KTO'da Selçuklu mimarisi konuşuldu
Konya'da Selçuklu Mimari ve Mirası konulu Konferans'ta Selçuklu mirası yapılara sahip çıkılması mesajı verildi
KTO Karatay Üniversitesi Tarih Bölümü Selçuklu Kültür ve Tarihi Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği İşbirliğiyle düzenlenen Konya’da Selçuklu Mimari ve Mirası konulu konferans katılan konuşmacılar, Konya’daki Selçuklu Mimari Yapılara ve mirasına sahip çıkılarak, kalan yapılarında restorasyonun yapılması gerektiğini belirttiler. KTO Karatay Üniversitesi Sosyal Tesisleri Konferans salonunda düzenlenen konferansa Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Birliği Derneği Bakanı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, yönetim kurulu üyeleriyle öğrenciler katıldı.
Konferansı Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ yönetirken, konuşmacı olarak Selçuk Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Erdemir ve Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Önge katıldı. Konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, “Selçuklunun başkenti olan şehrimiz Konya, Selçuklu Mimari yapı örnekleriyle oldukça zengin bir ildir. Bu yapıların korunması, restorasyonun yapılarak yaşatılması gerekiyor. Bugünkü konferansı da Selçuklu mimari ve mirasına dikkat çekmek amacıyla düzenledik” dedi.
Selçuklu dönemi medreseler eğitim hizmeti veriyordu
Selçuk Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Erdemir konuşmasında Konya’daki Selçuklu medreselerini anlatarak, “Selçuklu dönemindeki medreseler eğitim amaçlı kurulmuş olup, o dönemde özellikle yoksul çocukların eğitimine, barınmasına ve hatta manevi ve maddi olarak destek verilmesi gibi hizmetler vermiştir. Bugün 20’ye yakın Selçuklu medreselerinin 4 tanesi ayakta kalmıştır. Ortaçağda en önemli eğitim kurumlarıdır. En gelişmiş medreseler de Nizami Mülklerdir. Medreseleri vakıflar ayakta tutuyordu. Bu vakıflardan biriside Celalettin Karatay vakfıdır. Selçuklu ’da kapalı avlulu medreseler ağırlıklıdır. Genellikle Alâeddin Tepesi civarında yer almıştır. Atatürk Konya ya geldiğinde Selçuklu yapılarını gezip gördükten sonra İsmet Paşaya bir telgraf göndererek, bu yapıların acilen restorasyonunun yapılmasını istemiştir. Karatay Medresesi dünyanın en önemli medresesidir.”
Kervansaraylar ticarete ve ekonomiye katkı sunuyordu
Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Önge konuşmasında Selçuklu dönemindeki kervansarayların ticari ve ekonomik hayata katkısını dile getirerek, “ Anadolu Selçuklu Devleti döneminde kervansaraylar, ticaret yolları üzerinde güvenle konaklamalar için inşa edilmiştir. Ticarete ve ekonomiye ciddi şekilde katkı sunuyordu. Kervansarayların en yoğun yapımı Anadolu Selçuklu Devletinde görülüyor. Kervansarayların yakınında karakol görevi yapan köylerde kurulmuştur. 13 yüzyılda bu yapılar, sultan ve aileleri tarafından yaptırılmıştır. Aynı zamanda devletin saygın kişilerini de hizmet etme amacıyla da kurulmuştur. Tamamı taştan yapılan yapılardır. Çünkü en kolay ulaşılan yapı malzemeleridir. O yüzden genellikle taştan yapılmışlardır. Konya o dönemde de ticaret yollarının önemli bir kavağındaydı. Anadolu Selçuklu Devleti'nin Konya'da yaptırdığı en büyük kervansaray olma özelliğini taşıyan Zazadin Hanı, mimari güzelliğiyle dikkati çekiyor. Bunun yanında o dönemde Kadınhanı(Raziye Hatun Kervansarayı), Altınapa Kervansarayı, Dokuzun Hanı, Kızılören Hanı, Obruk Hanı, Horozlu Hanı gibi birçok kervansaray vardır. Bu kervansaraylar Anadolu Selçuklu Devleti mimari içerisinde çok önemli bir bölümü oluşturuyor. Bu mimari eserlere sahip çıkılmalıdır” diye konuştu.
Konferans sonunda Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ konferans konuşmacı olarak katılan Selçuk Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Dr. Yaşar Erdemir ve Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Öngen’e Geçmişten Günümüzü Konya Fotoğraf Albümünü hediye etti.
Bakmadan Geçme





