• Haberler
  • Konya
  • Koronavirüsten korkan Konya'da grip ve zatürre aşısı telaşesi

Koronavirüsten korkan Konya'da grip ve zatürre aşısı telaşesi

Bir taraftan koronavirüs salgını, bir taraftan sonbaharın yaklaşması ve bu dönemde koronanın daha artacağı endişesi ve haberleri üzerine Konya halkı şimdiden grip ve zatürre aşısına yöneldi.

Koronavirüsten korkan Konya'da grip ve zatürre aşısı telaşesi
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Vatandaşlar sonbahar ve kış aylarında sıkıntı yaşamamak için özellikle risk gurubundaki kişiler eczane eczane dolaşıyor ve grip ve zatürre aşısı arıyor.

Ancak Konya’da her iki aşının da bulunmaması vatandaşı endişelendirirken bazı vatandaşlar ise eczanelere isim yazdırıp aşı sırasına giriyor.

Grip aşısı ve zatürre aşısı ile ilgili bilgiler veren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Tuğçe Hürkal, hastalığın belirtilerini ve riskli gruplarını sıraladı.

KİMLER RİSKLİ GRUPTA?

Gripten korunmanın en iyi yolu her yıl aşı olmaktır. Bir hasta grip aşısı olduktan yaklaşık 2 hafta sonra grip virüsüne karşı koruma sağlayan antikorlar oluşur. Bu, doktor ziyaretlerini, grip hastalıklarını ve okula ve işe devamsızlığı azaltabilir. Ayrıca aşı, gribin şiddetini azaltabilir ve griple ilişkili ölümleri ve hastaneye yatışları önleyebilir.

6 aydan büyük herkesin her yıl influenza aşısı olması önerilmektedir. Grip vakalarının yaygın olarak geliştiği aylara dayanarak en büyük faydayı elde etmek için ağustos ayının sonundan ekim ayına kadar grip aşısı olunması tavsiye edilir.

Grip aşıları, bulaşıcı olmayan “öldürülmüş” bir virüs veya enfeksiyona neden olmadan bir bağışıklık tepkisi oluşturmak için virüsten tek bir gen ile yapılır.

AŞIDAN SONRA NASIL BELİRTİLER GÖRÜLÜR?

Bazı insanlar grip aşısı aldıktan sonra kendilerini iyi hissetmediklerini bildirdiler. Bunun nedeni, vücudun antijeni uygulamaya alışması ve baş ağrısına, düşük dereceli ateşe ve kas ağrılarına neden olabilecek bir bağışıklık tepkisini tetiklemesinden kaynaklanır. Belirtiler genellikle 1 ila 2 gün sürer.

ZATÜRRE AŞISINI KİMLER YAPTIRMALI?

* Günümüzde çok sayıda kişi, akciğerlerde bakteriyel bir enfeksiyon olan zatürre nedeniyle hastaneye kaldırılıyor ve hayati risk oluşturacak sağlık problemleri yaşayabiliyor.

* Herkes her yaşta ciddi sorunlara neden olabilecek zatürreye yakalanabilir. Yaşlılar, sigara içenler, astım, diyabet veya kalp hastalığı gibi kronik tıbbi rahatsızlıkları olanlar, küçük çocuklar gibi bazı kişilerde zatürre komplikasyonları riski daha yüksektir.

* 65 yaş ve üstü yetişkinler, 2 yaşından küçük tüm çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan 2 ila 64 yaş arası kişiler için zatürre aşısı önerilmektedir.

* Çocuklarda bu koşullar arasında kronik kalp, böbrek, karaciğer veya akciğer hastalığı; şeker hastalığı, HIV enfeksiyonu, bağışıklığı riske atan hastalıklar; nefrotik sendrom ve orak hücre hastalığı yer alır.

* Yetişkinlerde ise kontraendikasyonları artı olmayan veya hasar görmüş dalak, AIDS veya HIV enfeksiyonu, alkolizm, kanser ve sigara kullanımı bulunur.

* 65 yaş ve üstü herkese, sigara içen 19 ila 64 yaş arası yetişkinlere ve yukarıda listelenen yüksek riskli koşullara sahip 2 ila 64 yaş arası kişilere zatürre aşısı önerilmektedir. Zamanlama olarak grip aşısıyla aynı tarihler seçilebilir ve sürenin bitimine göre aynı tarihlerde tekrarlanabilir.

* Güncel aşılar, grip ve zatürreye karşı ciddi oranda koruma sağlar. Bunun yanı sıra hasta insanlarla temastan kaçınmak; gözlere, ağza ve buruna dokunmamak; muhtemelen kontamine olmuş yüzeyleri temizlemek ve dezenfekte etmek; elleri sık sık sabun ve suyla yıkamak da alınabilecek ilave tedbirler arasındadır.

* Zatürre aşıları iki çeşittir; biri, geç bağışıklık oluşturan ve uzun ömürlü olan. Diğeri ise hızlı bağışıklık oluşturan ve etkisi kısa süren. Bu aşıların zamanlamaları özellikle grip döneminde önemlidir. Geç bağışıklık oluşturan aşı ile aşılamaya başlanmalı ve grip aşısı ile arası yaklaşık 6 hafta olmalı, bu sebeple hiç aşılanmamış bireylerin en geç eylül başına kadar zatürre aşılarını yaptırmalarını öneriyoruz.

(HABER MERKEZİ)

Bakmadan Geçme