Konyalı mevsimlik işçilerin barınma sorunu! Yetkililerden yardım bekleniyor
Konya ili ve ilçelerinde çalışan mevsimlik işçiler, güvenlik, barınma ve sağlık sorunlarının çözümü için yetkililerden yardım talep ediyor.
Hiçbir güvencesi olmadan, zorunda kaldığı için mevsimlik olarak çalışan işçiler, zorlu çalışma koşullarının yanı sıra, konakladıkları yerlerin imkansızlıklarından da mağdur durumda. Çalıştıkları alanlarda doğadaki vahşi hayvanlardan korunmanın çadırla mümkün olmayacağını ifade eden mevsimlik işçi çalışanları, yetkililerden duruma çözüm üretmelerini talep ediyorlar. Aynı şekilde barınma konusunda çadırların yeterli olmadığını ve olası bir yağmurda su altında kaldığına değinen çalışanlar, kavurucu sıcaklardan korunmak için de çadırların yeterli olmadığını belirtiyorlar. Genel olarak güvenlik, barınma ve sağlık konularında ciddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını vurgulayan işçiler, yetkililere şu çağrıda bulundu: “Her yıl bu yerlere mevsimlik işçi olarak geliyoruz. Çalıştığımız yerlerde çok ama çok sorun var. Çadırlarda kalmamız başlı başına bir sorun. Barındığımız yerlerde hiçbir güvencemiz olmadan yaşıyoruz. Örneğin; çadırlarımızın içine yılan, akrep gibi vahşi hayvanlar giriyor. Ayrıca çadırların etrafında bazen kim olduğu belirsiz kişiler gelip geçiyor. Hatta geçen yıllarda bazı arkadaşlarımızın çadırlarına taş atıp, saldıran da var. Bizler bu durumdan endişeliyiz. Aynı şekilde kaldığımız yerde, su ve elektrik başta olmak üzere hijyen sorunu olduğu için sağlık sorunları meydana geliyor. Yetkililerden rica ediyoruz, konuya karşı duyarlı olsunlar. Zaten sigortamız ya da başka bir güvencemiz de yok. Sadece tek isteğimiz, yaşadığımız zorlukları görüp, ilgilenmeleri.”
GÜVENLİK SORUNU BAŞTA GELİYOR!
Mevsimlik işçi olarak hiçbir güvencesi olmadan mecbur kaldığı için çalıştığını belirten, Mahmut Yıldırım, kendilerine değer vermediklerini söyledi. Yaşadıkları zorluklara değinen Yıldırım, “Aslında burada kalan çoğu kişi emin olun mecbur olmasa bu işte çalışmaz. Hatta şu an bizim aldığımız paranın 2 katını başkalarına verseniz yine de çalışmazlar. Ama buna rağmen bize değer verilmiyor. Biz hangi devirdeyiz? Artık çadırlarda kim kalıyor? Bazen işten geliyoruz, içecek bir bardak soğuk su bile bulamıyoruz. Banyo yapacak sıcak su bulamıyoruz. Çadırların yakınlarında yılan ve akrepler var. Korkuyla yaşıyoruz. Bir gün bir çocuğu soksa ne olacak, hesabını kim verecek? Gece uyurken çadırların etrafında gezinen araçlar ve kişiler var. Biri çadırı basar ya da sarhoşun biri taş atar diye korkudan uyuyamıyoruz. Tüm bunların üstüne bir de sabah kavurucu sıcağın altında akşama kadar çalışıyoruz. hem de herhangi bir sigorta ya da sağlık güvencemiz olmadan. Yetkililere sesleniyoruz; Tüm mevsimlik işçiler bu sorunlarla karşı karşıya. Ricamızdır, duyarlı davranın.” diye konuştu.
“SICAK SUYUN BULUNMAMASI SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇIYOR!”
Çocuklarıyla birlikte çalışmaya geldiğini aktaran Aysun Doğan, işten gelince banyo da kıyafetleri yıkayacak sıcak olmadığı için saatlerce ateşin başında beklediğini söyleyerek dinlenmeye vakit bulamadığını belirtti. Sözlerini devam ettiren Doğan şunlara değindi: “İşten geldiğimizde ister istemez yorgun oluyoruz. Normalde dinlenmemiz gerekirken, imkân olmadığı için su kaynatma derdine düşüyoruz. Zaten bulunduğumuz yerde ne adam akılı su ne de elektrik imkânı var. Bazen kıyafetleri yıkayacak suyu geçin, banyo yapacak suyu bulamıyoruz. Bu da sağlık sorunlarına yol açıyor. Bir de içtiğimiz sular da pek temiz değil. Bu da sağlık sorunlarının oluşmasındaki başka bir etken. Zaten yemek konusuna hiç değinmiyorum. Aslında çok ama çok sorun var ama ilgilenen yok maalesef. İşten geldiğimizde sorunlar yeniden başlıyor. Dinlenmeye vakit bulamıyoruz. İnşallah birileri sesimiz duyarda ilgilenir.”
ÇOCUKLAR DA OLUMSUZ ŞARTLARDAN NASİPLENİYOR!
Başka illere mevsimlik olarak çalışmaya giden aileler mecburen çocuklarını da yanlarında götürüyorlar. Bu durumda ister istemez çocuklar da ailelerinin yaşadığı talihsiz hayatı yaşamak mecburiyetinde kalıyorlar. Çocuklarının çalışma şartları ve barınma yerlerinde kötü etkilendiğin aktaran baba Recep Ayhan, çocuklar için de çözümün gerekliliğine değindi. Ayhan, şunları ifade etti: “Çalışmaya gelirken mecburen yanımızda çocukları da getiriyoruz. İnanın onlar bizden daha fazla etkileniyor bu durumlardan. İşten dolayı onlara yeteri vakit ayıramıyoruz. Kundaktan tutunda her yaştan çocuk var. Onların daha çok sorunları oluyor. Güneşli havada hastalanıyorlar. Ya da yedikleri yiyecekler hijyenik olmadığı için hastalanıyorlar. Çıplak ayakla gezmek zorunda kalanlar var. Onlar da yine çeşitli rahatsızlıklara maruz kalıyorlar. Yani anlayacağınız hem biz hem de çocuklarımız bu yaşam koşullarından kötü etkileniyoruz. Yetkililerin duyarlı olmasını rica ediyoruz.”