Konya'nın otomotiv devleri ödüllendirildi
Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen 6. OSEG (Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği) konferansının ödül töreni gerçekleştirildi. Yurt içinden ve 13 ülkeden yabancı katılımcıların olduğu OSEG Konferansı Ödül Töreninde 5 farklı kategoride 26 ödül verildi.
Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen 6. OSEG (Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği) konferansının ödül töreni gerçekleştirildi. Yurt içinden ve 13 ülkeden yabancı katılımcıların olduğu OSEG Konferansı Ödül Töreninde 5 farklı kategoride 26 ödül verildi. Konya’nın otomotiv sektöründeki başarılarına dikkat çekilen törende, yerli ve milli otomobil TOGG’un da Mart ayında yollarda olacağı müjdesi verildi.
Konya Sanayi Odası tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen OSEG (Uluslararası Otomotiv Sektörünün Geleceği) Konferansının ödül töreni Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü’nün ev sahipliğinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, , İyi Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Konya’daki oda ve borsa başkanları ve meclis başkanları, Konyalı otomotivciler ve davetlilerin yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.
Konya, Türkiye’nin önemli sanayi üretim merkezlerinden biri oldu
OSEG Ödül Töreninin açılışında konuşan Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü, Konya’nın otomotiv başta olmak üzere pek çok sektörde Türkiye’nin önemli sanayi üretim merkezlerinden biri haline geldiğini söyledi.
Konyalı sanayicilerin üretim ve yatırım azmi ile gurur duyduklarını ifade eden Kütükcü, Konya’yı bir endüstri şehri haline getiren tüm sanayicileri ve OSEG konferansında plaket alan firmaları tebrik etti.
Konuşmasında makineden otomotiv sanayine, gıdadan savunma sanayine değin pek çok sektörde 187 ülkeye 3 milyar dolar ihracat yapan Konya’nın artık orta-yüksek ve yüksek teknolojiye odaklanan bir şehir olduğunu vurgulayan Kütükcü, “İhracatının yüzde 90’ı sanayi mamullerinden oluşan bir endüstri şehri haline geldik. Bu süreçte üretim yapımızı da düşük teknolojiden orta-yüksek teknolojiye evirmeyi de başardık. Şu anda düşük teknolojiden hızla uzaklaşan, orta yüksek ve yüksek teknolojiye odaklanan bir üretim alt yapımız var. Konya’mızdaki kapasite raporlarına baktığımızda, orta-yüksek teknolojinin payı yüzde 46 ile, yüzde 24 olan Türkiye ortalamasının çok üzerinde. Hedefimiz, orta-yüksek teknolojide ve yüksek teknolojide Konya’mızı lider şehirler arasında konumlandırmak” şeklinde konuştu.
Kütükcü, Konya otomotiv sektörünün ise dünyanın önemli markaları ile çalışan güçlü bir yapıya sahip olduğunu aktararak, Konya’nın otomotiv sektöründe Türkiye’nin 7. büyük ihracatçısı olduğunu vurguladı.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğu’ndan Konya Sanayi Odası’na övgü
Ödül töreninde konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Konya Sanayi Odası’nın çalışmalarından övgü ile bahsetti. Konya Sanayi Odası ile iftihar ettiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin ilk kümelerinden birini otomotiv yan sanayinde başlatan, yine sektörün ilk Ur-Ge Projesini hayata geçiren Konya Sanayi Odamızla ayrıca iftihar ediyorum. Başta Memiş Kütükcü Başkanım olmak üzere, yönetimini, meclisini, genel sekreterini ve çalışma arkadaşlarını yürekten kutluyorum. Sizler sadece sektörel bir iş yapmanın ötesinde, milli bir mücadele de veriyorsunuz. Zira içinde bulunduğumuz çağda, güçlü ülke olmanın yolu, bilimde, sanayide ve teknolojide güçlü olmaktan geçiyor. Bugün dünyada etkili olan ülkelerin hepsi, bu alanda öne çıkmış ülkeler. İmalat sanayinin kıymetini de herkes anladı” dedi.
TOGG, Mart ayında yollarda olacak
Konuşmasında TOGG Gemlik Tesisleri’nin 29 Ekim’de resmi açılışının yapılacağını ve seri üretime hazır hale geleceğini aktaran Başkan Hisarcıklıoğlu, Mart ayında yollarda TOGG’un görüleceğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Markası bizim olan, lisansı ve patenti bizim olan, tasarımı bizim olan bir otomobil hedefledik. Beyin göçünü tersine çevirmeyi, beşeri sermayemizi artırmayı amaçladık. Allah’a hamdolsun, 5 senelik yoğun çalışmalarımız neticesinde, sonuna geldik. 29 Ekim’de Gemlik’teki üretim üssümüzün resmi açılışını yapacağız ve seri üretime hazır hale geleceğiz. Seneye Mart’tan itibaren de araçlarımız yollara çıkacak. Bundan 1,5 yıl sonra da ihracata başlayacağız” ifadelerini kullandı.
Sanayideki gelişmeler, medarı iftarımız
Konya Valisi Vahdettin Özkan da yaptığı konuşmada, sanayicilerin başarısının medarı iftarları olduğunu ifade etti. Vali Özkan, “Bugün, şehrimiz açısından bereketli bir gün. Ülkemizdeki genel sanayi stratejisinin altını dolduracak şekilde, ilimizde memleketin kalkınmasına yönelik yapılan seferberliği tebrik ediyorum. Şehrimiz ilim irfan yönünden öncülük etmiş bir şehir. Son zamanlardaki sanayilerdeki gelişmeler de bizim medarı iftarımız. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Hedefimiz yatırım, istihdam ve üretimin artması
AK Parti Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta da yaptığı konuşmada, Konya’nın tarihinde büyük yatırımların ve ticaretin merkezi olduğunu söyledi. “Ne kadar üretir, yatırım yaparsak o kadar büyüyüp gelişeceğiz” diyen Usta, şunları kaydetti: “Üreten, yatırım yapan herkesin yanında olacak çalışmalara destek verecek çalışmalar yapıyoruz. Konya’mız ihracat rakamlarındaki başarısı ile gündemindeki yerini korumakta. Hedefimiz yatırım, istihdam ve üretimin artması. Bu nedenle Konya OSB’mizin 6. Kısım genişleme alanı ile ilgili emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yatırımcı iştahı artmış durumda iken, herkesin talebine cevap veren bir OSB olması için çabalıyoruz. “
Konya, daha güçlü üretim ve istihdam merkezi olacak
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, üretimin ve istihdamın önemine dikkat çektiği konuşmasında, “Bir şehri baştan sona inşa edebilirsiniz. Ama içinde yaşayan insanlara istihdam oluşturamazsanız, insanların burada yaşamasının gereği olmaz. Belediye olarak istihdama bakışımız bu. Sizler üretim, istihdam oluşturamazsanız bizim yaptığımız işin bir anlamı olmaz. Bu konuda her alanda yardımcı oluyoruz. Konya, daha güçlü üretim ve istihdam merkezi olacak” dedi.
Konya’nın otomotivde ana sanayi olma gücü var
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de, otomotiv sektörünün Konya için önemli sektörlerden biri olduğunu, şehrin ihracatının yüzde 20’sini otomotiv sektörünün tek başına gerçekleştirdiğini söyledi. Konya’nın TOGG’da olduğu gibi bir ana sanayi yatırımı yapma gücü olduğunu aktaran Büyükdede, “Konya, geçmişte de otomotiv üzerine başarılı çalışmalar yapıyordu. Konya’da çok kaliteli üretim tesisi gezdim. Oradaki heyecanı gördüm. Konya, bir an önce TOGG’da olduğu gibi, bir platform üretim şehri haline gelebilmelidir. Elinin altında müthiş bir üretim gücü var. Muhteşem yatırım tesisleri kurulmuş. Ana sanayi olma gücümüz var. Ama bu gücümüzü kullanabilmiş değiliz. Belki ikinci TOGG’u da burada hallederiz” şeklinde konuştu.
TSE, her zaman sanayicilerin yanında olacak
TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin de, ödül töreninde yaptığı konuşmada, TSE’nin yeşil mutabakat sürecine yönelik yaptığı çalışmaları anlattı. Şahin, “TSE olarak ülke ekonomisinin yapı taşı olan sanayiye yönelik ülkemizin sürdürülebilir büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz. Sanayimizin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak için, sürdürülebilir dünya inşa etmek için, enstitümüzün uzun yıllardır edindiği tecrübeleri paylaşarak, sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu her alanda yanlarında olmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. OSEG Ödül Töreninde 5 farklı kategoride 26 plaket takdim edildi.
OSEG2022 KONFERANSI KAPSAMINDA DÜZENLENEN ÖDÜL TÖRENİNDE PLAKET TAKDİM EDİLEN KATEGORİ VE FİRMALAR
KONYA OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE EN FAZLA İHRACAT YAPAN FİRMALAR
BÜYÜKEKER BİJON SAN. TİC. A.Ş
CALSİS OTOMOTİV İÇ VE DIŞ TİCARET LTD. ŞTİ
DAFE İÇ VE DIŞ TİC. LTD. A.Ş.
S.S.P OTOMOTİV SANAYİ VE DIŞ TİC. A.Ş.
YENMAK OTOMOTİV SAN. İÇ VE DIŞ TİC A.Ş.
YILDIZ PUL OTOMOTİV MOTOR PARÇALARI SANAYİ A.Ş.
KONYA OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE EN FAZLA İSTİHDAM SAĞLAYAN FİRMALAR
AYD OTOMOTİV ENDÜSTRİ SAN. VE TİC. A. Ş.
FMC HİDROLİK SİSTEMLERİ OTOMOTİV MAKİNA SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
ÖMER ATİKER MAKİNE METAL İNŞAAT VE YAKIT SİSTEMLERİ İTHALAT İHRACAT A.Ş.
YILDIZ PUL OTOMOTİV MOTOR PARÇALARI SANAYİ A.Ş.
YUMAK OTOMOTİV MAMÜLLERİ SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.
KONYA OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE AR-GE MERKEZİ OLAN FİRMALAR
AYD OTOMOTİV ENDÜSTRİ SAN. VE TİC. A. Ş.
KENTPAR OTOMOTİV YEDEK PARÇA A.Ş
MESA MAKİNA DÖKÜM GIDA SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
YILDIZ PUL OTOMOTİV MOTOR PARÇALARI SANAYİ A.Ş.
KONYA’DAKİ ÜNİVERSİTELERDE ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETEN ÖĞRENCİ TOPLULUKLARI
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ MİLLİ VE YERLİ SANCAK TOPLULUĞU
KTO-KARATAY AR-GE TOPLULUĞU
KONYA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ – ANKA TEKNİK TOPLULUĞU
ANA SPONSORLAR
OMAKE ENDÜSTRİYEL MUTFAK VE EKİPMANLARI SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
YILDIZ PUL OTOMOTİV MOTOR PARÇALARI SANAYİ A.Ş.
ALT SPONSOR
KONYA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
DESTEK SPONSORLAR
YENMAK PİSTON VE SEGMAN SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
KAHVECİ OTOMOTİV SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
GÜNEŞ MOTOR SUPAPLARI TİCARET VE SANAYİ A.Ş.
KAÇMAZLAR OTOMOTİV TİCARET VE SANAYİ LTD.ŞTİ.
KAĞAN DÖKÜM VE MODEL SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ.