• Haberler
  • Güncel
  • Konyalı Sanayici Memiş Kütükcü'den öneri! Türkiye'nin Yeni Marmara Bölgesi, İç Anadolu'da yükselmelidir

Konyalı Sanayici Memiş Kütükcü'den öneri! Türkiye'nin Yeni Marmara Bölgesi, İç Anadolu'da yükselmelidir

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) İç Anadolu Bölge Toplantısı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü 'Türkiye'nin yeni Marmara Bölgesi, Ankara-Konya-Karaman-Aksaray-Niğde-Nevşehir ve Kayseri aksını kapsayacak şekilde İç Anadolu'da yükselmelidir' dedi.

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) İç Anadolu Bölge Toplantısı, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Fatih Turan ile İç Anadolu bölgesindeki 67 OSB’nin başkan ve bölge müdürlerinin katıldığı toplantıda bölge OSB’lerinin sorunları ve talepleri konuşuldu. 
İç Anadolu Bölge Toplantısının açılışında konuşan Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, İç Anadolu Bölgesi’ndeki 13 şehirde 45’i işletme aşamasında olmak üzere toplam 67 organize sanayi bölgesi olduğunu söyledi. Bölgedeki OSB’lerin sanayinin Anadolu’ya yayılmasında önemli bir misyon üstlendiğini ifade eden Kütükcü, “İç Anadolu Bölgemizdeki OSB’lerimizde 21 bin 210 fabrikamız üretim yapıyor. 81 ilimizdeki tüm organize sanayi bölgelerimizde 67 bin fabrika olduğunu düşünürsek, bölge OSB’lerimizdeki fabrika sayımızın toplam içindeki oranı yüzde 32’ye yükseldi. Ayrıca bölgedeki OSB’lerimizin toplam istihdamı 515 bine ulaştı” dedi. 

Yeni yatırım havzalarına ihtiyacımız var 

İç Anadolu Bölgesi’nin Türkiye’nin sanayide yükselen yıldızı olduğuna vurgu yapan Kütükcü, Türkiye’nin yeni Marmara Bölgelerine, yeni yatırım havzalarına ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türkiye’nin yeni Marmara Bölgesi, Ankara-Konya-Karaman-Aksaray-Niğde-Nevşehir ve Kayseri aksını kapsayacak şekilde İç Anadolu’da yükselmelidir. Bu yeni Sanayi Havzası hinterlandındaki şehirlerimizin alt yapılarını, özellikle de yatırım alanlarını, demiryolu ulaşım akslarını, eğitim alt yapılarını, sosyal yaşam alanlarını ve diğer tüm yatırım imkanlarını hazırlamak durumundayız. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak, OSB’lerimizle birlikte bu konuda üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız.” 

Kütükcü’den Trabzon örneği

Kütükcü, Türkiye’nin üretim odaklı kalkınması için yurdun dört bir yanında yeni sanayi alanlarına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Neredeyse tüm organize sanayi bölgelerinin genişleme talebi olduğuna dikkat çeken Kütükcü, Türkiye’nin yatırım ve üretim iştahının son derece yüksek olduğunun altını çizerek, Trabzon örneği verdi: “Geçtiğimiz ay; Trabzon’da organize sanayi bölgelerimizi ziyaret ettim. Karadeniz bölgesinin coğrafyasını hepimiz biliriz, düz arazi bulmak neredeyse imkansız. Ancak bizim insanımız, oralarda, dağın tepesinde OSB kurarak üretim azmini, ticari dehasını ortaya koymuş durumda. Biz bu yatırım ve üretim iştahını korumalıyız, büyütmeliyiz.  Trabzon’da durum bu iken, Konya’nın talebi, Kayseri’nin talebi, Ankara’nın talebi de farklı değil. Düz ovanın da dağlık, engebeli şehirlerimizin de talebi de aynı; genişlemek, büyümek, daha çok üretmek istiyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın OSB’lerimizin ve yatırımcılarımızın taleplerini karşılamak için ortaya koyduğu, sanayi alanlarının toplam yüzölçümümüz içindeki binde 4’lük payını, önümüzdeki 5 yıl içinde binde 8’e çıkarma hedefini çok doğru buluyor, destekliyoruz. Bu konuda mutlaka bir devlet politikası geliştirmemiz gerektiğini düşünüyoruz.”

Orta Anadolu’nun cesur yürekli kahramanları

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan ise, İç Anadolu Bölgesi’ndeki sanayicilerin “Orta Anadolu’nun cesur yürekli sanayi kahramanları” olduğunu söyleyerek, tüm sanayicileri üretim azimlerinden dolayı tebrik etti. 

Dünyada özellikle son 10 yılın çalkantılı geçtiğini ifade eden İnan, “Son birkaç yılda da çalkantıların dalga boyları derinleşti. Yarım metrelik dalgalarla uğraşırken, dalgalar bir, iki metreye çıktı. Belki önümüzde daha sert dalgalar belirecek. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği Türkiye yüzyılı hedefleri doğrultusunda çalışıyor, bu çalkantılı döneme milletimizin çevik hareket etme yeteneğiyle inşallah avantajlı giriyoruz” dedi. 

İnan konuşmasında, Türk sanayisinin mevcut imkanlarla artık doğal sınırlarına ulaştığının altını çizerek şunları söyledi: “İstihdam, sanayi alanı, ulaşım, depolama, lojistik gibi birçok parametreye baktığımızda aslında hep beraber sıkışmışlık hissediyoruz. Bunlar aslında bir doğum sancısı. Negatif gibi gözüken birçok gündem aslında pozitif. Bu doğum sancılarını inşallah büyük hamlelerle ciddi bir kabuk çatlaması haline dönüştürebilirsek, sanayimiz ve ülkemiz büyük adımlarla yoluna devam eder.  Bunun için çalışmaya başladık.” 
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Türkiye’de sanayi alanlarını iki katına çıkarmayı hedeflediklerini ve bu hedef doğrultusunda çalıştıklarını da vurgulayan İnan, “Can siper hane çalıştığımızı bilmenizi isterim” dedi.  

İnan ayrıca toplantıda bölge OSB’lerinin sorunlarını ve taleplerini dinledi, sorunların çözümü için çalışmayı sürdüreceklerini söyledi. 

Bakmadan Geçme