• Haberler
  • Konya
  • Konya'daki özel öğrencilerin geri dönüşüm hamlesi 

Konya'daki özel öğrencilerin geri dönüşüm hamlesi 

Konya Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu tarafından yürütülmekte olan ve geri dönüşüm yoluyla kompost toprak yapımını içeren KOP ile Doğaya Dönüşüm Projesi, yöntem olarak ülkemizde bir ilki gerçekleştirerek model bir çalışma rolünü üstleniyor.

Konya'daki özel öğrencilerin geri dönüşüm hamlesi 
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan 2023 Eğitim Vizyonunun temel amaçlarından biri de çağın ve geleceğin becerileriyle donanmış ve bu donanımı insanlık hayrına sarf edebilen, bilime sevdalı, kültüre meraklı ve duyarlı, nitelikli, ahlaklı bireyler yetiştirmektir.

Bu kapsamda Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulu tarafından KOP Bölge ve Kalkınma İdaresi Kalkınma Başkanlığına sunulan ve kabul edilen proje sayesinde, özel eğitim öğrencileri başta olmak üzere öğretmen ve velilere de modern sulama yöntemleri ve tarımda sürdürülebilirlik konusunda eğitimlerin verilmesi amaçlanmıştır. Proje hedefleri oluşturulurken Tarım Alanı ders programları, Sıfır Atık ve geri dönüşüm araştırmaları incelenmiş ve uygulanabilirliği yüksek faaliyetler planlanmıştır. 

Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulunun bulunduğu mahallenin tarım arazilerinin çok olduğu bir muhit olması ve öğrenci velilerinden tarımla uğraşanların sayısının fazlalığı bu projenin hazırlanmasında önemli bir etken olmuştur. Ayrıca geçtiğimiz yıl ‘Yeni Bir Hayat İçin Stajdayız” isimli Avrupa Birliği Projesi kapsamında 12 özel eğitim öğrencisi Avusturya ve Macaristan’da ‘tarım alanında Türkiye’de ilk staj imkânı bulan okul’ olarak konuyla ilgili gerekli tecrübeleri de kazanmıştır.

110 öğrencinin yemek hizmeti aldığı okuldaki yemek ve gıda atıklarının,öğrencilerin tarımda sürdürülebilirlik konusunda alacakları teorik ve uygulamalı eğitimle birlikte kompost yapılaraktarımsal ürünlerdeki verimliliğin artırılmasına katkı sunulması da amaçlanmıştır. 

Proje kapsamında çevre okullarda biriken geri dönüşüm atıkları ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından temin edilecek bitki atıklarının da kompost yapımında değerlendirilmesi planlanmıştır. 

Üretilen kompostların okullar ile çevredeki park ve bahçelere dağıtılması görevini de yine Konya Büyükşehir Belediyesi ekipleri yerine getirecektir. 

Meram Melike Hatun Özel Eğitim Meslek Okulunun yürütücü olduğu “KOP ile Doğaya Dönüşüm Projesi”nin ortakları arasındaKonya Büyükşehir Belediyesi, Meram Kaymakamlığı, Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Konya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Konya Ziraat Mühendisleri Odası yer almaktadır.

ŞENGÜL GÜRBÜZ

Bakmadan Geçme