Kredi faizleri tepe taklak! İşte son durum...

Merkez Bankası'nın iki yıl aradan sonra politika faizinde artış yapması, kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizlerini etkiledi. İşte güncel konut ve ihtiyaç kredisi faiz oranları...

Kredi faizleri tepe taklak! İşte son durum...
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Merkez Bankası'nın iki yıl sonra gerçekleştirdiği ilk faiz artışı, kamu bankalarının konut ve tüketici kredisi faizlerinde sert bir yükselişe neden oldu.

Özel bankalar ise regülasyonların gevşetilmesiyle birlikte seçim döneminde neredeyse duran ve yüksek seviyelerde olan bireysel kredileri sınırlı olarak yeniden açmaya başladı.

KONUT FAİZLERİ ARTTI

Konut kredisi faizleri, kamu bankalarında 500 bin TL'ye kadar olan kredilerde yüzde 1.39'dan yüzde 1.99'a yükselirken, 2 milyon TL ve üzeri konut kredilerinde ise bazı kamu bankalarında aylık yüzde 2.4'e kadar çıktı.

Kamu bankalarının ihtiyaç kredisi faiz oranları da yüzde 1.89'dan yüzde 2.64'e kadar yükseldi.

Bir bankacılık kaynağı, faiz artışının ardından kamu bankalarının bireysel kredi faizlerini yükselttiğini belirterek, "Ancak hala kısıtlı bir kredi kullanımı devam ediyor" dedi.

İLK ADIM ATILDI

Merkez Bankası, politika faizini 22 Haziran'da yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltirken, faiz artışını "ilk adım" olarak değerlendirdi ve sıkılaşma sürecinin enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar devam edeceğini açıkladı.

Merkez Bankası ayrıca makro çerçevede sadeleşme adımları atmaya başladı. Özel bankalar da son iki yılda alınan önlemler ve ek yükümlülükler nedeniyle duran 70 bin TL ve üzeri bireysel kredileri tekrar kullanıma açtı. Bazı bankalarda 70 bin TL üzeri ihtiyaç kredileri aylık yüzde 5 faiz oranıyla verilmeye başlanırken, konut kredisi faiz oranları da aylık yüzde 3'ün üzerine çıktı.

TİCARİ KREDİLERDE HAREKETLENME

Bankacılar, ticari kredilerde piyasanın yavaş yavaş hareketlendiğine dikkat çekerek, sadeleşme adımlarıyla birlikte spot kredi yerine rotatif krediye geri dönüldüğünü belirtti. Ancak bankacılar, bankaların kredi kanallarını daha da açması için faiz hadlerinin yüzde 13'lü seviyelerden yüzde 22'li seviyelere çıkmasının yeterli olmadığını ve bu oranın kalkması gerektiğini ifade etti.

Merkez Bankası'nın ticari kredilerde tahvil tutulması düzenlemesi, sektörün ticari kredilerde kullandırabileceği en yüksek faiz oranında belirleyici bir konumda bulunuyor. Merkez Bankası, faiz kararının ardından Resmi Gazete düzenlemesiyle bu hesaplarda geçerli olan referans faiz oranını Temmuz için yüzde 0.81'den yüzde 1.36'ya yükseltti. Bu adım, ticari kredilerde faiz üst limitlerinin yükselmesini sağladı.
 

Bakmadan Geçme