• Haberler
  • Konya
  • KOSKİ'den vatandaşlara çağrı! Konya'da su kaynakları kritik seviyenin altına düştü

KOSKİ'den vatandaşlara çağrı! Konya'da su kaynakları kritik seviyenin altına düştü

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, Özelkalem TV'de iklim değişikliğine bağlı olarak oluşan kuraklıkla alakalı önemli açıklamalarda bulundu. 

KOSKİ'den vatandaşlara çağrı! Konya'da su kaynakları kritik seviyenin altına düştü
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, küresel iklim değişikliği dolayısıyla kritik seviyelerin altına düşen yer altı ve yer üstü su kaynaklarının korunması için vatandaşlara tasarruf çağrısında bulunarak, “Yarına bırakabileceğimiz en güzel miras sudur” dedi.

YOĞUN TARIM FAALİYETLERİ OBRUK OLUŞUMUNU TETİKLİYOR        

Farklı şehirlerden su ve kanalizasyon idaresi yöneticilerinin katıldığı toplantıda konuşan Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, Konya Büyükşehir Belediyesi’nin örnek çalışmalarını aktardı. Konya’nın İç Anadolu Bölgesi’nde en önemli şehirlerin başında geldiğini ifade ederek cümlelerine başlayan Demir, “Konya Kapalı Havzası, 52 bin metrekare alanı kapsayan büyük bir yerdir. Yani Türkiye’nin yüzde 6.4’üne tekabül etmektedir. Konya, aynı zamanda bölgenin en az yağış alan şehridir. Türkiye genelinde yağış ortalaması 574 milimetre iken Konya Kapalı Havzası’nda yağış miktarı 378 milimetre dolaylarındadır. Konya merkezine geldiğinizde bu oran 322 milimetreye kadar düşmektedir. Hatta Karapınar ilçesine doğru gittiğiniz zaman maksimum yağış miktarının 250 milimetre olduğu gözlemleyebilirsiniz. Maalesef burada tarımsal faaliyetlerin yoğun bir şekilde yapılması dolayısıyla büyük çaplı obruklar oluşuyor. Bölgede hem tarım faaliyetlerinin yoğun bir şekilde sürdürülmesi hem de su potansiyelimizin sınırlı olması nedeniyle suyla ilgili önemli sorunlar yaşanmaktadır” dedi.

SU KAYNAKLARI SARFİYATI KARŞILAYABİLECEK DİRAYETTE DEĞİL

Konya Valisi Vahdettin Özkan başkanlığında ilgili devlet kurumların ve su paydaşlarının katılımıyla mutat olarak her hafta kuraklık eylem planlarıyla ilgili toplantı yaptıklarını belirten Demir, “Konya geneline bakacak olursak 42 bin kilometrekarelik bir alanda; 31 ilçe, 584 mahalle, 522 yayla ve 2 buçuk milyon nüfusu su konusunda mağdur etmemek kayda değer bir durumdur. Konya’nın yüzde 80’lik bir kısmında tarımsal faaliyetler yürütülmektedir. Bizler de tarımsal faaliyetlere katkıda bulunuyoruz. Tabii burada en önemli sorunumuz daha önce de bahsettiğimiz gibi sudur. Suyun kontrollü ve bilinçli kullanılması çok önemlidir. Konya, havza bazında yer üstü suyu 6 milyar 170 milyon metreküp, yer altı suyu 2 milyar 435 milyon metreküp olmak üzere toplam su potansiyelimiz 8 milyar 685 milyon metreküptür. Ancak bunun kullanılabilir kısmı yer üstünde 1 milyar 930 milyon metreküp, yer altında ise 2 milyar 435 milyon metreküptür. Yani toplam su ihtiyacı 4 milyar 365 metreküptür. Fakat Konya’da şu an her ne kadar bilimsel dokümanlarda 4.3 milyar metreküp su olsa da şu anda fiilen kullanılan su 5.3 milyar metreküptür. Dolayısıyla yer altı suyunun beslenmesinden 1 milyar 300 milyon metreküp daha fazla su kullanılmaktadır” diye konuştu. 

YILLIK ORTALAMA YER ALTI SU SEVİYESİ 5 METRE CİVARINDA DÜŞÜYOR

Yüzey sularında küresel iklim değişikliği sebebiyle geçen yıllara kıyasla bu sene Konya’da kuraklığın alabildiğine arttığına dikkat çeken Demir, “Tarım yönüyle baktığınızda tarımsal bölgelerde kaygı çok yüksek düzeydedir. Kırsal alanda da yüzde 20 oranda tarımsal kayıp söz konusudur. Konya’da yıllık yer altı su seviyelerinde ortalama 5 metre düşüşler meydana gelmektedir. Dolayısıyla bu suyun dikkatli, kontrollü ve bilinci kullanılması elzemdir. Evsel kullanım tarımsal alanda kullanılan suyun yüzde 2.5’ine tekabül ediyor. Evsel kullanım bir şekilde yönetiliyor fakat tarımsal alanda kullanılan su ve fiziki kayıp kaçakla kontrol altına almaya çalıştığımız suyun yönetimi oldukça güç. Bu yüzden 2020 yılında Fiziki Kayıp-Kaçak Şube Müdürlüğünü kurduk. Bu müdürlüğümüz su kayıp kaçaklarını büyük oranda önleyerek boya giden sularımızı kurtarmıştır. Hedefimiz 2022 yılında fiziki su kayıp kaçaklarını daha da minimize etmektir. Çünkü yarına bırakabileceğimiz en güzel miras sudur” ifadelerine yer verdi.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün şehirde yaşayan insanlara suyun bilinçli kullanımını özendirmek ve tasarruflu su tüketimini toplumun her kesimine yaymak amacıyla çeşitli çalışmalar yaptığına işaret eden Demir,  suyun hayatımızda, dünyada, ülkede ve şehirdeki durumu, su kaynaklarının kıt ve sınırlı olduğu, her alanda kullandığımız suyu, tasarruf yaparak tüketmemiz gerektiği bilincini oluşturmaya çalıştıklarını vurguladı.

Bakmadan Geçme