Konyalı Başkan 'Ceza alması şart!'
HAYDOSEV (Mevlana Doğayı ve Hayvanları Sevenler Derneği) Dernek Başkanı Gonca Cansoy, son zamanlarda artan hayvan şiddetlerine tepki gösterdi. Cansoy, hayvan şiddetlerine yönelik cezaların yetersiz olduğunu aktardı.
HAYDOSEV (Mevlana Doğayı ve Hayvanları Sevenler Derneği) Dernek Başkanı Gonca Cansoy, son zamanlarda artan hayvan şiddetlerine tepki gösterdi. Cansoy, hayvan şiddetlerine yönelik cezaların yetersiz olduğunu aktardı.
Son zamanlarda sosyal mecralarda hayvan şiddetlerine yönelik görüntüler sıklıkla görülmeye başlandı.
Konu hakkında Hakimiyet.com’a açıklamalarda bulunan HAYDOSEV Dernek Başkanı Gonca Cansoy, hayvanlara yönelik gerçekleştirilen şiddet olaylarına tepki gösterdi.
Geçtiğimiz günlerde bir kediyi tekmeleyerek öldüren İ.K.,’nın cezasını yetersiz bulduğunu ifade eden Cansoy, “Cezasını alması şart. Bu kişi ben çok bunalımdaydım, çocuğum olmuyordu, stresliydim diyerek bir bahanenin arkasına sığınarak bir canı alamaz.” dedi.
“ÖNCE ADALETE GÜVENMEMİZ LAZIM”
Hayvan şiddetlerine yönelik toplumda tepkilerin olduğunun altını çizen Başkan Gonca, “Tabii şimdi tahliyesi verildi. Kedi katili diyeceğim ben hiç isminden bile bahsetmeyeceğim.
İnanır mısın? Ben o videoyu izleyemedim bile. Kendi sosyal medya hesabımızda paylaştım. Ama o videoyu açıp bakamadım. Bizim toplum olarak tabii ki, tepki göstermeniz gerekiyor.
Tekrar söylüyorum; Bugün bunu yapan, bu hayvana 6 dakika boyunca şiddet uygulayarak, eze eze öldüren bir insan,
yarın bir gün asansörde karşılaştığı bir çocuğa ya da bir kadına aynı şiddetle belki de şiddetin dozunu arttırarak yapacak.
Yani kesinlikle altını çizerek söylüyorum. Bir kere yaptı çünkü. O kan onun eline bulaştı, mutlaka durmaz.
Önce adalete güvenmemiz lazım. Yani bugün cezasını almadı ama cezasını alması şart. ‘Bu kişi ben çok bunalımdaydım, çocuğum olmuyordu, stresliydim.’ diyerek, bir bahanenin arkasına sığınarak bir canı alamaz.
Yani bir kediyi vurmak, ona işkence etmek, bir köpeğe eziyet etmek, bunlar bize hiç millet olarak yakışmaz. Köpeğin doğadaki yeri yok. Sadece Konya için söylemiyorum. Gerçi doğa kalmadı.
Artık şimdi biz burada sormalıyız.
Suçlu kim, köpekler mi, insanlar mı, katletmiş insanlar mı, doğayı katletmiş insanlar mı?” diye konuştu.
“UYUTMAK İŞİN EN KOLAY KISMI, YAŞATMAK ZOR OLANI”
Sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasının gerekliliğine değinen Gonca Cansoy, “Tabii bir popülasyon var.
Konya'da kırsal popülasyonun artmasının sebebi ilçelerden gelen köpekler. Nasıl yapıyorlar?
İşte bu kısırlaştırmanın önemi burada çıkıyor ortaya. Şimdi uyutmak işin en kolay kısmı, yaşatmak zor olanı. Bunun da formülü bana kalırsa bu benim nacizane fikrim; Mesela Konya'dan bahsediyorum. Konya için özel kliniklerle anlaşılacak.
Bu bir Furya olarak diyecekler. Kısırlaştırdığınız köpek başına size şu kadar veriyoruz. İnanın herkes fellik, fellik dışarıda köpek arayacak. İnanın 2 yılda tüm sorun çözülmüş olacak.” şeklinde konuşarak sözlerini noktaladı.
Başıboş köpek sorununu kısırlaştırma yolu ile çözebilen bir ülke olmamıştır. İleride de olmayacaktır. Bunun nedeni bilimsel veriler ile çoğu yerde açıklanmıştır. Popülasyon dinamiği, istatistik, sürü davranışları gibi çok sayıda disipline ait bilgiler ile siz de bu sonuca kolaylıkla ulaşabilirsiniz.