• Haberler
  • Sağlık
  • Konyalı uzman aktardı! Bakın günümüz dünyasının en büyük sorunu neymiş?

Konyalı uzman aktardı! Bakın günümüz dünyasının en büyük sorunu neymiş?

Konya'da psikiyatri alanında tanınan Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Psikiyatrist Dr. Hüdaverdi Derman, son zamanlarda dünyada yaygın olarak görülen ve gündemde olan kaygı bozukluğunun nedenlerini aktardı. Derman'a göre, psikiyatride tek bir neden yoktur birçok neden vardır.

Kaygı bozukluğunun günümüz dünyasının en büyük sorunu olduğunu aktaran Psikiyatrist Hüdaverdi Derman, “Bize başvuran hastaların içerisinde yaygın anksiyete bozukluğu olanın çok fazla olduğunu görüyoruz. Yaygın anksiyete bozukluğu; günlük yaşamla ilgili kaygı duymadır.” hemen ardından” Mesela gün içerisinde acaba çocuğuma bir şey olur mu, acaba evde olumsuz bir durum mu var? Basit durumlarda aşırı kaygılı olma durumudur. Kaygı anormal bir durum değildir. Ama kaygının yaşanan olayla orantılı bir şekilde olması gerekiyor.”  ifadelerini kullandı. 

NASIL MEYDANA GELİR?

İnsanlarda genetik olarak bulunduğu gibi, olayların tetiklediği ve hiçbir şey yokken kendiliğinden ortaya çıkan kaygı bozukluklarının da olduğunu ifade eden Dr. Derman, “ Anne karnında beyin geliştikten sonra, yaşanılan her şey beyindeki nöronların dallanmasını ve birbiriyle bağlanmasını etkiliyor. Bu yüzden çocukluk yaşamları büyüme dönemi ve yetişkinlik döneminde yaşananlar kaygı bozuklukları açısından önemlidir. Ayrıca psikiyatri hastalıklarında bir neden tanımlanmaz, psikiyatri hastalığının birçok nedene bağlı olarak meydana geldiği gözlemlenir.” şeklinde konuştu.

HER KURAM KENDİ BAKIŞ AÇISINA GÖRE AÇIKLAR

Bilinçaltının tanımını yapana Dr. Derman, bilinçaltını, geçmişte yaşayıp da etkisini fark edemediğimiz ve içimizde taşıdığımız şeylerin bütünü olduğunu ifade ederek “Bilinçaltı, bilinç ve bilinç ötesi olarak tanımlanan yerler psikiyatri hastalıkları açısından önemli. Ama her kuramın psikiyatri hastalığını açıklama şekli farklıdır.” Hemen ardından ekleyerek” Mesela biyolojik yaklaşımda psikiyatri hastalıklarının beyindeki değişimden dolayı ortaya çıktığını söyler. Analitik yönelimde de, çocuklukta yaşanan olayların çözümlenememesinden dolayı bu hastalık meydana gelir.” dedi.

TEDAVİ SÜRECİ

İlk başta hastaya bir değerlendirmenin yapıldığını daha sonra kişinin gerçekten psikiyatri hastalıklarından birine sahip olup olmadığının öğrenilmesinin hemen ardından tedaviye başlandığını söyleyen Dr. Derman,” Eğer psikiyatrik bir bozukluk varsa, bozukluğun şiddetine göre tedavi yöntemi de değişir. Hafif bir bozukluk varsa direkt ilaç tedavisi uygulanmaz. Eğer hastanın durumu ileri boyutlarda ise öyle ilaç tedavisi uygulanmaktadır.”  diyerek sözlerini sonlandırdı. 

HABER: AHMET ÖZER
FOTOĞRAF: BEYZA DEMİREL

Bakmadan Geçme