Konyalı kadınların ürünleri raflarda yerini aldı
Konyalı kadınların kurduğu kooperatifin ürünleri, zincir marketlerin raflarında yerlerini aldı.
Konya'nın Akşehir ilçesinde bir araya gelen 18 ev kadını, kurdukları kooperatifle hem gıda alanında üretim yapıyor hem de istihdam sağlıyor.
Eşlerinin de desteğiyle, evlerinde ürettikleri yufka, mantı, kuru sebze ve reçelleri satmaya başlayan Altuntaş Mahallesi'ndeki kadınlar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumuna (TKDK) başvurularının ardından destek alarak kooperatif kurarak, makarna, mantı, yufka, reçel gibi ürünlerini zincir marketlere pazarlıyor.
İşini severek yaptığını ve el birliğiyle zorlukların üstesinden geldiklerini söyleyen Kooperatifin kurucusu Fadime Beder (37),
"Erişte, mantı kesme, kozalak şurubu, dut reçeli, domates kurusu, su böreği ve yufka yaparak işlerimizi sürdürdük. TKDK'ye başvurup destek aldıktan sonra biçerdöver ve ekipman desteği aldık. Şu anda 18 ortak kadınla çalışmalarımıza devam etmekteyiz, ayrıca 8 de çalışan kadın var." dedi.
Beder, TKDK'den yaklaşık 1,5 milyon liralık destek aldıklarını, ayrıca KDV, ÖTV gibi bazı vergi muafiyetlerinden faydalandıklarını dile getirdi.
“BİR KADIN KAFAYA KOYDUKTAN SONRA HER İŞİN ÜSTESİNDEN GELİR”
Konu hakkında açıklamada bulunan kooperatifin ortaklarından Zahide Yılmaz (39) da iş hayatında olmaktan mutluluk duyduğunu belirterek,
"Bize 'Makarnayla iş mi yürür?' diyenler oldu ama kimseyi dinlemedik. Kendi işimizde gururluyuz, onurluyuz. Bizler kadınlarımıza iş fırsatı sunduğumuz için mutluyuz. Bir kadın kafaya koyduktan sonra her türlü işin üstesinden gelir." diye konuştu.
TKDK Konya İl Koordinatörü Yavuz Uysal da kadın girişimcilere önem verdiklerini ifade etti.
Kadın yatırımcıların gün geçtikçe arttığını vurgulayan Uysal, şunları kaydetti:
"Özellikle hane halkı gelirlerine etki edebilecek bir katkı sağlayarak kırsal alanda üretimin içinde yer alacak kadınlarımızı desteklemeye devam ediyoruz. Burası Akşehir ilçemizde bir mahalle ve kadın kardeşlerimiz, bir birliktelik oluşturup kooperatif kurdu. Hem kadın olmaları hem de birliktelik oluşturarak, kooperatif kurarak üretim yapmaları, bu projenin önemini bir kat daha artırıyor.
Kadınlar, TKDK'den yüzde 65 hibe desteğine ek KDV, ÖTV gibi vergi muafiyetlerinden de faydalandı. Alınan makine ekipmanlarıyla üyelerinin arazilerini işleyen kadın çiftçilerimize bu destek önemli bir katkı oluşturdu. Kurumumuz tarafından sağlanan destekle, kendi ürettikleri ürünlerle daha karlı ve sürdürülebilir bir üretim gerçekleştiriyorlar."
Bakmadan Geçme





