Konya'dan Bangladeş ve Arakan'a hayır köprüsü
2015 yılında geldiği Konya'da Uluslararası İmam Hatip Lisesi'nde okuyarak burada eğitimini tamamlayan Bangladeşli Muhammed Osman Goni, ülkesiyle Myanmar arasında kalan Arakan bölgesindeki mazlum Müslümanların adeta umut ışığı haline geldi.
Küçükken kurduğu yardım hayalini Türkiye’ye geldikten sonra gerçekleştiren Goni, Konya’daki Bangladeşli arkadaşlarıyla bir araya gelerek 2017 yılında Bangladeş-Arakan Yardımlaşma Platformunu kurdu. Başkanlığını yürüttüğü bu platformda çalışmalarını gerçekleştiren Goni, Türkiye’de elde ettiği yardım gelirlerini farklı dernek ve vakıflar vasıtasıyla Arakan’a ulaştırarak orada zulüm altında olan mazlumların elçisi haline geldi.
Bu sene kurban hisse bedellerinin 770 TL olduğunu belirten Osman Goni, Kurban Bayramı’nda da Bangladeş’e, Arakan’a ve hatta Afrika’ya dahi kurbanlık ulaşımı sağlayacaklarını dile getirdi. Yardım çalışmalarının dernek ve vakıf destekleriyle artarak devam ettiğini dile getiren Goni, “Yardımları ilk olarak Diyanet Vakfı’nın aracılığıyla yaptık. Ardından daha fazla kesime ulaşmak amacıyla buradaki Bangladeşli arkadaşlarımızla birlik olduk. Diyanet Vakfı, Yeryüzü İyilik Hareketi gibi kurumların aracılığıyla yardımları toplayıp Bangladeş’e gönderiyoruz ve onlar bu yardımları ihtiyaç sahibi insanlara ulaştırıyorlar. Kurban bayramı için de planımız var. Oradaki birçok insan sene boyunca et yiyemiyor. Allah nasip ederse Kurban bayramında oradaki insanlara kurbanlıklar ulaştırmayı düşünüyoruz” dedi.
‘BU SENE YARDIMLARIMIZ DAHA ÇOK ARTTI’
Bu yıl yardımlarını daha çok kişiye ulaştırdıklarını ifade eden Başkan Muhammed Osman Goni, “Ramazan’da Panedemi döneminde yasak olduğundan dolayı Arakan’a kolay ulaşamadık. Bizim Bangladeş’te resmi dernek ekiplerimiz vardı. Ramazan’da onlarla birlikte kampları gezerek her gün 3 bin kişiye iftar yemeğimizi veriyorduk. Yetimlerimize de bayramlık kıyafet veriyorduk. Bunun gibi çeşitli yardımlarda bulunuyorduk. Arakanlı Müslümanlar gerçekten dünyada yok sayılan bir millettir. Biz o yüzden elimizden geldiği kadar onların sesi olmaya çalışıyoruz. Biz Banladeş- Arakan Platformu olarak, Konyalı hayırseverlerin sayesinde Arakan’daki ihtiyaç sahiplerine kurbanlarımızı ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.
‘AFRİKA’YA ULAŞMAYI DA HEDEFLİYORUZ’
Kurban Bayramı’nda Afrika bölgesine de ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Goni, “Bizim yardım bölgemizin yüzde 80’i Arakan olsa da yavaş yavaş Afrika bölgelerine de adım atmaya çalışıyoruz. Ramazan’da Afrika bölgesinde her gün 100 yetim çocuğa iftar yemeği veriyorduk. Bu sene de Afrika’da en az 30 kurban kesmeyi düşünüyoruz. Ben bölgeye hakim olduğum için oradaki kurban alımlarını ve kesimlerini birebir takip ediyorum. Hem buradaki vatandaşların kalbi rahat olsun hem de verilen yardımlar yerine ulaşsın diye çabalıyoruz. Arakan Myanmar’ın bir bölgesidir. Bu ülkenin yönetiminde Budistler vardır. Bu Budistler de Arakan bölgesindeki Müslümanlara eziyet ediyorlar. Ya onları asimile etmek ya ülke dışına çıkarmak ya da yok etmek istiyorlar. Arakan bölgesindeki Müslümanlar bu anlamda çok ciddi sıkıntı çekiyorlar. Bangladeş’e göç eden bir buçuk milyon Arakanlı Müslümanlar var. Bangladeş hem kalabalık hem de ekonomik olarak çok güçlü olmayan bir yer. Zaten kalabalık olan bir ülkeye 1 buçuk milyon insanın daha gelmesi o insanları zor duruma girmesine neden oluyor” diye aktardı.
‘GEÇİM KAYNAKLARI KISITLI’
Bangladeş ve Arakan’daki Müslümanların geçinme kaynaklarının olmadığını ifade eden Goni, “Koronavirüs sürecinde yoksulluk daha fazla arttı. Onlar sadece gelen yardımlarla geçiniyorlar. Oradaki yönetim iyice yerleşmesinler diye tarım yapmalarına da izin vermiyor. Bu nedenle Türkiye’deki kardeşlerimizin oradaki mazlumlara yardım etmelerini istiyoruz. Bizim Arakan bölgesine dair hedeflerimiz var. Biz platform olarak Allah nasip ederse 300 kişilik bir yetimhane yaptırmaya düşünüyoruz. İkinci olarak bir hastane yaptırmayı düşünüyoruz. Bu konuda sağlam adımlar atmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
Haber Merkezi