Bu yazılım, bebeklerde daha az girişimle erken tanı koymamıza olanak tanıyor. Özellikle kan alma gibi strese sebep olan işlemleri en aza indirgemek bizim için büyük bir avantaj," dedi.
Doç. Dr. Konak, ai2neo'nun en önemli katkısının, ciddi hastalıkların erken fark edilmesini sağlamak olduğunu vurgulayarak,
"Bu teknoloji sayesinde yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde çalışan tüm pediatri uzmanları daha güvenli ve etkin tedavi yöntemleri geliştirilebilecek," şeklinde konuştu.
Programın yenidoğan yoğun bakım alanında yaygınlaşması hedefleniyor.